Rekordna sezona POPROV 2023!

06. 04. 2023

Rekordna sezona POPROV 2023!

Dobili smo nove zmagovalce v finalu nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih - POPRI, ki ga že 20 let organizira Primorski tehnološki park.  V Novi Gorici se je v torek, 4. 4. 2023, pomerilo 36 ekip oziroma 113 od skupno rekordnih 474 prijavljenih tekmovalcev.

V finale so se uvrstile 3 najboljše ekipe, ki so zmagale na štirih regijskih predizborih, med drugim tudi v Tehnološkem parku Ljubljana za Osrednjeslovensko, Zasavsko in Gorenjsko regijo. Letos se je na tekmovanje prijavilo kar štirideset odstotkov več mladih kot leto pred tem. 

Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah: osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta, strokovna podjetniška komisija pa je odločala, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi predstavil.

In kdo so zmagovalci?

Kategorija osnovnošolci

Ekipa Paličnjak: Tian Kobal, Tinkara Kozjan, Nika Mamič iz Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica s podaljšljivo bambusovo palico za oporo rastlin.

Kategorija dijaki

Ekipa HIT HOT: Taj Ražem, Sajra Makić, An Semolič iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana z aplikacijo za naročanje hrane.

Kategorija študenti in mladi do 29. let

Ekipa OnStage: Lovro Rakar, Nejc Jezeršek, Mihael Golob iz Inštituta in akademije za multimedije in Višje šole za multimedije z glasbenim produktom za boljši nastop v živo na odru.

Nagrade

Komisija je v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe.

  • Tretjeuvrščene so prejele po 700 EUR bruto,
  • drugo uvrščene po 1300 EUR bruto,
  • zmagovalci pa po 2000 EUR bruto iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Javna agencija in Slovenski podjetniški sklad.

Vse ekipe pa so že v predizborih prejele vsaka po 500 EUR bruto za izboljšanje poslovne ideje in dodatno mentorsko pomoč. 

Popri odpirajo tudi vrata v svet, saj prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na POPRI International EUSAIR Youth, ki bo 23. in 24. maja 2023 v Sarajevu, prve tri dijaške ekipe pa tudi na Genius Olympiad v državi New York, ZDA.

Prvi trije najboljše uvrščeni timi med osnovnošolci pa bodo bo poleg denarne nagrade odpotovali še na strokovno ekskurzijo v Tehniški muzej na Dunaj, kar omogoča Urad za intelektualno lastnino.  

Čestitamo zmagovalcem in vsem mladim udeležencem za ideje, zanos in pogum!

 

Nazaj