Zamrznjena Erasmus izmenjava v Italijo

24. 03. 2020

Zamrznjena Erasmus izmenjava v Italijo

Zala Grahek, slovenska podjetnica, kateri smo omogočili izmenjavo preko Erasmusa za mlade podjetnike, je trenutno v italijanski nevladni organizaciji Mine Vaganti v Sassariju na italijanski Sardiniji. Pogovarjali smo se z Zalo, o njenih izkušnjah v tujini in njeni izkušnji v zvezi s trenutno situacijo glede koronavirusa v Italiji.

Zala, kje in kaj ste že slišali o programu Erasmus za mlade podjetnike, preden ste se prijavili?

O programu sem izvedela preko mojega starejšega brata. Pred leti je sodeloval v programu in mi priporočil izkušnjo. Glede na moje ambicije mi je svetoval, da se prijavim, ker bi bilo lahko koristno pridobiti nove izkušnje v novi industriji, ki me zanima, s prednostjo, da je financirano s strani EU.

Kaj je bil glavni razlog, da ste se prijavili na program? Kje ste našli Tehnološki park Ljubljana, ki vam je pomagal najti podjetje?

Za Tehnološki park Ljubljana sem slišala prav tako preko brata. Prijavila pa sem se, ker se mi je zdela odlična priložnost pridobiti izkušnje in spretnosti v industriji mojega zanimanja. Prav tako zelo rada potujem in ta program mi omogoča živeti v tuji državi z zadostnim financiranjem za dobro preživetje za celotno obdobje programa.

Kako je s to izkušnjo zadovoljna vaša gostiteljica?

Do zdaj sem opravljala naloge, ki so podjetju gostitelju v interesu, več kakor naloge, ki bi bile v mojem interesu. Moja gostiteljica se tega zaveda in je hvaležna moji prilagodljivosti in pomoči.

Ali je prvič gostila mladega podjetnika?

Ne, imela je že izkušnje z mladimi podjetniki, ampak še več s prostovojskim programom ’EVS’. Zaradi tega je velikokrat pozabila, da sem prišla kot mlada podjetnica. Zato nisem uspela doseči veliko ciljev, ki jih je zastavil program Erasmus.

Kako to, da se je gostiteljica odločila prav za vas?

Prepričana sem, da zaradi mojega širokega spektra spretnosti in izkušenj. Npr. web-design, grafično oblikovanje, digitalni marketing. Prav tako sta jo prepričali moja samostojnost in samoinicativnost.

Zala, je bila Italija na seznamu vaših želja?

Z Italijo sem od majhnega povezana, ker je mami odraščala v Kopru in smo bili navajeni veliko hoditi v Italijo. Skupaj sva hodili po nakupih in si ogledovati mesteca blizu Slovenije. Na Sardinijo smo v mojem otroštvu hodili na počitnice in me nanjo vežejo zelo lepi spomini. Zato sem si že od nekdaj želela živeti v Italiji in končno se je želja uresničila.

Je to vaša prva izkušnja z Erasmusom? Kako ste zadovoljni s programom?

Program je zelo koristen, nisem pa najbolj zadovoljna s konkretno izkušnjo. Sem sem prišla predvsem zato, da pridobim izkušnje pri organizaciji dogodkov, ampak do zdaj zaradi koronavirusa nisem bila niti na enem eventu.

Ste zadovoljni s svojim bivanjem v Italiji?

Življenje v Italiji pa mi je zelo blizu. Počutim se še bolje, kot sem pričakovala.

Ali menite, da je ta izkušnja za vas koristna? Česa ste se do sedaj naučili o programu?

Do sedaj se nisem naučila ogromno koristnega v poslovnem smislu, ampak sem prepričana, da bom vse nadoknadila, ko bo konec širjenja koronavirusa.

Kakšna so vaša priporočila za druge podjetnike?

Moje priporočilo je, da previdno izberejo podjetje, v katerem bodo gostovali in se z njim dobro uskladijo glede pričakovanj/aktivnosti, ki jih bodo počeli.

Prav tako se je dobro zavedati vnaprej, da je za takšno izkušnjo nujno potrebno veliko prilagajanja in fleksibilnosti in le na ta način je moč doseči skupne cilje.

Kako ste se soočili s trenutno situacijo glede koronavirusa? Ste namreč v Italiji, ki je žarišče bolezni.

Glede na to, da sem sama izbrala in želela živeti v Italiji, in, da sem s to odločitvijo zelo zadovoljna, mi ni hudega tukaj. Situacija je globalno težka, prav tako v Sloveniji, kot v Italiji. Zato sem še vedno hvaležna in polna upanja glede celotne izkušnje programa. Ker je trenutno moja izmenjava »zamrznjena«, bom ta čas izkoristila za pripravo poslovnih načrtov in vizije za mojo prihodnost.

Napisala: Mateja Prinčič

Ali tudi vi želite na izmenjavo v tujino? Naša Mojca Cvirn vam je na voljo na mojca.cvirn@tp-lj.si.

 

 

Nazaj