Tehnološki park Ljubljana obiskali deželni glavar Gradiščanske, mag. Hans Peter Doskozil z delegacijo in dr. Iztok Purič, Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije

26. 07. 2019

Tehnološki park Ljubljana obiskali deželni glavar Gradiščanske, mag. Hans Peter Doskozil z delegacijo in dr. Iztok Purič, Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije

Tehnološki park Ljubljana sta v sredo, 24. julija 2019, obiskala deželni glavar Gradiščanske, mag. Hans Peter Doskozil, ki je v Ljubljani na svojem prvem delovnem obisku in g. Iztok Purič, Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije.

 

Del avstrijske delegacije sta bila tudi Njena ekscelenca, mag. Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije v Republiki Sloveniji ter g. Christian Illedits, deželni svetnik zvezne dežele Gradiščanske. Častni gostje so bili predstavniki Gradiščanske univerze uporabnih znanosti (FHB), vodilni partnerji projekta digitalLIFE4CE, Interreg Srednja Evropa.

Sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo

Namen obiska je bila podrobna seznanitev z mednarodnima projektoma digitalLIFE4CE in Coop4Healthcare, v katerih poleg nekaterih avstrijskih partnerjev, sodeluje tudi Tehnološki park Ljubljana d.o.o.. V Tehnološkem parku Ljubljana d.o.o. pozdravljamo zanimanje oblikovalcev politik in ključnih deležnikov za omenjena projekta, saj se na ta način krepijo čezmejni odnosi, vzpostavljajo nova partnerstva in zagotavlja trajnost projektnih rezultatov.

Gospodarsko sodelovanje zavzema pomembno mesto med državama Avstrijo in Slovenijo, saj je Avstrija največji investitor v slovensko gospodarstvo in tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije.

Predstavitev Tehnološkega parka Ljubljana in njegovih partnerjev

Srečanje se je začelo s predstavitvijo delovanja Tehnološkega parka Ljubljana d.o.o., tehnološkega parka nacionalnega pomena, ki svoje znanje in izkušnje deli z mlajšimi in manjšimi parki in inkubatorji tako v domovini, kot na Balkanu. 

Eno od pomembnih področij delovanja tehnološkega parka je digitalno zdravje, ki prek skupnosti Healthday.si prevzema vlogo povezovalca med podjetji in oblikovalci politik, organizira letne konference in s pomočjo evropskih projektov skrbi za mednarodno sodelovanje in ostale aktivnosti skupnosti. 

Pomembna mednarodna projekta, ki omogočata celovito podporo podjetjem in povezovanje deležnikov na področju zdravja, sta digitalLIFE4CE in Coop4Healthcare. S projektoma krepimo čezmejno sodelovanje, še posebej z Avstrijo, Italijo in Hrvaško, s katerimi oblikujemo mednarodne mreže, preko katerih podjetjem v naši skupnosti pomagamo pri vstopu na omenjene trge. Mednarodni projekti predstavljajo pomemben člen pri vzpostavitvi laboratorija za virtualno resničnost, ki je od marca letos postavljen v Tehnološkem parku Ljubljana. V njem med drugim že potekajo pogovori o raziskovanju možnosti uporabe teh tehnologij za razvoj zdravstvenih inovacij, skupaj s člani naše tehnološke skupnosti. 

Sledila je predstavitev Silve Nemeš, predstavnice Inovacijsko tehnološkega grozda Murska Sobota (ITC), partnerja v projektu Coop4Healthcare. Obiskovalce je seznanila z rezultati čezmejnega sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo, med domovi za starejše: DOSOR iz Radencev in Haus St. Vinzenz iz Pinkafelda ter z vizijo vzpostavitve dolgoročnega sodelovanja med strokovnjaki. 

Andraž Krajnc, direktor podjetja Eurotronik Kranj, razvijalca naprednih IKT rešitev za zdravstveno-negovalni trg, je predstavil tehnološke rešitve, ki jih uporablja več 100.000 uporabnikov v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih zdravstveno-negovalnih inštitucijah po vsem svetu.

Sledil je obisk laboratorijev in predstavitev člana naše tehnološke skupnosti, podjetja Acies Bio, ki deluje na področju raziskav, razvoja in svetovanja za farmacevtsko, prehransko in kemično industrijo. Direktor podjetja, dr. Štefan Fujs, je v kratkem nagovoru predstavil ključna področja delovanja ter izpostavil, da z Avstrijo že sodelujejo v okviru nekaj evropskih projektov, želeli pa bi si poglobiti sodelovanje s podjetji, ki delujejo na področju mikrobne biotehnologije.  

Deželni glavar Gradiščanske, mag. Hans Peter Doskozil in Dr. Iztok Purič, Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije, sta po končanem programu, srečanje nadaljevala z bilateralnim sestankom.

 

Nazaj