Znani so finalisti slovenskega državnega finala ClimateLaunchpad 2017

29. 06. 2017

Znani so finalisti slovenskega državnega finala ClimateLaunchpad 2017

Zmagovalne ideje slovenskega finala so:  Bricro, zidak, ki bo zrasel s pomočjo bakterij,  temperaturno občutljiva tiskarska barva Mysteria Colorum in mehansko drevo eTree, ki del pridobljene energije shrani v baterijah in del uporabi za odstranjevanje PM delcev iz ozračja. Najboljše tri ideje se bodo predstavile oktobra na svetovnem finalu.

Šest slovenskih ekip se je predstavilo na državnem finalu ClimateLaunchpad, ki smo ga organizirali s Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) in Kemijskim inštitutom Ljubljana.

ClimateLaunchpad je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej in poteka v 36 državah. Odkriva skoraj 900 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel. Finalisti vsake države se bodo uvrstili na svetovni finale, ki bo oktobra na Cipru.

Vse prijavljene ideje so bile obravnavane z vidika vpliva na  podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Zmagovalec slovenskega finala je Bricro, zidak, ki bo zrasel s pomočjo bakterij. Druga najboljša ideja je, temperaturno občutljiva tiskarska barva Mysteria Colorum in tretja, mehansko drevo eTree, ki del pridobljene energije shrani v baterijah in del uporabi za odstranjevanje PM delcev iz ozračja.

Frans Nauta, ustanovitelj ClimateLaunchpada: ‘’Moramo urediti področje podnebnih sprememb in imamo eno generacijo časa, da to uredimo. Povsod po svetu je toliko odličnih podjetnikov, ki delajo na idejah za zmanjševanje podnebnih sprememb. ClimateLaunchpad dvigne te podjetnike na raven globalnega uspeha s pomočjo poslovnih treningov ter jih postavi na mednarodno prizorišče.’’

Sara West, zmagovalka ClimateLaunchpad 2014 in soustanoviteljica podjetja Wavetube: “ClimateLaunchpad ima ogromno poslovno mrežo in strokovno znanje, katero lahko dostopamo in je enkratna priložnost v življenju, da lahko razširiš svojo poslovno mrežo in podjetje.”

Svetovni finale bo potekal oktobra na Cipru. Najboljših 10 ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje startup podjetij na področju čistih tehnologij.

ClimateLaunchpad je del podjetniške ponudbe Climate-KICa, ki je glavna pobuda EU na področju podnebnih sprememb. Tekmovanje podpira več kot 100 partnerjev iz vse Evrope. Med njimi so podjetja kot so Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo in World Wide Fund.

Več info na voljo na www.climatelaunchpad.org (#clp2017).

Nazaj