Preporod podjetja Iskra - najbolj vredno podjetje v zasebni slovenski lasti

13. 12. 2022

Preporod podjetja Iskra - najbolj vredno podjetje v zasebni slovenski lasti

Z našo TopTech skupnostjo smo tokratno scale-up srečanje izvedli v podjetju Iskra d.o.o., ki je v zadnjih sedmih letih doživelo silovit preporod in postalo najbolj vredno slovensko podjetje v zasebni slovenski lasti. Ko ga je leta 2016 oče želel prodati, sta ga prevzela brata Klemen in Matija Šešok in iz njega naredila "raketo".

Najvidnejše točke uspeha:

  • Iz 30.000 EUR dodane vrednosti na zaposlenega so se dvignili nad 75.000 EUR.
  • Prešli so mejo 300 mio EUR letnega prometa in ciljajo na 0,5 milijarde.
  • Za izdelek pametni števec za polnilnice električnih avtomobilov so dobili srebrno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije in postali ambasador kampanje Green. Creative. Smart.
  • Uspešno vlagajo v energetsko preobrazbo in trajnost, kar jim prinese tudi večino prihodka.

Micro-management je ključ

Ogledali smo si tudi njihovo proizvodnjo. Svoje izdelke prodajajo predvsem v zahodno Evropo, njihovi merilniki za e-polnilnice pa sodijo med izdelke za evropski energetski prehod.

Še vedno imajo vse elektro in elektronika programe, ampak sedaj prednjačita dva izdelka:

  • Pametni števci za polnilnice električnih avtomobilov. Vsaka tretja polnilnica v Nemčiji ima njihove števce, bili so prvi, ki so imeli njihov najmočnejši certifikat.
  • Logistični centri za velike mednarodne firme

Kot glaven vir preporoda Klemen Šešok poudarja micro-management. Z bratom sta budno pregledala vsako poro podjetja ter spremenila zastareli procesi, navade in vrednote. 

Nikoli ne nehajte vlagati

V Iskri veliko vlagajo v energetsko preobrazbo in zmanjšanje ogljičnega odtisa svojih podjetij. Imajo dve veliki sončni elektrarni, s katerima polnijo velike baterijske sisteme, s čimer postajajo samozadostni na področju elektrike. Letos so vložili 2,6 milijona evrov v Teslina baterijska hranilnika energije, dva milijona evrov v sončne elektrarne, 2,5 milijona evrov pa v sklad Alfi Renewables. Glavni projekt sklada so naložbe v vetrne elektrarne v Srbiji.

V obdobju krize ne bodo ustavili konjev, ampak se bodo še bolj pognali v investicije. Kot je rekel že Ayerton Senna: Če je zunaj sonce, ne moreš prehiteti 16 avtov. Ko dežuje, pa jih brez težav prehitiš.

Klemen je še dodal, da je največja težava vseh podjetij, da v konjunkturi zaspijo, saj naročila prihajajo sama od sebe. Ko tega več ni, pa morajo zaspanci začeti šprintati za konkurenco.

 

 

- - - - - - - -

Dogodek sta sofinancirala Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

 

 

 

 

 

Nazaj