Erasmus za mlade podjetnike: Ne bojte se neuspeha!

04. 11. 2022

Erasmus za mlade podjetnike: Ne bojte se neuspeha!

Delimo izkušnjo mladega podjetnika Matevža Cimermančiča, so-ustanovitelja zagonskega podjetja Reusable Technologies, ki se je udeležil programa Erasmus za mlade podjetnike in odpotoval k svojemu podjetniku gostitelju na Dansko. Podal je tudi ti ključne nasvete zagnanim mladim podjetnikom na začetku svoje podjetniške poti.

Povejte nam več o vaši poslovni ideji in kako ste začeli svojo podjetniško pot? 

Sem 22-letni študent magistrskega programa energetskega strojništva na Univerzi v Ljubljani. Moja podjetniška pod se je začela pred dobrim letom, ko sem povsem po naključju naletel na podjetniški dogodek pod organizacijo Razvojnega centra Novo mesto. Tam sem predstavil svojo skromno dodelano idejo, saj sem bil takrat še povsem brez podjetniških izkušenj. Imel pa sem močno voljo, da se marsičesa naučim. Tako sem se na dogodku uspel povezati z odlično ekipo, s katero smo imeli podobno vizijo in  smo kasneje skupaj ustanovili zagonsko podjetje Reusable Technologies, ki se ukvarja z iskanjem inovativnih načinov za ponovno uporabo elektronskih odpadkov oz. konkretno s ponovno uporabo zavrženih litij-ionskih baterij, ki so med drugim v izjemnem porastu v avtomobilski industriji, njihova predelava po odsluženi obratovalni dobi pa je problematična iz okoljskega vidika.

V Razvojnem centru Novo mesto so mi predlagali, da svojo prvotno idejo razvijam še naprej in tako sem se prijavil tudi na podjetniški dogodek za mlade POPRI, kjer sem na državnem tekmovanju osvojil 2. mesto. Kmalu za tem sem bil kontaktiran in povabljen, da se pridružim programu Erasmus za mlade podjetnike ter priložnost seveda brez pomislekov izkoristil.

Kdo je bil vaš podjetnik gostitelj in zakaj ste ga izbrali?

Moj gostitelj g. Martin Cernic že vrsto let živi in dela v tujini, trenutno pa je stacioniran v Danskem Kobenhavnu, kjer ima svoje podjetje, ki se ukvarja z navtičnimi produkti oz. opremo za jadrnice. G. Cernica sem našel v bazi EYE in mislim, da me je pritegnilo dejstvo da je tudi on Slovenec, zato se mi je bilo lažje vključiti in poistovetiti v podjetniške vode na tujem trgu. Med drugim me je ravno tako fasciniral geografski vidik oz. dejstvo, da lahko izkoristim potencial Skandinavije v smislu t.i. zelenega prehoda, kamor spada naše zagonsko podjetje.

Kaj ste pridobili tekom programa?

Podjetje mi je ponudilo podroben vpogled v svoje baze podatkov poslovodenja- od faze naročanja produktov, njihovega skladiščenja ter kasnejšnje odpreme. Z mentorjem g. Cernicem sem se preko pogovorov naučil veliko njegovih pristopov glede vodenja podjetja ter njegovih začetkov podjetništva v preteklosti.

Hkrati sem se udeležil veliko videokonferenc in podjetniških dogodkov, kjer sem spoznal ogromno zanimivih ljudi in organizacij, navezal kontakte ter našel distributerja za prodajo produktov našega zagonskega podjetja.

Kaj ste počeli med izmenjavo na Danskem?

Med izmenjavo sem v podjetju pomagal vzpostaviti oddelek za 3D modeliranje in 3D tisk. V panogi, v kateri deluje podjetje, obstaja namreč veliko nišnih produktov, ki so razmeroma redki. V podjetju smo se tako začeli ukvarjati s 3D tiskanjem plastičnih dodatkov, ki jih lahko sedaj strankam ponudijo glede na želje in potrebe. V tem času sem zmodeliral več kot 30 modelov rezervnih delov za navtične produkte, od tega pa jih je 10 bilo že natisnjenih s pomočjo 3D tiskalnika ter prodanih in dostavljenih strankam.

Na kakšen način, menite, bo vplivala izmenjava na vaš razvoj?

Prepričan sem, da sem v času podjetniškega mentoriranja resnično pridobil ogromno izkušenj, znanja in samozavesti. Izredno mi je žal, da je moja izmenjava trajala zgolj 2 meseca, a vseeno sem v tem času ogromno izkusil in napredoval kot oseba ter hkrati vzpostavil kontakte za prodajo naših produktov na Dansko.

Katere tri ključne nasvete bi podali navdušenim mladim podjetnikom na začetku njihove poslovne poti? 

Vsem bodočim podjetnikom bi v prvi vrsti položil na srce, naj ne oklevajo s svojimi cilji in se čim prej oz. čim večkrat odpravijo na različne dogodke, izmenjave, si širijo znanja, izkušnje ter se mrežijo. Mislim, da je mreženje eden najpomembnejših vidikov vsakega podjetnika. Kot drugo bi predlagal, da naj prosti čas, če se le da, preživijo ob branju kakšne poučne knjige. Z branjem knjig gradimo sebe, raziskujemo česa si v življenju resnično želimo, hkrati pa ima številne blagodejne učinke na naše mentalne sposobnosti. Kot tretje pa bi dejal, naj se ne bojijo neuspeha. Brez neuspeha oz. napak v življenju enostavno ne gre. Vse kar marsikdaj potrebujemo za začetek, je malček zagona, poguma, drznosti ter optimizma ter tako lahko vedno presežemo nekaj, kar še nikoli ni bilo doseženo.

In kaj o izkušnji izmnjave pravi Matevžev podjetnik gostitelj, Martin Cernič?

"Erasmus za mlade podjetnike je bila zelo pozitivna izkušnja za naše podjetje. Matevž je zagnal povsem novo divizijo za modro gospodarstvo in nam omogočil, da našim strankam ponudimo nove izdelke. Njegove sveže ideje so nam razširile pogled na trg. Program se nam je zdel zelo koristen in verjamemo, da so tuje izkušnje nujen dodatek za vsakega novega podjetnika. Zelo lepa izkušnja v vseh pogledih. To bi ponovili kadarkoli."

 - - - - - - - - 
V kolikor vas mika sodelovanje v programu ter pridobivanje neprecenljivih podjetniških izkušenj, nas kontaktirajte po elektronski pošti  erasmus@tp-lj.si ali po telefonu +386 31 342 221.  

Nazaj