Otroci občudovali kako nastane elektrika ter maketo omrežja

02. 09. 2021

Otroci občudovali kako nastane elektrika ter maketo omrežja

Skupino otrok smo peljali na ogled makete Elektroenergetskega sistema Slovenije, ki jo je z izrazitim trudom, v domači garaži, ustvaril profesor elektrotehnike za UM FERI, doc. dr. Miloš Beković. Otroci so se naučili kako elektrika nastane, kako potuje, kako se dostavi do porabnikov in tudi kako jo v Sloveniji porabimo.

Maketa je poučna in hkrati zabavna. Na njej lahko najdemo vse večje proizvajalce energije v Sloveniji in tudi vse večje porabnike, temu pa so dodani še posebnimi učinki.

Otroci so se naučili, da če združimo magnete + žico + gibanje, nastane elektrika. In ko to pravilno zapakiramo v turbino, lahko že njihova sapa naredi elektriko, da zasveti majhna luč na koncu turbine.

Fun facts:

  • 5 podjetij, ki so največji porabniki energije v Sloveniji, skupaj porabi 25% vse električne energije.
  • Slovenija je le okoli 85% samozadostna in poraba elektrike hitro raste.

Cilj za prihodnje je zagotoviti dovolj energije, a tudi zmanjševati ogljični odtis. Skupaj to predvidoma pomeni:

  • Kakšno večjo proizvodno enoto, kot je recimo širitev NEK, ki je bolj zelena od premoga in lahko zadosti večjemu pomanjkanju energije, recimo dodanih 20% ali več.
  • Sočasno večjo implementacijo sončnih ter vetrnih elektrarn, ki so zelene in dodajo po nekaj promilov.
  • Vpeljavo hranilnikov energije, kjer bi lahko skladiščili elektriko (npr proizvedeno ponoči) in jo sprostili v konicah dnevne porabe.

Dr. Miloš Beković ob razlagi, koliko elektrike porabijo mesta, koliko pa večja podjetja.

Maketa bo iz garaže sedaj odtavala najprej na Mednarodni obrtni sejem v Celju, kjer bo na ogled širšemu občinstvu, potem pa se seli na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, kjer jo bodo v prihodnje nadgrajevali študentje različnih študijskih programov.

To je bil že tretji obisk skupin otrok v tehnološka podjetja, kjer spoznavajo delo inženirjev in raziskovalcev.

 

 

Nazaj