Pospeševalnik krožnega gospodarstva ne bo deloval brez ozaveščenega potrošnika!

07. 06. 2024

Pospeševalnik krožnega gospodarstva ne bo deloval brez ozaveščenega potrošnika!

Tehnološki park Ljubljana v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana z velikim ponosom oznanja zaključek izjemno uspešnega pionirskega projekta. Gre za pospeševalnik krožnega gospodarstva v tekstilno-modni industriji v Mestni občini Ljubljana, ki je dosegel neprimerljive rezultate in postavil nove standarde za trajnost ter krožne prakse v tekstilni industriji.

"Naša skupnost verjame, da je prihodnost v ponovni uporabi in trajnosti. S svojim inovativnim pristopom smo dokazali, da lahko krožno gospodarstvo ne le deluje, temveč tudi cveti na lokalni ravni ter prispeva k globalnim spremembam. Sodelovanje in inovativnost sta ključna dejavnika, ki nas vodita k boljši prihodnosti," je poudaril eden izmed govorcev na dogodku.

Prelomne rešitve

V sredo, 5. junija 2024, na svetovni dan okolja, so se v Centru Rog zbrali tisti, ki ne čakajo, temveč premikajo meje! Udeleženci pospeševalnika krožnega gospodarstva so predstavili svoje inovativne rešitve, razvite v okviru tega izjemno uspešnega programa. S svojim delom so premaknili krožno gospodarstvo v Mestni občini Ljubljana in postavili zgled drugim skupnostim, saj brez ozaveščenega in zavzetega potrošnika ne bo šlo.

Dogodek je bil namenjen spodbujanju sodelovanja med udeleženci in prikazu neprimerljivega potenciala krožnega gospodarstva. Nataša Jazbinšek Seršen je poudarila, da ta pobuda sovpada z vizijo MOL, da do leta 2025 vzpostavi učinkovito krožno gospodarstvo.

Mestna občina Ljubljana je že od leta 2016, ko je bila Zelena prestolnica Evrope, zavezana trajnostnemu razvoju. Ima tudi krožnega managerja, ki skrbi za dolgoročen pogled do leta 2045, da bi Ljubljana ostala vodilna na področju trajnosti in krožnega gospodarstva. Dogodek je pokazal, kako pomembno je sodelovanje in inovativnost pri doseganju trajnostnih ciljev, ter tlakoval pot k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti za vse. 

"Noben ni uspešen sam! Povezujmo se in si pomagajmo! Ne delamo rešitev za potrebe danes, ampak za potrebe čez 10 let!" je povedala Meta Štular iz Centra Rog.

Naj današnje rešitve navdušijo druge!

Med izstopajočimi rešitvami je bila tudi predstavitev znamke Beti, ki je v sodelovanju s Katjo Vresk oblikovala nogavice iz recikliranih materialov, ki bi sicer končale na odlagališču. Članica komisije, Natalija Medica, je izpostavila: "Ta rešitev vključuje uporabo ostankov preje, lokalno proizvodnjo in učinkovito rabo virov, kar poudarja njeno trajnost in potencialno donosnost." Poleg tega je tudi embalaža, izdelana iz invazivnih rastlinskih vrst, prispevala k trajnosti projekta in pokazala odlično inovativnost.

Matevž Goličič iz agencije PrviPrvi je predstavil nepogrešljivo orodje za ozaveščanje in izobraževanje – platformo, ki vključuje najširši krog deležnikov, povezanih s tekstilom. Nataša Jazbinšek Seršen je poudarila: "Platforma ponuja celovite informacije o trajnostnih verigah, kar spodbuja spremembe v ravnanju s tekstilom."

Posebno priznanje za inovativnost je prejela Mojca Žganec Metelko iz Zavoda KNOF, ki je predstavila sortirnico tekstila. Ta omogoča natančno sortiranje oblačil glede na potrebe oblikovalcev, kar povečuje dostop do trajnostnih materialov, spodbuja učinkovito ravnanje s tekstilom, ponovno uporabo in predelavo ter bistveno zmanjšuje odpadke. Sortirnica predstavlja ključni prispevek k krožnemu gospodarstvu zaradi svoje učinkovitosti in potenciala za širitev.

Vsi sodelujoči udeleženci so prejeli priznanja za sodelovanje, vodje skupin pa simbolične nagrade v obliki e-usposabljanja za krožno gospodarstvo, ki jih podarja Circular Economy Alliance (CEA).

Tehnološki park Ljubljana in Mestna občina Ljubljana sta ponosna na uspešno zaključitev tega revolucionarnega projekta, ki ne le spodbuja trajnost, temveč tudi postavlja nove standarde za krožno gospodarstvo v Sloveniji. Dogodek predstavlja prelomni mejnik pri spodbujanju sodelovanja in inovativnosti, s čimer tlakujemo pot k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti.

 

Nazaj