Tehnološki park Ljubljana kot vodilni partner preobrazbe gradbeništva v podonavski regiji

20. 03. 2024

Tehnološki park Ljubljana kot vodilni partner preobrazbe gradbeništva v podonavski regiji

Kot vodja konzorcija skupaj s trinajstimi mednarodnimi partnerji smo pričeli izvedbo 2 milijona evrov vrednega projekta Decorator. Gre za ambiciozno iniciativo, ki bo svoje sile usmerila v preobrazbo gradbeništva in arhitekture v podonavski regiji. Projekt Decorator bo za slovenski gradbeni sektor predstavljal ključno prelomnico, usmerjeno v inovacije in trajnostni razvoj.

Z osredotočenostjo na New European Bauhaus iniciativo in vključevanjem deležnikov iz različnih sfer - arhitekture, kulture, tehnologije ter krožnega gradbeništva "od zibke do zibke" (angl. "Cradle-to-Cradle") bo Slovenija pridobila dragocene izkušnje in znanja, zlasti na področju uporabe trajnostnih gradbenih materialov, digitalizacije in novih poslovnih modelov.

S sodelovanjem partnerjev bo projekt okrepil pozicijo Slovenije kot destinacije za zelene in tehnološke investicije, privabil talente in spodbudil ekonomski razvoj v gradbenem sektorju. Hkrati bo ponudil priložnost za naslavljanje globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in črpanje naravnih virov, ter s tem prispeval k širšemu družbenemu in okoljskemu napredku.

Gradbeništvo, ki stremi naprej

Industrija gradbeništva je eden največjih porabnikov materialov in vir emisij CO2, kar daje možnost za inovacije in izboljšave ter išče pot do trajnostne prihodnosti. Projekt Decorator ponuja dejanske načrte za trajnostno prihodnost, kar bo mogoče opaziti v živahni in raznoliki pokrajini podonavske regije, ki bo služila kot vzgled trajnosti, inovativnosti in estetike.

Projekt bo z usmerjanjem 2 milijona evrov v razvoj izkoristil napredne tehnologije in medsektorsko sodelovanje za razvoj in implementacijo 500 inovativnih rešitev vključno s trajnostnimi gradbenimi materiali, digitalizacijo in novimi poslovnimi modeli. Projekt spreminja način razmišljanja o zgradbah, domovih in javnih prostorih. S sodelovanjem vseh trinajstih partnerjev iz različnih sektorjev in držav bo projekt zagotovil široko paleto znanj in izkušenj, ki bodo koristile okolju in družbi.

Koraki k trajnostnemu razvoju

Glavni skupni cilj projekta je razvoj in preizkus novega modela sodelovanja, ki bo strukturiran okoli pristopa "od zibke do zibke" (Cradle to Cradle - C2C). Projekt si prizadeva uporabo lokalnih virov, znanja, spretnosti in izkušenj reševanja problemov prebivalcev podonavske regije v realizaciji novega tipa in vizije inovacijskega gradbeništva in gradnje okoli koncepta krožnosti (gre za podaljšanja življenjske dobe surovin in odpravljanje koncepta odpadkov). Projekt bo deloval pod novo vizijo, ki jo vodijo moči naprednih tehnologij, inženiringa, oblikovanja, obrti in ustvarjalnega okolja.

Pomembno partnerstvo

19. in 20. marca 2024 se je v Centru Rog zbralo 13 sodelujočih uglednih partnerjev na otvoritvenem dogodku projekta. Za nas je vodenje konzorcija izjemna čast, saj projekt Decorator ne predstavlja zgolj tehnološkega napredka, ampak bo znatno prispeval k novemu pogled na to, kako lahko skupnosti sodelujejo za doseganje trajnostne prihodnosti.

Pot do nižjega ogljičnega odtisa je lažja, če premišljeno ohranjamo stavbe, jih raje rekonstruiramo namesto porušimo in z uporabo naravnih materialov odprimo vrata trajnostni prihodnosti, so si bili enotni sodelujoči partnerji na otvoritvenem dogodku projekta.

Nazaj