Revolucija fizioterapije: vloga nosljivih naprav

12. 05. 2022

V projektu PROTOCOLS+, v katerem  sodeluje Tehnološki park Ljubljana, raziskujemo vpliv nosljivih naprav in sodobne tehnologije na fizioterapijo in rehabilitacijo. Cilj je razviti inovativna orodja, kot je FES (funkcionalna elektrostimulacija), ter metodologijo in instrumente za usposabljanje z nosljivimi tehnologijami.

Nosljive naprave, od fitnes sledilnikov do pametnih oblačil, so postale bistvene za spremljanje zdravja. V fizioterapiji te naprave spreminjajo način oskrbe pacientov, omogočajo terapevtom prilagajanje zdravljenj na podlagi realnih podatkov in izboljšujejo pacientovo vključenost v rehabilitacijo. S pomočjo nosljivih naprav pacienti dobijo neposredne povratne informacije o napredku, kar lahko pospeši okrevanje.

Nosljive naprave nudijo objektivne podatke o srčnem utripu, vzorcih gibanja, drži in kakovosti spanja, kar fizioterapevtom omogoča bolj učinkovito prilagajanje zdravljenj. Personalizacija je ključnega pomena v sodobni zdravstveni oskrbi, in nosljive naprave omogočajo prilagojeno rehabilitacijo, ki je prilagojena potrebam in ciljem posameznega pacienta.

Nosljive naprave prav tako omogočajo nadzor na daljavo in telezdravje, kar je še posebej pomembno za posameznike z omejeno mobilnostjo ali ki živijo na oddaljenih območjih. Platforme telezdravja, integrirane z nosljivimi napravami, omogočajo izvajanje virtualnih sej in prilagajanje zdravljenja na daljavo. Poleg tega nosljive naprave pomagajo pri preprečevanju poškodb, saj omogočajo spremljanje vzorcev gibanja in biomehanike.

V Sloveniji podjetje DTS Hub s programsko opremo FroomCare omogoča izbor strokovno izbranih vaj in personalizirano vadbo. Fizioterapevti lahko z mednarodno ICD-kodo (International Code of Diseases) sestavijo vadbe, ki jih pacienti izvajajo v domačem okolju.

Izpostavljamo tudi sodelovanje UNI V Ljubljani, URI Soča, Fujita Health University in Toyota Motor Corporation v razvoju robotiziranih terapevtskih naprav za rehabilitacijo.

Ta tehnologija ima številne prednosti, a so prisotni tudi izzivi, kot so zasebnost podatkov in natančnost interpretacije podatkov. Napredek tehnologije obeta velike izboljšave v prihodnosti zdravstvene oskrbe.

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ.

Nazaj