Zmagovalec investicijskega foruma za projekte KKI je Shirting

10. 10. 2017

Zmagovalec investicijskega foruma za projekte KKI je Shirting

Med 4. in 5. oktobrom je Tehnološki park Ljubljana skupaj z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje MAO organiziral prvo mednarodno konferenco in investicijski forum za kreativni in kulturni sektor.

Na različnih panelih, delavnicah in okroglih mizah je sodelovalo 30 govornikov, 9 startupov in 9 investitorjev  iz različnih držav. Poleg strokovnjakov in akterjev s področja kreativnega in kulturnega sektorja iz Slovenije in tujine, smo gostili preko 150 gostov. Na konferenci so na kratko predstavili tudi projekt Center za kreativnost, platformo za podporo kreativnega in kulturnega sektorja, ki bo uradno predstavljen 16. in 17. novembra v MAO. Projekt, ki se bo izvajal v obdobju 2017-2022 sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Osvetlili smo pomembna vprašanja o prihodnosti in izzivih kulturnega in kreativnega sektorja, spoznali stanje in deležnike slovenskega kreativnega ekosistema, zanimive kreativne projekte v Sloveniji in tujini ter primere dobrih praks pri prenosu KKI idej v podjetništvo in industrijo. Udeleženci so spletli številne nove vezi in spoznali možnosti za interakcijo med zasebnimi in javnimi finančnimi inštrumenti.

Drugi dan konference je potekal tudi prvi investicijski forum za projekte kreativnega in kulturnega sektorja, kjer so se pred domačimi in mednarodnimi investitorji predstavili posamezniki in podjetja s tega področja. Predstavilo se je 9 zanimivih in perspektivnih mednarodnih projektov, med njimi tudi dva slovenska - Kick ass plate Ajde Nežberi in Shirting Elene Fajt.  Komisija v sestavi: Bernard grum – ABC Accelerator, Kleitia Zeqo – IDEA Consult, Niko Klanšek - Delo Startup Studio, Vito Pinto - Sviluppo Basilicata, Roberto Passarelli – Cofidi, Paolo Massimi, Invitalia public investor, Nina Dremelj in Branko Drobnak Poslovni angeli ter Carlo Asquini iz Unicorn Trainers Club, je izbrala najboljšega. Zmagal je projekt trajnostnega modela oblačenja Shirting, ki bo vključen tudi v podporni sistem aktivnosti Centra za kreativnost.

Shirting – trajnostni model oblačenja: Shirting se je začel leta 2014 kot družbeno odgovoren modni projekt, ki bazira na počasni in socialno odgovorni modi. Danes prerašča v model oblačenja, način življenjskega sloga in bivanja. Produktno izhodišče projekta je srajca, ki potuje od uporabnika do uporabnika in tako zabriše mejo lastništva. Srajce, ki so narejene v Sloveniji, oblikujejo slovenski modni oblikovalci. Projekt v ospredje postavlja model delitve in sodelovanja, v katerem sodelujejo modni oblikovalci, drugi kreativni ustvarjalci, uporabniki in podporniki. S povezovanjem ustvarjajo skupnost, ki v domač, pa tudi širši prostor vnaša drugačen odnos do materialnih dobrin in okolja in predvsem do  ljudi.

Nazaj