Z analizatorjem microbium MPN do učinkovitejše in boljše preskrbe s pitno vodo

18. 03. 2021

Z analizatorjem microbium MPN do učinkovitejše in boljše preskrbe s pitno vodo

Microbium, član naše tech skupnosti, je eno od treh slovenskih podjetij, ki je bilo izbrano za spodbujanje razvoja na področju digitalnih tehnologij. Do konca 2021 nameravajo izboljšali oz. nadgraditi inovacijo - analizator microbium MPN (napravo za hitro zaznavanje bakterij v pitni vodi) z uvedbo interneta stvari, tehnologij in umetne inteligence (UI).

Gre za razpis v okviru projekta DigiFed, ki spodbuja širšo vpeljavo naprednih digitalnih tehnologij in kiber-fizičnih sistemov (Cyber-Physical Systems, CPS) v mala in srednja podjetja v Evropi. V okviru pobude Smart Anything Everywhere projekt DigiFed podpira tudi Evropska unija. Pri projektu se osredotočajo predvsem na manj digitalno razvita podjetja. »DigiFed s številnimi inovacijskimi potmi, poleg aplikacijskega eksperimenta, pri katerem so bili pravkar objavljeni rezultati drugega poziva, sta to še digitalni izziv in generični eksperiment, zagotavlja finančno, inovacijsko in tehnično podporo pri razvoju tehnoloških storitev in produktov,« pojasnjujejo v inovacijskem stičišču 4PDIH, ki je slovenski predstavnik v DigiFedu. V ospredju projekta so kibernetski, fizični in vgrajeni sistemi, ki posebno pozornostjo namenjajo varnosti in zasebnosti, avtonomnemu delovanju ter interakciji med človekom in strojem.

V podjetju Microbium, članu naše skupnosti, ki ponuja storitve in izdelke na področju industrijske mikrobiologije, so na podlagi trendov digitalizacije mikrobioloških procesov in vse višjih zahtev trga po hitrih rešitvah pred leti začeli razvijati sistem za hitro identifikacijo bakterij v vodi. »Tako je nastal analizator microbium MPN, naprava za avtomatizirano detekcijo in štetje Escherichia coli in koliformnih bakterij v pitni vodi,« pojasnjujejo v podjetju. »S pridobljenimi sredstvi evropskega poziva DigiFed in tehnično pomočjo strokovnjakov 4PDIH bomo do konca 2021 izboljšali inovacijo in jo nadgradili z uvedbo interneta stvari ter tehnologij na temelju umetne inteligence (UI). Napredne tehnologije so ključ do pohitritve analiz in prepoznavanja vzorcev, s tem pa omogočajo učinkovitejše upravljanje in oskrbo s pitno vodo.« Z napravo bodo vodovodom omogočili preprost in digitaliziran postopek za notranji nadzor nad kakovostjo vode in s tem hitrejše ukrepanje ob morebitnih kontaminacijah.

Na strategijo projekta pri internetu stvari je vplivala tudi ekipa britanskega podjetja Digital Catapult, ki so jih izbrali za DigiFedove partnerje pri uvedbi IoT in UI. »Pozdravljamo tovrstne evropske razpise, ki manjšim podjetjem s sofinanciranjem omogočajo vključevanje naprednih digitalnih tehnologij v njihove izdelke, saj s tem omogočajo hitrejši razvoj in predstavitev na trgu.«

Celoten članek, ki je izšel v časniku Finance, si preberite na spletni povezavi.

 

Nazaj