Sporočilo za javnost - Spodbujanje zaposlovanja mladih podjetnikov in primeri dobrih praks v ZDA

18. 09. 2018

Sporočilo za javnost - Spodbujanje zaposlovanja mladih podjetnikov in primeri dobrih praks v ZDA

Tehnološki park Ljubljana, skupaj s partnerji, v sredo, 19. 9. 2018 ob 8.30, v konferenčni dvorani stavbe B, organizira dogodek Postani Mladi podjetnik, na katerem bo gostil Tereso Córdovo, direktorico Inštituta Great Cities na Univerzi v Illinoisu v Chicagu. Predstavila bo pomen spodbujanja malih in lokalnih podjetnikov ter predstavitev primerov dobrih praks malih in lokalnih podjetij iz ZDA. Hkrati bomo predstavili pregled dosedanjih doseženih rezultatov in uspešne primere projekta Mladi podjetniki. Program dogodka je na voljo na spletni povezavi.

V preteklosti se je izkazalo, da je bilo pomanjkanje določenega podjetniškega znanja krivo, da novopečeni podjetniki v poslovnem svetu niso bili uspešni oziroma niso uspeli tako hitro, kot bi si želeli. Glavni namen projekta Mladi podjetniki je prav to – pripraviti mlade podjetnike, da bodo s pridobljenim znanjem suvereno stopili na podjetniško pot.

Udeleženci so tekom usposabljanja deležni preko 12 brezplačnih delavnic, razdeljenih v 5 glavnih modulov, kjer spoznajo podjetniško okolje, oblikujejo ideje, pridejo do znanja o ključnih orodjih ter elementih za oblikovanje dobrega poslovnega načrta in vstopa novega podjetja na trg. Prav tako so deležni 20-urnega individualnega mentorskega svetovanja in še 4 urnega svetovanja v roku enega leta po odprtju svojega podjetja.

Program se je začel izvajati marca 2018 in se bo izvajal vse do meseca maja leta 2019. Izvedenih je bilo že 7 usposabljanj, trenutno se izvajajo tri, skupno pa jih je predvidenih 24. Cilj projekta je podeliti 300 subvencij in s tem spodbuditi 300 novih uspešnih mladih podjetnikov.

Projekt se je izkazal za zelo uspešnega, saj je do danes svoje podjetje odprlo že 112 mladih podjetnikov od 123 vključenih, kar predstavlja kar 91% uspešnost. Usposabljanja so in bodo potekala v Ljubljani, Kranju, Novi Gorici in Kopru. Izvedenih je bilo že več kot 2300 individualnih svetovalnih in več kot 700 predavateljskih ur. Pri projektu sodeluje približno 15 predavateljev in 20 mentorjev.

Kontaktna oseba:
Aleš Pevc, vodja projekta
ales.pevc@tp-lj.si

--------------------

O projektu Mladi podjetnik

Projekt Mladi podjetniki razpisuje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Glavni namen projekta Mladi podjetniki je spodbujanje podjetniške aktivnosti med mladimi v kohezijski regiji Zahodna Slovenija. Partnerji projekta so Tehnološki park Ljubljana, Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete, Gospodarska zbornica Slovenije, Primorski tehnološki park in Zavod mladi podjetnik, ki že vrsto let celovito in uspešno pomagajo mladim na poti do njihovih zaposlitev in samostojnih podjetniških poti.

Gre za celovit program, ki bo mladim brezposelnim do 28 leta omogočil pridobitev celovitega in v prakso usmerjenega znanja za uspešen zagon svojega lastnega posla/podjetja in subvencijo za samozaposlitev v višini 5.000 evrov, ki jo po uspešno zaključenem usposabljanju in pripravi podjetniškega podeljuje Zavod za zaposlovanje republike Slovenije iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Izjave udeležencev programa

Udeleženka programa Mladi podjetniki Mjuša Krevs je opisala svojo izkušnjo: »Zelo sem bila zelo vesela programa, ki ga je ponujal Zavod skupaj s Tehnološkim parkom in drugimi partnerji. Izobraževanja so mi ponudila veliko več, kot sem pričakovala, čeprav sem pričakovala precej dober program. Navdušilo me je tudi dejstvo, da si znotraj skupine še po koncu predavanj udeleženci radi in veliko pomagamo. Prvi koraki v podjetništvo so težki, a vendar so zaradi teh usposabljanj precej lažji. Če česa vseeno še ne veš, vsaj veš, kam in na koga se obrniti! Obenem sem se na usposabljanjih naučila čisto drugače razmišljati, precej bolj kreativno in obenem podjetniško. Zelo mi je bilo všeč, da so mentorji povedali na lastnih primerih, kje so naredili napake, da jih mi ne bi ponovili. Nekatere tematike so mi dale prav veliko volje in idej, druga pa znanja, ki ga pač moraš imeti, četudi je bolj suhoparno, a nujno potrebno, npr. računovodstvo. Uporabila sem veliko idej, predvsem glede marketinga. Izjemno koristna so bila tudi individualna mentorstva, saj je vsak primer podjetništva zgodba zase in tam smo se res lahko posvetili izključno svoji ideji«.

Vse podrobnosti najdete v priloženem sporočilu za javnost.

Nazaj