Erasmus za mlade podjetnike - odlična sodelovanja, ki prinesejo velike rezultate

09. 12. 2022

Erasmus za mlade podjetnike - odlična sodelovanja, ki prinesejo velike rezultate

Podporno okolje, velika mera poguma in odprto razmišljanje so trije pogoji za uspešen začetek samostojne podjetniške poti. Tako pravi Anamarija Čuden, ki se je po zaključku študija vpisala v program Erasmus za mlade podjetnike za pridobitev izkušenj in razvoj svoje podjetniške ideje. Odpravila se je v Španijo, kjer je razvila poslovni načrt in nabrala ogromno znanja in poznanstev.

Povejte nam kaj več o svojih izkušnjah in poslovni ideji?

Pred kratkim sem diplomirala iz notranje opreme na Fakulteti za dizajn v Ljubljani, kjer tudi nadaljujem magistrski študij Design Managementa. Moja poslovna ideja je mešanica kavarne in coworking prostora. Poslovna ideja je namenjena post-covid tržišču, saj se je kultura dela v zadnjih dveh letih močno spremenila. Mnoge ekipe so delale od doma ali začele s hibridno kulturo in to je izpraznilo številne pisarne. Hkrati pa se je pojavila potreba po sestankih v živo, ki so za kulturo podjetja zelo pomembni. Zato je Co. - Cafe and coworking odlična rešitev, ki nudi popolno storitev za vsako podjetje in posameznika. Rezervacija zasebnih sejnih sob preko aplikacije, možnost pogostitve, najem prostora za zasebno zabavo, delavnice, dogodke ipd. Razdeljen je na tri dele - freelancerje, kotiček za mreženje in skupinski del.

Kdo je bil vaš podjetnik gostitelj in zakaj ste ga izbrali?

Adrian je zelo profesionalen in visoko motiviran posameznik. Usmerjen je k dizajnu, ki presega pričakovanja naročnika in živi oblikovalsko kulturo, ki jo odseva tudi njegovo podjetje - bigD design & innovation. Adrian je zelo odprt mentor z veliko mednarodnimi izkušnjami  in predstavlja odličen primer uspešnega vodje. Izbrala sem ga, ker so mi bili zelo všeč njegovi pretekli dosežki in čutila sem, da bi lahko bil dober mentor – bil pa je veliko več kot to. Postal je tudi zelo dober prijatelj in podjetniški vzornik. Zelo sem počaščena in hvaležna, da sem ga imela priložnost spoznati.

Kaj ste pridobili tekom podjetniške izmenjave?

Med izmenjavo sem se veliko naučila o razvoju poslovanja, odpiranju novih trgov, o B2B poslovanju in kako sklepati strateška partnerstva. Delovala sem kot eden od članov ekipe v bigD in spremljala napredek vseh projektov. Izdelala sem svoj poslovni načrt, raziskovala franšizne pogodbe in iskala nove, inovativne načine financiranja. Preučevala sem strategije upravljanja človeških virov in pregledala podobne uspešne poslovne ideje. Pomembna tema je bila tudi vodenje ekipe in kako vključiti dizajn management v svoje podjetje. Adrian mi je predstavil nekaj možnosti za B2B mreženje in delil svoje prejšnje izkušnje sodelovanja na evropskem projektu, ki ga gosti slovenska institucija. Imela sem srečo, da sem se lahko udeležla nekaj srečanj in izboljšala svoje razumevanje španskega jezika, kulture in okolja.

Kaj ste počeli med izmenjavo v Španiji?

Med izmenjavo sem opazovala potek dela ekipe bigD in se učila, kako delujejo oblikovalska podjetja. Prej nisem imela izkušenj z delom na industrijskem področju, zato je to bilo zame nekaj čisto novega in pridobila sem veliko znanja. Večinoma sem delala na marketinških strategijah in metodologijah družbenih medijev, ki sva jih kasneje skupaj z mentorjem implementirala. Naš napredek v zadnjih treh mesecih je viden na številnih področjih, predvsem komunikacijskih kanalih. Naredili smo nov načrt objavljanja na naših platformah, ki je pritegnil več mednarodnih strank in potrdil kakovost naših projektov. V LinkedInu, ki je naša glavna komunikacijska platforma, smo dvignili odstotek naših sledilcev za 30%. Hkrati smo se začeli pogovarjati o možnostih odpiranje novih evropskih trgov.

Kako je oziroma bo izmenjava pripomogla k rasti vašega podjetja?

Izmenjava je že in bo imela velik vpliv na moj osebni in profesionalni razvoj. Moj poslovni načrt je bil obogaten in razvit s številnimi novimi idejami, a več kot to - pridobila sem nova kulturna znanja in ugotovila, da želim tudi v prihodnje sodelovati s španskim trgom. Ljudje, ki sem jih spoznala v tem obdobju, so bili zelo prijazni, pomagali so mi odgovoriti na vsa moja vprašanja in delili pomembne pretekle izkušnje. Lahko rečem, da sem dobro izkorsitila čas in produktivnost. Prepričana sem, da je to šele začetek odličnega odnosa, ki ga imamo z bigD.

In kaj pravi o izkušnji podjetniške izmenjave vaš gostitelj?

V čast nam je bilo gostiti Ano teh nekaj mesecev. Bila je res super izkušnja. Od nje smo se naučili veliko, tako na poklicni, osebni kot kulturni ravni. Če si malo podjetje in v organizacijo pripeljete nekoga novega, nima velikega vpliva samo na rezultate podjetja, ampak tudi na zaposlene. V tem smislu je Ana prinesla veliko pozitivnih stvari - od novih orodij, resolucij, ki jih prej nismo uporabljali, do veliko sveže pozitivne energije. Prav tako nam je dala veliko inovativnih idej, ki jih lahko odslej implementiramo v bigD. To je bila odlična priložnost za nas, da se učimo in rastemo.

Za sodelovanje v programu kot mladi podjetnik ali podjetnik gostitelj na kontaktirate na erasmus@tp-lj.si ali na telefon +386 31 342 221.

Nazaj