Z vpetostjo v inovativno okolje do hitrejšega podjetniškega uspeha!

18. 10. 2018

Z vpetostjo v inovativno okolje do hitrejšega podjetniškega uspeha!

Med populacijo mlajših od 29 let, ki si želijo odpreti lastno podjetje in postati uspešni, mrgoli inovativnih poslovnih idej in izzivov. Za zagon podjetja pa sta nujno potrebna tako začetni kapital, kot tudi znanje; obojega mladim primanjkuje. V Tehnološkem parku Ljubljana se tega dobro zavedamo, zato smo se aktivno vključili v projekt Mladi podjetniki, s katerim spodbujamo podjetniške aktivnosti med mladimi.

Pred kratkim smo organizirali dogodek s posebnima gostoma, ki sta z nami delila neprecenljive nasvete pri spodbujanja podjetništva mladih, Tereso Córdovo, Direktorico Inštituta Great Cities na Univerzi v Illinoisu v Chicagu in Alešem Liscem, avtorjem, predavateljem in izkušenim marketinškim svetovalcem, ki je podjetja vodil že v petih državah.

Je čustvena inteligenca ključ do podjetniškega uspeha?

Teresa Córdova je poudarila pomen psiholoških motivatorjev in vpetosti v družbo ter krepitve ključnih lastnosti, kot na primer čustvene inteligence in intuitivnega razmišljanja. Nujno se ji zdi razumevanje narave odnosov in medsebojnih povezav. Predstavila je situacijo podpore mladim podjetnikom v ZDA, kjer je vstop v podjetništvo obenem socialna inkluzija. Prednosti programov za mlade vidi v zagotovitvi vira zakonitega dohodka mladim in njihovim družinam, v povečevanju verjetnosti, da se bodo mladi izobraževali, se naučili spretnosti in odgovornosti in veščin odločanja in v tem, da bodo predvsem marginalizirani posamezniki dobili občutek pripadnosti.

Kupci pravilno glasujejo le z denarnicami pravi marketinški guru Aleš Lisac

Aleš Lisac iz Lisac&Lisac je pisec knjig in člankov, predavatelj, marketinški svetovalec, strokovnjak za direktni marketing in pisec Dnevnika marketinškega guruja. Na dogodku je z mladimi delil nekaj koristnih nasvetov:

  • Biznisa se loti z integriteto.
  • Vstopi na trg s hitro rastjo in ponudi storitev, ki jo vsi potrebujejo.
  • Dobro boš prodajal le s sproščenostjo in odličnim poznavanjem produkta.
  • Vedno prodajaš sebe, sploh na začetku, preden je tvoj brand poznan.
  • Pri prodaji je pomemben očesni stik, saj biznis delamo ljudje.
  • Nastavi si ogledalo in bodi samokritičen.
  • Kupci pravilno glasujejo le z denarnicami.
  • Dobri prodajalci so kot stand-up komiki – predstavitveni tekst znajo na pamet.
  • V prodaji ni improvizacije.
  • Če želiš doseči status uspešneža, najprej osvoji status zvezdnika.
  • Ne sodi po sebi – drzno postavi ceno.
  • Nikoli ti ne sme zmanjkati marketinškega denarja.
  • Pogosto se vprašaj, kako se tvoje stranke počutijo. Če je njihovo počutje dobro, se bodo vračale.

Govori se, da njegovi nasveti garantirano delujejo in kot trdi sam, »Ni marketinški genij, guru, ali čarovnik. Je človek, ki podjetnikom pomaga brez večjih investicij in hudih naporov posel napraviti bolj dobičkonosen.« Vplival je na več kot 25.000 podjetnikov in drugih ljudi, ki jih zanima uspeh v poslu in življenju nasploh.

Kaj o uspehu menita perspektivna podjetnika, udeleženca programa Mladi podjetniki?

Luka Peteh iz podjetja NETX, ki izdeluje spletna mesta, izpostavlja pomembnost razumevanja stranke in dobre komunikacije z njo.  »Če ste predani in imate voljo, čas in energijo, se vam bo slej ko prej obrestovalo,« je prepričan.

Mirza Ljubijankić, dvajsetletni podjetnik, ki je odprl proizvodnjo kombuče, probiotičnega čaja za boljšo prebavo, je prepričljiv: »Ekipa in vera v produkt sta ključ do uspeha. Nujno pa delajte in se družite v krogu pravih ljudi.«

Cilj Tehnološkega parka Ljubljana je podjetnikom ponuditi kakovostno podjetniško znanje, jih vključiti v inovativno podporno okolje ter jih s povezavami popeljati na pot h globalni rasti.

Če imaš ambicije za ustanovitev lastnega podjetja in iščeš nove priložnosti, se obrni na nas.

Za več informacij o programu Mladi podjetniki, se lahko obrnete na: mitja.divjak@tp-lj.si.

------------------------

O projektu Mladi podjetnik

Gre za celovit program, ki bo mladim brezposelnim do 29 leta omogočil pridobitev celovitega in v prakso usmerjenega znanja za uspešen zagon svojega lastnega posla/podjetja in subvencijo za samozaposlitev v višini 5.000 evrov, ki jo po uspešno zaključenem usposabljanju in pripravi podjetniškega podeljuje Zavod za zaposlovanje republike Slovenije iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

V preteklosti se je izkazalo, da je bilo pomanjkanje določenega podjetniškega znanja krivo, da novopečeni podjetniki v poslovnem svetu niso bili uspešni oziroma niso uspeli tako hitro, kot bi si želeli. Glavni namen projekta Mladi podjetniki je prav to – pripraviti mlade podjetnike, da bodo s pridobljenim znanjem suvereno stopili na podjetniško pot.

Udeleženci so tekom usposabljanja deležni preko 12 brezplačnih delavnic, razdeljenih v 5 glavnih modulov, kjer spoznajo podjetniško okolje, oblikujejo ideje, pridejo do znanja o ključnih orodjih ter elementih za oblikovanje dobrega poslovnega načrta in vstopa novega podjetja na trg. Prav tako so deležni 20-urnega individualnega mentorskega svetovanja in še 4 urnega svetovanja v roku enega leta po odprtju svojega podjetja.

Program se je začel izvajati marca 2018 in se bo izvajal vse do meseca maja leta 2019. Izvedenih je bilo že 7 usposabljanj, trenutno se izvajajo tri, skupno pa jih je predvidenih 24. Cilj projekta je podeliti 300 subvencij in s tem spodbuditi 300 novih uspešnih mladih podjetnikov.

Projekt se je izkazal za zelo uspešnega, saj je do danes svoje podjetje odprlo že 112 mladih podjetnikov od 123 vključenih, kar predstavlja kar 91% uspešnost. Usposabljanja so in bodo potekala v Ljubljani, Kranju, Novi Gorici in Kopru. Izvedenih je bilo že več kot 2300 individualnih svetovalnih in več kot 700 predavateljskih ur. Pri projektu sodeluje približno 15 predavateljev in 20 mentorjev.

Glavni namen projekta Mladi podjetniki je spodbujanje podjetniške aktivnosti med mladimi v kohezijski regiji Zahodna Slovenija. Partnerji projekta so Tehnološki park Ljubljana, Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete, Gospodarska zbornica Slovenije, Primorski tehnološki park in Zavod mladi podjetnik, ki že vrsto let celovito in uspešno pomagajo mladim na poti do njihovih zaposlitev in samostojnih podjetniških poti.

Projekt Mladi podjetniki razpisuje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

Nazaj