Srečanje vodilnih tehnoloških podjetij s študenti naravoslovnih ved

14. 06. 2021

Srečanje vodilnih tehnoloških podjetij s študenti naravoslovnih ved

Prejšnji četrtek, 10. junija 2021, so se na zelenici Tehnološkega parka Ljubljana razvneli pogovori o digitalizaciji zdravstva in najnovejšimi raziskavami s področja biotehnologije. Že tretje leto zapored je dogodek Zaljubimo se v znanost omogočil vodilnim tehnološkim podjetjem, da se predstavijo študentom, mladim raziskovalcem in doktorjem znanosti ter oblikujejo nova raziskovalna partnerstva in druga sodelovanja.

»V veselje nam je bilo, da smo neformalno spoznali mlade, ki so navdušeni nad svojim študijem. Številni med njimi so z nami delili zanimive zgodbe o projektih, v katere so vključeni poleg študija. Vedno je navdihujoče, ko spoznamo študente, ki so tako ambiciozni in motivirani. Z veseljem smo podprli tovrstni dogodek in se povezali, zato bi bilo super, če bi bilo še več podobnih dogodkov,« je povedala iskalka talentov Petra Milosavljević iz podjetja Cosylab d.d..

Okrogla miza Ženske v znanosti, podjetništvu in poganjanju digitalizacije je postregla z izkušnjami Mateje Urlep, direktorice podjetij TikhePharma in NIBA Labs, Petre Kodrun, vodje integracije digitalnih rešitev v bolnišnicah, SRC Infonet ter dr. Vesne Stergar, vodje operacij v Proizvodnji bioloških aktivnih učinkovin, Lek, Novartis.

Njihove pripovedi so se vtisnile v srca prisotnih študentk oz., kakor pravi Anika Smolič, študentka Laboratorijske biomedicine (UL FFA): »Zelo so me navdušile tudi gostje, ki so z nami delile svojo življenjsko pot in dragocene nasvete. Všeč mi je bil način spoznavanja in mreženja z ljudmi iz različnih perspektivnih podjetij. Lahkotno kramljanje v senčki, na svežem zraku naredi komunikacijo veliko bolj sproščeno. Dogodek mi je odprl nova obzorja in spoznala sem veliko zanimivih podjetij, za katera prej nisem vedela, da obstajajo.«

Specializirani mreženjski dogodki pomagajo raziskovalcem izpostaviti svoje projekte ključnim deležnikom v gospodarstvu, nam je zaupala Doc. dr. Sara Atanasova s Centra za metodologijo in informatiko (FDV, UL):

»Dogodek mi je omogočil predstavitev našega raziskovalnega dela s potencialnimi partnerji iz gospodarstva in pogovor o morebitnih nadaljnjih skupnih projektih. Takšnih dogodkov ni veliko, še posebno ne v tako prijetnem ambientu, kot so zelenice v Tehnološkem parku Ljubljana. Mreženje raziskovalcev z akterji iz gospodarstva in različnih področij razvijanja inovacij, je po mojem mnenju ključnega pomena, saj predstavlja številne možnosti za napredek in razvoj.«

Na dogodku so sodelovali GenEplanet d.o.o., Cosylab d.d., ACIES BIO d.o.o., Novartis Inc., Roche Farmacevtska družba d.o.o., SRC Infonet d.o.o., Sensum d.o.o., Educell d.o.o., Lenis d.o.o. in MedDev Rešitve, Marcia Elena Podboršek s.p.

V organiziranih krogih so se predstavniki podjetij in študentje naravoslovnih in tehniških fakultet predstavili in pogovarjali o morebitnem sodelovanju. Martin Špendl, študent biokemije, je izpostavil kompetence in znanja, ki prevladujejo pri povpraševanju:

»Podjetja se usmerjajo v mnogo različnih smeri, izmed katerih lahko v vsaki najdete skupni jezik in potencialno sodelovanje. Na dogodku je bilo opaziti trende vseh podjetij po digitalizaciji, optimizaciji procesov in analize podatkov, za kar je v večini potrebno znanje programiranja. Lekcija dneva: svojemu repertoarju veščin je potrebno dodati analizo podatkov, saj se bomo v prihodnosti s tem srečevali vse pogosteje.«

Žan Cimperman, diplomirani inženir elektrotehnike, je izpostavil pomembnost tovrstnih dogodkov za študente, ki so na začetku svoje karierne poti:

»Najbolj všeč pri dogodku mi je bila možnost mreženja in pogovora z različnimi podjetji na enem mestu in s tem primerjava in pregled področij dela, ki mi jih trg ponuja. Zelo dobra je bila tudi organizacija dogodka ter sama lokacija, ki je izredno lepa. Taki dogodki so zame, ki se bližam koncu študija in iščem možnosti zaposlitve, zelo dragoceni. Zanimivo pa mi je bilo, da so predstavniki podjetij spraševali mene, kaj od njih pričakujem in mi na podlagi tega predstavili možnosti, ki bi jih imel v njihovem podjetju.«

Povezali smo osem podjetij s 50 študenti in raziskovalci. V prihodnosti Tehnološki park Ljubljana načrtuje še več podobnih dogodkov.

Obiskala nas je tudi ekipa RTV Slovenija iz oddaje Podjetno naprej. Vabljeni k ogledu prispevka (od 23:53 min dalje).

 

ACSELL - Medregijski projekt sodelovanja za izboljšanje politik konkurenčnosti MSP

ACSELL projekt je financiran v okviru programa Interreg Europe in vključuje deset regij EU z namenom izboljšanja inovativnosti in razvojne politike za odprte inovacijske ekosisteme, za osveščanje nosilcev političnih odločitev in malih in srednjih podjetij glede pristopa Living Lab ter za krepitev inovacijskih

Nazaj