UNIDU smo predstavili inovativni potencial Slovenije

16. 03. 2023

UNIDU smo predstavili inovativni potencial Slovenije

Včeraj smo imeli čast gostiti delegacijo iz posebne agencije Združenih narodov za industrijski razvoj UNIDO (United Nations Industrial Development Organization) z namenom spoznavanja slovenskega podpornega okolja. Skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenskim podjetniškim skladom smo jim predstavili inovativni potencial Slovenije za prihodnja sodelovanja, možnost pa imeli spoznati tudi predstavnike uspešnih in tehnološko naprednih slovenskih podjetij.

Generalni direktor UNIDA Müller je na uradnem obisku v Sloveniji obiskal Tehnološki park Ljubljana, kjer se je srečal s predstavniki slovenskih podjetij in institucij. UNIDO gradi partnerstvo več deležnikov s slovenskim zasebnim sektorjem, da bi olajšal prenos slovenskega znanja, izkušenj in tehnologij v države v razvoju.

Unido je platforma za tehnologijo, znanje in naložbe. Svet se sooča s tremi velikimi izzivi: kako nahraniti rastoče svetovno prebivalstvo, kako zagotoviti dostop do električne energije in trajnostne energije ter kako ustvariti delovna mesta v manj razvitih delih sveta.

Vse predstavljene inovativne slovenske rešitve naslavljajo prav te izzve. Predstavila so se podjetja:

  • Microbium - MPN analizator (avtomatsko odkrivanje in kvantifikacija E. coli in koliformnih bakterij v pitni vodi)
  • Smart Cargo - Platforma za avtomatizacijo celotnega logističnega procesa (od kreiranja dokumentov, izbire transporta in zavarovanja, distribucije in obveščanja dokumentov, do koordinacije vseh udeležencev v procesu)
  • SAVVY - Prenosljiva naprava za spremljanje EKG za športnike, poslovneže in starejše (zajame več kot 90% srčnih težav)
  • Ubiquity Robotics – Platforma samopremikajočega se robota (z mobilnostjo, navigacijo, napajanjem in računalništvom, ki deluje takoj po namestitvi – možnost programiranja za različne rešitve skladišča za strežbo pijač na dogodkih)
  • Waboost - Zagotavljanje zdrave vode s prečiščevanjem in obogatitvijo z ultrafinimi mehurčki, optimizirano za kmete, športne objekte, ponudnike čiščenja odpadne vode in živilsko industrijo.
  • ReCatalyst – Lastniški nanotehnološki proizvodni proces, ki omogoča naslednjo generacijo vodikovih gorivnih celic.
  • Digiteh - Področje pametnih tovarn, digitalnih dvojčkov in umetne inteligence
  • Educell – Podjetje za celično biologijo, ki razvija napredne terapije.
  • Sensum - Sistemi računalniškega vida. Razvoj, proizvodnja in prodaja inovativnih sistemov za samodejno vizualno kontrolo za večjo kakovost v farmacevtski industriji in industriji prehranskih dopolnil.
  • DUOL - Načrtovanje, izdelava in montaža številnih edinstvenih in vsestranskih membranskih konstrukcij. Podjetje ima dolgoletne izkušnje z napihljivimi halami, montažnimi konstrukcijami (les/kovina) in senčniki.
  • WISE UP - Platforma za digitalno učenje, namenjena dijakom srednje šole. Vsebuje video razlage in ponuja interaktivne vaje, testne naloge, spletne seminarje z navodili za zaključni izpit, ocene esejev in celo individualne spletne ure.
  • Better– Preoblikovanje zdravstvene oskrbe z vodilno digitalno platformo za elektronsko predpisovanje in upravljanje z zdravili ter orodji, ki ne zahtevajo programiranja in pomagajo zdravstvenim organizacijam hitro razviti aplikacije, ki ustrezajo njihovim potrebam.
  • EFOS(Trapview) - Informacijske rešitve na področju okolja in zdrave hrane, kot so sistem za avtomatsko spremljanje insektov, elektronska identifikacija živali, veterinarski informacijski sistemi in spremljanje kakovosti vode.

 

Nazaj