Gregor Freitag: Nikoli ni prepozno za podjetniško pot

24. 01. 2023

Gregor Freitag: Nikoli ni prepozno za podjetniško pot

Gregor Freitag je pri svojih 50. letih imel željo stopiti na lastno podjetniško pot z jasno vizijo in poslovnim načrtom. Pred tem skokom v neznano si je želel potipati podjetniško okolje v praksi in si pridobiti še nekaj izkušenj. Vpisal se je v program Erasmus za mlade podjetnike, saj je prednost programa ta, da nima starostne omejitve.

Tip novice: Erasmus

Ideja o Azijskem centru

Gregor je sprva delal v računovodskem servisu ter kasneje po nekaj letih življenja v Indiji vzljubil tamkajšno kulturo in hrano. Po vrnitvi v Slovenijo je dalj časa razmišljal o samostojni podjetniški poti, vendar mu vedno zmanjkalo samozavesti.

Od prijatelja je izvedel za progam Erasmus za mlade podjetnike in se odločil nabrati še nekaj novih znanj in izkušenj. Želel si je pridobiti predvsem znanja iz marketinga in prodaje, odnosov z javnostmi in vodenja kupcev.

Njegova poslovna ideja je odpreti trgovino z široko paleto izdelkov iz Indije, Kitajske, Japonske, Tajske, Sredozemlja in Afrike, ki jih ni lahko dobiti v Evropi. Ponujal bi tako prehranske izdelke, kot oblačila, predmete, kozmetiko ter izvajal astrološko in ajurvedsko svetovanje. 

Izjemno poslovno sodelovanje s podjetnikm gostiteljem

Gregor pravi, da je vedel, da lahko tudi sam veliko ponudi svojemu podjetniku gostitelju, kot na primer bogate izkušnje v knjigovodstvu, računovodstvu in podporni informacijski tehnologiji poslovanju ter pojavnosti na spletu. 

Gostujočega podjetnika je spoznal preko prijatelja in se odločil za podjetniško izmenjavo na Dunaju v njegovem Vedskem centru za zdrav življenjski slog, jogo, glasbo in zdravo kuhinjo.

Tam je bil deležen bogatih izkušenj v socialnem podjetništvu, izobraževanju, kulturi, turizmu in cateringu.

Med bivanjem pri podjetniku gostitelju je izvajal številne aktivnosti:

  • raziskovanje obstoječih aplikacij za hrano, 
  • definiranje strukture njune skupne spletne platforme in njeno testiranje,
  • razvijanje brezstične dostave, 
  • sodelovanje s kompatibilnimi organizacijami iz Evrope za predstavitev platforme, izgradnjo sodelovanja in vključevanje potencialnih partnerjev platforme,
  • kreiranje izobraževalnih modelov,
  • testiranje nove ponudbe,
  • razvijanje lastne znamke,
  • pripravljanje ciljnih spletnih ponudb.

Na posel ne gledam več kot nekaj samo mojega

Skozi omenjene aktivnosti je Gregor pridobil novo samozavest, nova znanja o poslovanju, poznanstva, potencialne poslovne partnerje, prakso in izkušnje na prej neznanih področjih poslovanja. Naučil se je novih pristopov do strank, tržnih prijemov, drugačnega – bolj inovativnega razmišljanja, soočanja z izzivi modernega časa in moderne družbe.

Zelo sem napredoval v načrtovanju samostojne podjetniške poti in koriščenju sinergije kompatibilnih poslovnih subjektov za skupen razvoj in rast. 

 

Sedaj ne gledam več na moj posel kot nekaj samo mojega, kot mojo barko na viharnem oceanu podjetništva, temveč sem spoznal, da je plovba v floti kompatibilnih podjetij in poslovnežev veliko mirnejša in varnejša in z vetrom sinergije v jadrih hitreje in lažje z roko v roki krmarimo k izpolnjevanju naših interesov, pravi Gregor.

Nad izmenjavo je bil navdušen tudi Gregorjev podjetnik gostitelj, ki je zelo hvaležen za njegov izjemen prispevek:

''Zahvaljujoč Gregorjevemu entuziastičnemu, širokoumnemu, iskrenemu, inovativnemu pristopu, polnemu pozitivne energije in novih pogledov, so zaposleni v mojem podjetju osvojili in posvojili možnosti učnenja tako osebno kot na spletu.

 

Zamišljen in izveden je bil nov inovativen spletni projekt v obliki platforme kuharskih tečajev, zdravih diet in drugih prehranskih dogodkov, vpeljane so bile nove inovativne storitve kot je brezkontaktno naročanje in dostava po Ljubljani, Dunaju in Celovcu.

 

Ustvaril se je spekter nove ponudbe, razviti so bili novi alternativni meniji za catering, lansirani so bili tečaji indijske kuhinje po Avstriji in Sloveniji, osvojene so bile nove storitve, marketinške metode in socialni mediji, zaradi česar je število izvedenih prehranskih dogodkov občutno poskočilo.'' 

- - - - - - - - - 
Če vas zanima sodelovanje v programu Erasmus za mlade podjetnike, nas brez zadržkov kontaktirajte na erasmus@tp-lj.si ali pokličite +386 31 342 221 ter se podajte na razburljivo podjetniško dogodivščino.

Nazaj