Študentje v treh dneh do sistema za uničevanje rakavih celic

30. 07. 2018

Študentje v treh dneh do sistema za uničevanje rakavih celic

Med 10. in 13. julijem je v Cosylabu, globalnem podjetju, ki upravlja z jedrskimi pospeševalniki, že drugič zapored potekala mednarodna poletna šola za študente, ki jih zanimajo pospeševalniki delcev, uničevanje rakavih celic in odkrivanje vesolja. Letos so udeleženci iz kar 6 različnih držav pod mentorstvom Cosylabovih inženirjev v samo treh dneh izdelali model nadzornega sistema za protonsko terapijo, ki postavlja nove mejnike v medicini in zdravljenju raka.

Cosylab, eno izmed vodilnih visokotehnoloških podjetij v Sloveniji, je že drugo leto zapored organiziralo mednarodno poletno šolo, na katero so se prijavili najbolj zagnani študenti in mladi diplomanti fizike, matematike, elektrotehnike, računalništva in strojništva.

Šest mentorjev je udeležence izzvalo, da samo v treh dneh izdelajo model nadzornega sistema za zdravljenje raka, pri čemer so namesto protonov krmilili laser.

Prvi dan so se študenti spoznali z osnovami programskih orodij EPICS in LabView, ki sta v široki uporabi pri razvoju krmilnih sistemov za raziskovalne in medicinske pospeševalnike, fuzijske reaktorje in teleskope.

Glede na izbrano programsko orodje so se študenti razdelili v dve skupini. EPICS skupina je izdelala sistem za odmero odmerka laserja in analizo slike, ki jo je zajela kamera, druga skupina pa je s pomočjo LabViewa usmerjala in nadzirala laser.

Študentje so zastavljeni projekt v treh dneh uspešno zaključili, glavni mentor letošnje poletne šole Tomaž Kogovšek pa je povedal:

“Zelo smo veseli, da se je poletne šole udeležilo toliko študentov iz celotne regije in da so izkoristili priložnost, da se naučijo več o razvoju in izdelavi krmilnih sistemov. Res je navdihujoče, ko vidiš mlade, ki so se željni naučiti nečesa novega in ki so tako motivirani. Veselimo se že poletne šole naslednje leto in upamo, da bomo lahko navdušili še več udeležencev, ki jih zanimajo pospeševalniki delcev, uničevanje rakavih celic in odkrivanje vesolja.”

Poleg študijskega so imeli študenti tudi pester obštudijski program. Poleg spoznavnega večera na sedežu podjetja smo organizirali tudi ogled polfinalnih tekem svetovnega pokala v nogometu, večerjo z mentorji in drugimi sodelavci v bližnji restavraciji, podelitev potrdil o zaključku poletne šole pa se je neformalno nadaljevala na Odprti kuhinji.

Prijave za naslednje leto se bodo odprle že jeseni, vse pa bo objavljeno na uradnih kanalih podjetja Cosylab. 

O Cosylabovi poletni šoli

Cosylabova poletna šola “Razvoj krmilnih sistemov za pospeševalnike delcev” je zasnovana kot 3-dnevni program, na katerem se študenti spoznajo s projekti Cosylaba in kjer vidijo, kako lahko z delom v industriji pripomorejo k napredku v znanosti.

Šolo vodijo Cosylabovi strokovnjaki, razvijalci z globokim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami s področja razvoja krmilnih sistemov. Program je zasnovan tako, da se študenti spopadejo z uporabnim problemom in delajo na projektu, podobnemu projektom našega podjetja. 

Med več sto prijavljenimi študenti je vsako leto izbranih največ 36 kandidatov, ki jih nato gostimo na sedežu podjetja v Ljubljani. Udeležba je brezplačna, poleg prehrane pa tistim udeležencem, ki prihajajo iz drugih držav ali bolj oddaljenih krajev, nudimo tudi prenočišče.

Dodana vrednost poletne šole za podjetje je spoznavanje bodočih sodelavcev, med lanskimi udeleženci poletne šole so štirje danes že naši redni zaposleni, še nekaj pa se nam jih bo pridružilo po zaključku študija.

O Cosylabu

Cosylab (Cosylab Control System Laboratory d.d.) je globalno tehnološko podjetje, ki razvija vrhunsko programsko opremo in elektroniko za najzahtevnejše, natančne in napredne sisteme. Raziskovalnim organizacijam omogoča znanstvene prodore, bolnišnicam učinkovitejše sisteme za zdravljenje raka, drugim industrijam in organizacijam pa izboljšanje njihovih zmogljivosti.

Podjetje zaposluje inženirje in fizike, ki razumejo fizikalna operacijska načela izredno kompleksnih naprav, kot so pospeševalniki delcev, fuzijski reaktorji, radijski teleskopi, visokotlačni laserji, in ki hkrati obvladajo razvoj programske in strojne opreme za krmilne sisteme najobsežnejših projektov.

Cosylab je bil ustanovljen leta 2001 kot “spin-off” Inštituta Jožef Štefan, v času od nastanka nenehno razširja svoje storitve vse od storitev za največje znanstvene projekte na svetu pa do razvoja inovativnih programskih rešitev za protonsko terapijo za zdravljenje raka in napredne industrijske aplikacije. S sedežem podjetja v Sloveniji ima Cosylab močno mednarodno prisotnost, podjetje pa je sodelovalo na več sto dolgoletnih in kadrovsko zelo obsežnih projektih po vsem svetu.

Več informacij o Cosylabu najdete na spletni strani www.cosylab.com

Za več informacij prosim kontaktirajte na:

Mojca Grce, Marketing
Tel.: 040 395 786
mojca.grce@cosylab.com

 

Nazaj