Posamezniku prilagojena zdravstvena obravnava

25. 11. 2020

Posamezniku prilagojena zdravstvena obravnava

HealthDay.si smo skupnost deležnikov, ki si v Sloveniji prizadevamo za inovacijam prijaznejše zdravstvo in oskrbo. Povezujemo deležnike v zdravstvu v ekosistem na način, ki omogoča uresničevanje projektov za boljše zdravje in kakovost življenja vseh prebivalcev. S širjenjem skupnosti na področje posamezniku prilagojene obravnave, se trudimo pri uveljavitvi koncepta personalizirane obravnave v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Kje smo in kam gremo?

V idealnem svetu bi za naše zdravje in zdravstveno oskrbo skrbela ekipa strokovnjakov: od osebnega zdravnika do specialistov, ki bi izvajali zanesljive diagnostične teste, nam predpisali najustreznejšo terapijo, spremljali potek zdravljenja in tudi predlagali personalizirane preventivne ukrepe.

Resničnost pa je precej drugačna; zdravstveni sistem je preobremenjen, zdravniki in medicinske sestre imajo le nekaj minut za posameznega pacienta, specialisti se fokusirajo na svoje ozko področje. Kljub temu pa so zdravstvo in tisti, ki so zaposleni v njem, usmerjeni k izboljševanju zdravstvenih intervencij v dobro pacientov. Hkrati že dolgo vemo, da smo si ljudje med seboj različni. Posamezniku prilagojena zdravstvena oskrba temelji na prepričanju, da unikatne lastnosti posameznika zahtevajo prilagojene pristope.

Napredne tehnologije DNA sekvenciranja, proteomike, medicinskega slikanja in naprave za spremljanje zdravja, ki so vzklile v zadnjih desetletjih, so to prepričanje le še utrdile in omogočile implementacijo načela postavljanja pacienta v središče zdravstvene oskrbe. Ob obravnavi in spremljanju pacientov ustvarimo ogromne količine podatkov, ki jih lahko uporabimo za nadaljnji razvoj terapij, za razumevanje bolezni, izboljšanje tehnologij medicinskega slikanja in razvoj digitalnih aplikacij za mobilne in pametne naprave, ki omogočajo spremljanje bolnikov.

Pogosto pristop opisujemo s štiridelnim modelom, ki pravi, da je posamezniku prilagojena zdravstvena oskrba:

- napovedna – predvideva tveganja, občutljivost in odziv na terapijo,
- preventivna – s hitrimi intervencijami omogoča preprečevanje razvoja bolezni,
- personalizirana – prilagojena pacientovim unikatnim lastnostim in
- vključevalna – pacienta vključi v sprejemanje odločitev v preventivi in pri zdravljenju.

Tovrstna obravnava danes ni le stvar prihodnosti, marveč se pomembni koraki že dogajajo. Bolnikom s specifičnimi mutacijami tako apliciramo ustrezna tarčna zdravila, tistim s povečanim tveganjem, npr. za razvoj raka, pa zagotavljamo pogostejše spremljanje, ki vodi v hitrejše odkritje bolezni in boljše izide zdravljenja.

Kadar govorimo o posamezniku prilagojeni oskrbi, govorimo o pravi intervenciji, ob pravem času za pravega posameznika.

Velja pa opozoriti: čeprav nam znanost in tehnologija omogočata marsikateri zdravstveni preboj, s katerim se posamezniku resnično lahko prilagodimo, za zdaj še ne moremo govoriti o sistemskem pristopu, ki bi omogočil sistematično vpeljavo personalizirane zdravstvene oskrbe za posameznika. Do tja nas čaka še dolga pot, ki ne vključuje le znanstvenih inovacij, temveč tudi širše zavedanje strokovne javnosti, politike in nenazadnje, prav vsakega izmed nas.

Aktualnosti spremljajte TUKAJ.

Avtorici: Urška Rauter Gaber in Saša Slabe

Nazaj