Slovensko inovacijsko okolje je zrelo za premik na višjo raven

09. 10. 2020

Slovensko inovacijsko okolje je zrelo za premik na višjo raven

V okviru projekta ACSELL Interreg Europe so se zbrali strokovnjaki na področju zdravstva in inovacij. Predstavniki zrelih podjetij (Better, Cosylab in Roche) in zagonskih podjetij, so skupaj s predstavniki podpornih organizacij (TPLJ, LUI in DIH Slovenia) in regulatornih organov (NIJZ) in predstavniki pacientov (Europa Donna, Društvo Spominčica), diskutirali o stanju vpeljave inovacij v slovensko zdravstvo.

Zbrani so na podlagi metode OSAT, ki jo razvila škotska vlada, ki je tudi partner projekta ACSELL, ocenili trenutno inovacijsko okolje, opozorili na glavne ovire in odkrili priložnosti za napredek.

Vsi so se strinjali, da je z vidika sredstev, ki so na voljo za zagonska podjetja, stanje dobro, vendar pa je manjko toliko večji na področju prenosa tehnologij, razpoložljivih testnih okolij in na področju širjenja zavesti tako med zdravstvenimi delavci kot pacienti.

Predsednica društva Europa Donna Slovenija, Tanja Španić pa je izpostavila, da se zdravstveni sistem, skupaj s ponudnikov rešitev, premalokrat posvetujejo direktno s pacienti in da moramo pri snovanju novih rešitev, paciente premakniti iz središča okoli katerega se vse dogaja, a nima priložnosti prispevati, na mesto, kjer bodo lahko aktivno prispevali k razvoju rešitev.

Strokovnjaki so se tudi strinjali, da je za občuten napredek nujna vzpostavitev t.i. “Demo-bolnice” po principu odprtega inoviranja in živih laboratorijev.

Več o projektu ACSELL si lahko preberete: https://www.interregeurope.eu/acsell/

 

Nazaj