Haidy Kancler: Na eni točki se odločiš, ali želiš delovati lokalno ali globalno

15. 02. 2023

Haidy Kancler: Na eni točki se odločiš, ali želiš delovati lokalno ali globalno

Tokrat vam predstavljamo zgodbo svobodne režiserke Haidy Kancler, ki se je z željo po novih izkušnjah v tujini odločila za udeležbo v programu Erasmus za mlade podjetnike v Nemčiji. Kot pravi sama, je njen projekt s tem dobil novo zgodbo in okvirje ter večji domet.

Tip novice: Erasmus

Tujina je pomembna

Haidy pravi, da tako kot pri vseh poklicih in dejavnostih, se tudi v kreativnem sektorju na eni točki moraš odločiti, ali želiš delovati lokalno ali te zanima globalni svet.

Sama sem imela srečo, da sem že v študijskih letih lahko izkusila delo v tujini. Slednje me je obogatilo z novimi izkušnjami, omogočilo mi je vpogled v drugačne načine dela in razmišjanja, pravi Haidy.

Iz prve roke je lahko doživela, na kakšen način lahko deluje in sodeluje globalno, kje so možnosti za sodelovanja, katere so lahko njene konkurenčne prednosti in katere prakse lahko vnese v svoje delo z namenom optimizacije, izboljšave in podobno.

Širjenje horizontov projekta

Haidy se je za projekt Erasmus za mlade podjetnike se je odločila, ker si je želela pobližje spoznati še en način dela, pridobiti znanje in veščine bolj izkušenih od sebe in odpreti možnosti novim horizontom.

Pravi, da je imela veliko srečo, da je za svojo mentorico lahko izbrala Hanno Slak. Režiserko slovenskega rodu, ki živi in dela v Nemčiji. Njena filmografija je bogata, raznolika, zelo unikatna, zelo slovenska in ob enem zelo mednarodna. Njeni filmi uspešno bogatijo svetovno filmsko produkcijo. Hanna ji je pomagala preskočiti ovire, s katerimi je bila soočena v novem tujem delovnem okolju, nadalje pa jo je vodila do spoznanjm, kako razmišljati in uspešno delovati v tujem okolju.

S Hanno sva delali na mojem novem filmskem projektu in razmišljali o možnostih, kako lokalno temo narediti globalno. Razmišljali sva, kako moj produkt narediti čim bolj unikaten in v primerjavi z obstoječimi filmi s podobno vsebino konkurenčno prednosten. Razmišljali sva o možnostih ko-produkcij, možnostih sodelovanj s tujimi produkcijami, hkrati pa sva projekt prijavili na nemško rezidenco mentoriranja, ki lahko projektu v finančnem in kakovostnem smislu odpre marsikatera vrata, še dodaja Haidy.

------

Če bi se tudi vi želeli udeležiti programa Erasmus za mlade podjetnike in izkusiti podjetniško delovanje pri mentorju v tujini, nas kontaktirajte po elektronski pošti erasmus@tp-lj.si ali pokličite na +386 31 342 221.

Nazaj