Pričelo se je predsedovanje Slovenije Strategiji EU za alpsko regijo

02. 02. 2024

Pričelo se je predsedovanje Slovenije Strategiji EU za alpsko regijo

Slovenija je tudi uradno začela s predsedovanjem Strategiji EU za alpsko regijo (angleško EU strategy for the Alpine region - EUSALP). Dogodka se je udeležilo okoli sto domačih in tujih predstavnikov. Predstavljen je bil program slovenskega predsedovanja ter glavne prihajajoče aktivnosti EUSALP v letu 2024.

Dogodek je otvoril državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Marko Štucin, ki je poudaril: "V Sloveniji smo predani trajnosti in si želimo našo prelepo naravo ohraniti tudi za naslednje generacije. Zato je tudi izbira tematskih prioritet slovenskega predsedovanja EUSALP logična: krožno gospodarstvo, prehod na vodno sodobno družbo ter kakovost življenja mladih v Alpah."

Glavni cilj Strategije EU za Alpsko regijo je zagotoviti, da bo slednja še naprej ohranila svojo vlogo enega najbolj privlačnih območij v Evropi, hkrati pa kar najbolj učinkovito izkoristila svoje posebnosti kot priložnost za trajnostni in inovativni razvoj v evropskem kontekstu. Strategija se bo osredotočila na območja s skupnim (makro) regionalnim interesom.

Prioritete in cilji alpske regije:

  • pospeševanje energetskega prehoda za ogljično nevtralno regijo,
  • dvig kakovost življenja mladih,
  • trajnostno gospodarjenje z vodo,
  • spodbujanje krožnega gospodarstva.

Prav pri spodbujanju krožnega gospodarstva bo sodeloval tudi Tehnološki park Ljubljana z aktivnostmi, ki so plod dolgoletne podpore podjetij za prehod v krožno gospodarstvo, kar je v nagovoru izpostavil direktor dr. Jernej Pintar.    

Majda Potokar je povedala: "Tehnološki park Ljubljana si je kot vodilni partner že zaključenega projekta Circular4.0 (finalist Regiostars nagrade za leto 2023) pridobil vlogo koordinatorja horizontalne teme za krožno gospodarstvo znotraj EUSALP makroregije. V okviru horizontalne teme za krožno gospodarstvo bo Tehnološki park Ljubljana usmerjen v aktivnosti za pripravo projekta za oblikovanje EUSALP akcijskega načrta za krožno gospodarstvo, vzpostavitev EUSALP vozlišča za krožno gospodarstvo ter alpskih transnacionalnih finančnih instrumentov za nadaljnjo aktivno podporo malih in srednje velikih podjetij (MSP) v alpskem prostoru, da naredijo čim hitrejši ter čim bolj učinkovit z digitalizacijo podprt prehod v krožno gospodarstvo. V juniju 2024 bo pod okriljem predsedovanja Slovenije EUSALP makroregiji prvič podeljena tudi nagrada za inovativne rešitve MSP za krožno gospodarstvo za tekstil in modo znotraj Mestne občine Ljubljana (MOL), ki jo bo Tehnološki park Ljubljana izvedel v okviru pilota SHARED GREEN DEAL.

 

Nazaj