Utrinki s konference o digitalnem zdravju: HealthDay.si 2017

07. 12. 2017

Utrinki s konference o digitalnem zdravju: HealthDay.si 2017

6. decembra smo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO uspešno zaključili konferenco Healthday.si z naslovom Lateralni pristopi k inovacijam v zdravstvu. Konference se je udeležilo več kot 100 akterjev z različnih področij zdravstva, ki so prisluhnili številnim aspektom inoviranja v zdravstvu.

HealthDay.si, slovenski ECHAlliance ekosistem obstaja zaradi dveh razlogov, in sicer, zaradi vzpodbujanja slovenskih deležnikov ekosistemu k uvajanju inovacij v zdravstvo in oskrbo, ter  zaradi širitve slovenskega znanja v mednarodni prostor.

Prepričani smo, da smo tudi s tokratnim dogodkom stopili korak naprej k ciljem, ki nas povezujejo. Na to nas je spomnila tudi Marjana Majerič iz Tehnološkega parka Ljubljana, soustanovitelja HealthDay.si.

Uvodni govornik, Haim Gil-Ad iz podjetja NovellusDX, hkrati pa aktivni pobudnik sodelovanja izraelskih podjetij, nas je poučil o tem, kaj znanstveno podkovan zdravstveni startup potrebuje, če želi prodreti v svet. Haim je to pokazal na lastnem primeru.

Joao Pita Costa iz Quintelligence je spregovoril o opazovanju globalnega zdravja in dobrega počutja, Anže Droljc iz podjetja Marand pa nam je predstavil program za digitalizacijo EMRAM 6, ki ga je za brezpapirnato delovanje vpeljala Pediatrična klinika v Ljubljani. Postopek uvajanja brezpapirnega delovanja terja svoj čas in najpomembnejše je sodelovanje vseh vključenih, je prepričan Droljc. Vasja Bočko iz podjetja iryo.io, globalne platforme za zdravstveno varstvo, je predstavil idejo o univerzalnem zdravstvenem kartonu in blockchain tehnologiji, ga. Vesna Dolničar pa je pozvala ključne deležnike slovenskega zdravstvenega ekosistema in oskrbe za sodelovanje pri projektu ITHACA. Antropologinja Jana Šimenc iz ZRC SAZU je na inovacije v zdravstvu pogledala širše, ni se oprla zgolj na tehnologijo in je prepričana, da ob inovacijah nastajajo tudi stranski učinki. Namesto papirja se pojavi na primer proizvodnja pametnih naprav, ki pomeni dodatno obremenitev za okolje. Ga. Katja Koren Ošljak je predstavila lastno raziskavo, ki govori o najboljših e-rešitvah za paciente, ga. Anita Jacović z Ministrstva za zdravje pa je podrobneje predstavila Zakon o dolgotrajni osrkbi. Sledila je predstavitev Matjaža Juharta iz ZDGNS, ki je govoril o izzivih razvoja tehnologije za gluhe in naglušne. Madžar Éder Ákos iz podjetja PBN je predstavil socialne izzive v zahodni Madžarski, Ana Pleško iz Simbioze pa je predstavila BTC City Lab, prvi living lab v Sloveniji, ki starejšim pomaga iskati rešitve za lajšanje vsakdanjega življenja.

V sklopu konference smo organizirali tudi okroglo mizo, na kateri so se slovenski novinarji s področja zdravstva pogovarjali o modernizaciji zdravstva in o tem, kaj kot novinarji opazijo, da se je spremenilo v zadnjih letih zaradi uvedbe tehnologije. Sodelovale so Milena Zupanič iz Dela, Lucija Petavs iz Medicine danes, Vesna Tomaževič iz Pharmonie in Anja Gorenc, STA.

Dogodek je podprt s strani projektov 3DCentral in digitalLIFE4CE - programa Interreg Central Europe, CARE4TECH - programa Interreg Alpine Space ter ITHACA - programa Interreg Europe.

Nazaj