Katarina Rajevec: Osvajanje ekološkega turizma na Portugalskem

23. 12. 2022

Katarina Rajevec: Osvajanje ekološkega turizma na Portugalskem

Ko imaš jasno začrtane cilje, jim je treba samo slediti. Mlada turistična vodička, fotografinja in animatorka za otroke, Katarina Rajevec, se želi preseliti na Portugalsko in tam ustanoviti svoje podjetje s ponudbo fotografskih, športnih in adrenalinskih doživetji ter izletov. Zato se je prijavila v program Erasmus za mlade podjetnike in odšla na Portugalsko nabirat izkušnje k podjetniku gostitelju, ki ponuja izkušnjo ekološkega turizma.

Tip novice: Erasmus

Katarina, prosim povejte nam kaj več o sebi, vašem delu v Sloveniji in razlogih za vključitev v program.

Sem Katarina in prihajam iz Trbovelj. V preteklosti sem delala kot animatorka za otroke, turistična vodička in fotografinja. Imam tudi kar nekaj izkušenj kot prostovoljka doma in v tujini. Predvsem pa se trudim biti prijazna, pozitivna in nasmejana oseba, ki zelo rada potuje in odkriva nove kraje in kulture. Moja motivacija za vključitev v EYE program je bila pridobitev novih izkušenj pri načrtovanju in vodenju vsakodnevnih aktivnosti, razširiti svoj potencialni trg in se naučiti novih stvari o podjetništvu, predvsem na Portugalskem, kjer si tudi želim ostati in ustanoviti svoje podjetje, za katerega sem spisala tudi poslovni načrt.

Moji turistični paketi bodo ustrezali mladim in mladim po srcu, ki si želijo več aktivnih počitnic in uživajo v športnih aktivnostih. Predvsem pa si prizadevam, da bi bile trajnostno in ekološko usmerjene.

Kdo je bil vaš podjetnik gostitelj in zakaj ste ga izbrali?

Moj gostitelj je bil podjetnik Frank McClintock, ki se je pred 35. leti na Portugalsko preselil iz Združenega kraljestva in tu ustvaril hišo za goste, tako imenovano Quinto, ki se nahaja poleg jezera. Izbrala sem ga, ker je samo delovanje Quinte zelo ekološko usmerjeno, elektriko pridobivajo s pomočjo sončnih celic, vodo iz jezera, ki jo prefiltrirajo in po uporabi očiščeno vračajo nazaj brez uporabe kakeršnih koli kemikalij. Poleg tega Frank ponuja tudi turistične izlete na katerih opazuje ptice, tako imenovane birdwatching tours, ki so na voljo tako v
paketu, kot posamezno.

Kaj ste se naučili tekom podjetniške izmenjave?

Naučila sem se veliko stvari o samem vodenju hiše za goste, kako setaviti urnike zaposlenim, koliko časa in denarja vodenje takšnega posla vzame in kako pomembno je zadovoljstvo delavcev za obstoj in nemoteno delovanje posla. Kako deluje samooskrba s hrano, vodo in elektriko in na katere, na prvi pogled manjše stvari je treba biti zelo pozoren.

Kaj ste počeli med samo izmenjavo?

Med samo izmenjavo sem pomagala pri oskrbi hiše za goste, skrbela za goste, občasno tudi priskočila na pomoč v kuhinji. V pisarni sem pomagala pisati mesečna poročila o poslovanju, ki ga je bilo potrebno predložiti državnemu uradu za turizem, pomagala najti izboljšave za še bolj ekološko delovanje.

Kako je izkušnja vplivala na vaš pogled na lasten posel?  

Spoznala sem kako pomembno je dobro planiranje in organizacija, ki v primeru, da je slaba, lahko poruši cel sistem in naredi veliko škode. Da je zadovoljstvo gostov v veliki meri odvisno od zadovoljstva zaposlenih. Kako pomembna je sama lokacija podjetja, v primeru, da je to na bolj izolirani lokaciji, je potrebno gostom ponuditi tudi hrano in prevoz.

Katere ideje ekološkega in trajnostnega turizma ste razvili tekom izmenjave in jih nameravate vključiti v svoj posel?

Samooskrba s sončnimi celicami, vrt z zelenjavo in sadjem. Recikliranje odpadnega papirja in njegova uporaba za promocijske namene (izdelava promocijskih letakov) in zbiranje deževnice.

----------------
Nič ni vredno toliko kot izkušnje iz prve roke in če bi se tudi sami želeli udeležiti  programa Erasmus za mlade podjetnike, bodisi kot podjetnik začetnik ali podjetnik gostitelj, nas brez zadržkov kontaktirajte na erasmus@tp-lj.si ali na telefon +386 31 342 221. 

Nazaj