Tekmovanje POPRI: Podjetniške ideje mladih tudi letos navdušile

11. 03. 2021

Tekmovanje POPRI: Podjetniške ideje mladih tudi letos navdušile

V Tehnološkem parku Ljubljana, regijskem partnerju tekmovanja POPRI, je v četrtek 8. marca potekal regijski predizbor podjetniških idej mladih. Mladi so se v treh starostnih kategorijah (osnovnošolci, srednješolci in mladi do 29 let) s predstavitvijo poslovnih idej potegovali za uvrstitev na nacionalno tekmovanje POPRI, ki bo potekalo v sredo, 7. aprila 2021.

Epidemija in specifične razmere, v katerih so se letos znašli mladi, niso ustavili učencev, dijakov in študentov, da se svojimi poslovnimi modeli prijavijo na tekmovanje POPRI. V predizboru za Osrednjeslovensko, Gorenjsko in Zasavsko regijo, ki ga je organiziral Tehnološki park Ljubljana, se je s petminutno predstavitvijo pred komisijo predstavilo 6 osnovnošolskih, 10 dijaških in 6 ekip v kategoriji mladi do 29 let. Člani komisije so bili nad letošnjimi idejami mladih navdušeni, ocenjevanje in izbor treh finalistov iz vsake starostne kategorije pa je bilo polno izzivov.

In kdo so finalisti POPRI, ki bodo predstavljali Osrednjeslovensko, Gorenjsko in Zasavsko regijo letos?

Osnovnošolski finalisti

V osnovnošolski kategoriji so to učenci iz Osnovne šole Frana Albrehta iz Kamnika, pod mentorstvom učiteljice Rosane Kleindienst s kar dvema podjetniškima idejama. Ekipa, ki jo sestavljajo dekleta Tajda, Sara in Alina se je predstavila s podjetniško idejo BioPurga, biološkim smetnjakom in kompostnikom za zunanjo uporabo, ki uporabnikom omogoča

zbiranje in pospešeno recikliranje bioloških odpadkov v kompost - vse v enem. Druga finalna ekipa je H.E.P.I., ki jo sestavljajo učenci Lan, Lucija, Ela in Nejc. Ekipa je komisiji predstavila sladek čokoladno-lešnikov namaz iz kakovostnih, ekološko pridelanih, hranljivih sestavin, ki mladim in njihovim staršem nudi zdrav nadomestek sladkanja brez uporabe telesu in naravi škodljivih sestavin. Tretji finalist v osnovnošolski kategoriji je učenec Žan Filip, ki je izdelal balirko za male kockaste bale, primerne za male domače živali. 

Komisijo, ki je ocenjevala učence so sestavljale Sanda Jerman iz Javnega zavoda Cene Štupar, Katarina Gorenc vodja urada za mladino na Mestni občini Ljubljana in Maja Pivko iz Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije. Članice komisije so učencem poleg samih ocen namenile tudi številne koristne napotke in nasvete pri izboljšavi njihovih poslovnih idej.

Srednješolski finalisti

V srednješolski kategoriji se bosta med drugimi pred nacionalno komisijo predstavila Domen in Mark pod mentorstvom Tadeja Debelaka iz Šolskega centra Škofja Loka. Njuna poslovna ideja je GSM sledilnik »Moj kužek«. Iz Gimnazije Bežigrad se bodo predstavili dijaki Evelin, Benjamin in Tjaša s poslovno idejo GreenMeal, ki strankam omogoča nakup že pripravljenih, stehtanih in narezanih ter ekološko zapakiranih sestavin za pripravo obroka. Pomoč pri pripravi poslovne ideje jim je nudila profesorica Karin Jerman. Tretja poslovna ideja CoronaAlert je plod dijakov Vegove gimnazije, Davida in Mihe, pod mentorstvom profesorja Aleksandra Lazarevića. CoronaAlert je enostavna pametna naprava, namenjena opozarjanju uporabnikov na potrebo po prezračevanju zaprtih prostorov.

Deset dijaških ekip je popolnoma navdušilo tričlansko komisijo, ki so jo sestavljali Urška Jež iz Transformation Lighthouse, David Rakar iz FREE-ABILITY in Vlado Begović iz CorpoHuba. Urška Jež je po pitchih namenila srednješolcem naslednje besede: »Dragi naši POPROVCI inovatorji, podjetniki bodoči naši, navdušili ste z vsem kar ste nam predstavili, s svojimi poslovnimi modeli, idejami, prezentacijami. Naj povem vsi delamo s startupi in to kar smo danes videli nismo vajeni vsak dan. Tako, da čestitke za odlične priprave in želimo vam vso srečo v naprej in absolutno ne obupat, ne vžrti puške v koruzo, povezujte se, pomagajte si, pomagajte si z nami, z ekosistemom. Vsi smo tukaj samo zato, da bodo vaše ideje ugledale luč sveta in da boste krojili našo prihodnost tako kot smo se veselili danes. Tako, da pogumno, vztrajno, z enakim zagonom naprej in vso srečo vam želim!«

Študentski finalisti

V zadnjem sklopu so se predstavili mladi v kategoriji do 29 let. V finale gre ekipa LAMP'CA, ki jo sestavljajo Špela, Gašper in Jure. Njihova poslovna ideja temelji na leseni ambientalni lučki z možnostjo personalizacije za razsvetljene sproščene večere. Komisijo so vsekakor prepričali tudi s svojim sloganom: »Zaspi s sanjami in vstani z namenom«. Lamp'ci se bo v finalu pridružila tudi ekipa THREEFT s poslovno idejo spletne platforme, ki omogoča prodajo in izmenjavo rabljenih oblačil. Njena ključna naloga je ustvarjanje dovolj velike skupnosti in zagotavljanje transparentnosti pri prodaji. Člani ekipe so Rebeka, Ervin in Neven. Tajda in Petja pa sta tretji finalistki s poslovno idejo Odeur, ki je alternativni produkt na kozmetičnem trgu. Gre za ekološki komplet treh alternativnih kozmetičnih izdelkov, pakiranih v trajnosti embalaži z dodano vrednostjo.

Predstavitve poslovnih idej mladih do 29 let so ocenjevali Darja Brečko Poženel iz DBP – Brand Design Studio, Igor Kušar iz ABC Accelerator in Tomaž Korelc iz Imperioo creatoor MTP. Med samimi pitchi so tekmovalci glavni razlog za prijavo na tekmovanje POPRI izpostavili tudi, da želijo povratne informacije iz strani strokovnjakov glede njihove poslovne ideje. Člani komisije so vsakemu poslovnemu modelu namenili več časa kot le pet minut in so dodobra in izčrpno mladim svetovali, jih usmerili v pravo smer, ter podali konstruktivno mnenje in neprecenljive nasvete.

Vsaka, v finale uvrščena ekipa, je prejela 500 €  iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov (v ta namen bodo izvedene tudi posebne delavnice). Iskrene čestitke!

Mladi so še enkrat dokazali, da so polni zanimivih, inovativnih idej in da z njimi lahko zakorakajo v svet podjetništva. Prihodnost slovenskega podjetništva je svetla in v veselje nam je spremljati njihovo zagnanost in pozitiven pogled na svet. Za nas so vse ekipe, ki so se v četrtek na regijskem predizboru predstavile pred komisijo ZMAGOVALCI.

Razglasitev zmagovalcev je potekala preko spleta v ponedeljek, 8. marca 2021. Posnetek je na voljo na povezavi: https://bit.ly/3vbhsFD.

Organizatorji in partnerji tekmovanja

Krovni organizator tekmovanja POPRI je Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenskim podjetniškim skladom. Finale soorganizirajo tudi Mestna občina Nova Gorica ter Občini Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko. Regijski predizbori pa so poleg Tehnološkega parka Ljubljana in Primorskega tehnološkega parka, organizirali tudi Razvojni center Novo mesto in SAŠA inkubator v Velenju.

POPRI tekmovanje v številkah

Krovni organizator Primorski tehnološki park od leta 2004 organizira tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade – POPRI, ki je v letu 2015 iz lokalne ravni preraslo v vseslovenski projekt. Na tekmovanju POPRI se je v reševanju problemov na podjeten način doslej preizkusilo 3838 mladih od 12. do 29. leta, ki so v poslovni načrt razdelali 1458 idej. Pri tem jim je pomagalo več kot 500 mentorjev iz več kot 300 izobraževalnih institucij (osnovne in srednje šole ter fakultete). Tekmovanje spremljajo izobraževalni dogodki, ki mladim omogočajo pridobitev dodatnega znanja, lastne izkušnje in dostop do mentorjev.

 

Nazaj