Podjetništvo, pivo in ženske

27. 10. 2023

Podjetništvo, pivo in ženske

Na Top Tech dogodku  ABC + podjetništva smo povezali tri ključne stebre sodobnega poslovanja: podjetništvo, tehnologijo in pivovarstvo. Poseben poudarek smo namenili izzivom, kako sploh razvijati posel v teh zahtevnih časih ter virom financiranja, saj so v tej branži visoki vstopni in fiksni stroški.

Na dogodku, katerega se je udeležilo okoli 20 podjetnikov, so z nami Andrej Sluga iz pivovarne Reservoir Dogs, Igor Lazar iz pivovarne Looblanah in Sebastjan Rejc iz podjetja Nord Drinks, delili svoje bogate izkušnje.

Resrvoiar Dog (iz NG): Ta pivovarna je začela svojo pot pred 10 leti. Ni osnovana na družinski tradiciji pivovarstva in se nahaja v okolju brez močne pivske tradicije. Velikost pivovarne je odvisna od kuhinjske kapacitete in števila posod za shranjevanje piva. Imajo 16 stalnih in približno 10 sezonskih vrst piva. Izvoz so zmanjšali po pandemiji COVID-19, kljub temu pa ostajajo osredotočeni na blagovno znamko in trženje.

Igor iz Looblanah: Ustanovitelji, ki so začeli leta 2017, so hkrati podjetniki in ljubitelji piva. Njihov pristop je bolj tradicionalen, usmerjeni so v angleške stile in proizvajajo lažja, bolj pitna piva.

Sebastjan iz Nord Drinks: Podjetje je začelo leta 2019, motivirano s strani ameriškega trenda "selcerjev" (alkoholnih gaziranih vod). Kljub izzivom, kot je pandemija, so uspešno lansirali lahkotne alkoholne pijače s šestimi okusi. Poudarek je na močnem marketingu.

Ključni elementi za uspeh v industriji vključujejo uspešno upravljanje znamke, izvoz, učinkovito upravljanje s kapacitetami, outsourcing (zunanje izvajanje storitev) in digitalni marketing. Podjetja so se soočila z izzivi, kot so pandemija, visoke marže in inflacija.

Kako vidijo rešitve:

  • Podjetja si želijo večje konkurence, predvsem močnih blagovnih znamk, ki imajo večje budgete za marketing in tako lažje izobražujejo trg o kraft pivu.
  • Vseh pivovarjev je okoli 100 v Sloveniji, kar je občutno preveč. Trg se bo počasi konsolidiral in prečistil.
  • Kljub finančnim izzivom in nestabilnostim, sektor kaže obetavne znake rasti, zlasti pri naslavljanju ženskega segmenta trga. Zaradi sprememb žensk v družbi in večanja njihove kupne moči menijo, da je to obetaven segment, v katerega bodo investirali v naslednjih letih.

 

Avtorica: Katja Čenčur

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija.

 

Nazaj