Povezovanje za prihodnost zdravstva: Poudarki in rešitve iz Digital Health Ljubljana

07. 02. 2024

Povezovanje za prihodnost zdravstva: Poudarki in rešitve iz Digital Health Ljubljana

Tehnološki park Ljubljana je 5. in 6. februarja 2024 na konferenci Digital Health Ljubljana 2024 na enem mestu združil deležnike širšega zdravstvenega ekosistema, ki so delili izzive, znanje in rešitve za preobrazbo zdravstva. Z več kot 150 udeleženci, med njimi podjetniki, inovatorji, investitorji, raziskovalci in zdravniki ter več kot 20 inovativnimi startup podjetji iz sedmih držav, je bil dogodek spodbuda k nadaljnjemu poganjanju ekosistema in skupnemu iskanju sistemskih rešitev v zdravstvu.

»Posebej smo ponosni na predanost naših tehnoloških startupov in na izjemne goste, ki so prepotovali pol Evrope, da bi delili z nami svoje vpoglede in vizije. Zelo nas veseli tudi dejstvo, da imamo vsako leto več obiskovalcev iz zdravstvene stroke. Dogodek je dokazal, da je za premik k bolj povezanemu in učinkovitemu zdravstvenemu sistemu potrebna širša skupnost«, je navdušeno strnila dvodnevno dogajanje Rebeka Žerovnik, vodja konference. 

Prebojne rešitve startup podjetij

Prvi dan se je odvijal t.i. Show of Innovation, na katerem so startupi predstavili svoje vrhunske rešitve, željni sklepanja strateških partnerstev in skupnega oblikovanja prihodnosti. Predstavili so se množici investitorjev ter našli sogovornike tudi iz zdravstvene stroke.

Osredotočenost na bolnika

Priča smo bili dvema zgodbama, ki sta pokazali razpoke v zdravstvu. Ponazorili sta, da tudi najboljši zdravstveni sistemi kot je izraelski, zatajijo.

Roi Shternin, priznan zagovornik pacientovih pravic iz Izraela, nas je izzval, da se premaknemo dlje od golih besed in se osredotočimo na bolnika. Prava osredotočenost na bolnika, bi morala biti hrbtenica naših poslovnih modelov, ne le promocijska modna beseda. Sam je namreč preživel 7 let prikovan na posteljo, saj kot mladenič ni bil obravnavan resno,  medtem ko mu je ChatGPT ponudil diagnozo v nekaj sekundah.

»V Sloveniji si želim naslednje leto videti zaposlenega »chief patient officerja«, predvsem pa si želim, da bi se zdravnike izobraževalo v smeri sočutja in empatije«, je poudaril Shternin.

Sledila je še ena osebna zgodba, ki jo je delil Goran Dumić, ko je stisko spremenil v zmago tako, da je svojemu otroku pomagal premagati epilepsijo z lastnimi prizadevanji z zbiranjem in analizo podatkov, ko je zdravstveni sistem zatajil.

Uporaba podatkov mora biti vezana na pacienta

Dogodek je osvetlil raznovrstne projekte, ki z uporabo podatkov, izboljšujejo izkušnjo pacientov. 

»V podjetju Better vedno iščemo inovativne partnerje, s katerimi lahko soustvarjamo trende. Konferenca Digital Health Ljubljana je eden takih dogodkov, kjer se govori o pomembnih tematikah na področju digitalnega zdravstva in kjer lahko slišimo, kakšni so trendi tudi v tujini«, je izpostavil Tomaž Gornik, lastnik in ustanovitelj Better, sopredsedujoči organizaciji openEHR International.

V svoji predstavitvi je povedal, da je za prihodnost nujno potrebno, da se podatki, ki se zbirajo skozi celotno življenje, osredotočijo okrog pacienta in ne okrog aplikacij ali institucij. Na to kažeta tudi primera Katalonije, kjer bodo s skupnim elektronskim kartonom za zdravila v več kot 60 bolnišnicah v regiji omogočili varnejše predpisovanje zdravil in boljšo oskrbo pacientov, ter primer Londona, kjer z načrtom zdravstvene oskrbe 10 milijonov prebivalcev Londona dobi boljšo oskrbo.

Umetna inteligenca je učinkovit pomočnik

10 % bolnišničnih bolnikov se sooča z neželenimi dogodki, 40 % bi jih bilo mogoče preprečiti, je izpostavil Jakob Pieber iz Predicting Health GmbH. Ukvarjajo se s preoblikovanjem kliničnega odločanja s prilagojeno umetno inteligenco. Uporabljajo 600 parametrov pri posameznih bolnikih, na podlagi česar aplikacija predvideva, da so bolniki ogroženi in kako. Aplikacija poda napovedi in ne diagnoze.

Tehnologija je vse dostopnejša

Valentin Alcañiz iz Illumine je predstavil sekveciranje genomov in povedal: ''Če je bilo leta 2001 testiranje enega genoma 100 milijonov dolarjev, danes s pomočjo nove tehnologije stane 200 dolarjev.'' Enega izmed takšnih aparatov uporabljajo tudi v Kliničnem centru Ljubljana.

Vaša priložnost za prispevek k preobrazbi zdravstva

Vabimo vas, da se pridružite naši rastoči skupnosti strokovnjakov, inovatorjev in vizionarjev, ki si prizadevajo za bolj povezan, učinkovit in empatičen zdravstveni sistem. Skupaj lahko oblikujemo prihodnost zdravstva, delimo znanje, izkušnje in skupaj ustvarjamo rešitve, ki bodo izboljšale življenja. Ne zamudite priložnosti, da postanete del te dinamične skupnosti. Pridružite se nam in skupaj bomo naredili razliko. V kolikor želite sodelovati v skupnosti, vabljeni k pogovoru z Rebeko Žerovnik, rebeka.zerovnik@tp-lj.si.

FOTOGALERIJA

Podpora sponzorjev

Iskrena hvala vsem sponzorjem in partnerjem, ki so soustvarjali in doprinesli k uspehu tega dogodka.

Nazaj