Novi trendi varnosti za motoriste

13. 08. 2019

Novi trendi varnosti za motoriste

Podjetniška zgodba člana Tehnološkega parka Ljubljana, podjetja Movalyse, se je začela pred tremi leti. V tem času so predstavili dva produkta, sodelujejo z eno izmed največjih zavarovalnic v regiji in se širijo na tuje trge. 

Avtomatski izklop smernikov

Ekipa mladih motoristov se že nekaj let ukvarja z inovacijami na področju motociklizma. Movalyse, za katero stojita ustanovitelja Miha Kovač in Rok Upelj, je pred nekaj leti izumila sistem za avtomatski izklop smernikov na motorju Smart Turn System. Sistem, ki ga serijsko vgrajujejo v avtomobile že leta, predstavlja velik manko na motorjih.

Z njim so dosegli globalno prepoznavnost in želeli s poznavanjem trga nadgraditi svoj prvi produkt. Sledila je naprava Vigobox, ki se jo pritrdi pod sedež motorja, poveže z mobilno aplikacijo, ta pa nato varuje motor.

Varovanje motorja pred krajo

Že res, da Slovenija velja za eno izmed najbolj varnih držav, a to ne drži v primeru tatvin motorjev. Kriminalistična policija Slovenija beleži porast tatvin v letošnjem letu in nič ne kaže, da bi se umirilo. Na srečo obstaja slovenska inovacija, ki lahko reši nočne more motoristov - Vigo, ki varuje motor pred krajo.

Naproti jim je lansko leto prišla ena izmed največjih zavarovalnic v regiji, Zavarovalnica Sava in skupaj so postavili najboljši produkt za varovanje motorjev doslej, Vigo. Mala črna škatlica zazna že najmanjši nepooblaščeni premik in pošlje lastniku opozorilo. V primeru ukradenega motorja pa mu lastnik preko aplikacije lahko sledi.

Ob vedno pogostejših motorističnih nesrečah, kjer šteje vsaka sekunda je ena izmed največjih dodanih vrednostih zagotovo avtomatski SOS klic. V primeru najhujšega se sproži klic na pomoč, ki na zaznano lokacijo pošlje prvo pomoč. Zaenkrat je funkcija na voljo v Sloveniji in na Hrvaškem, a kmalu bo na voljo tudi v drugih evropskih državah.

V letošnji sezoni so zaznali že nekaj motorističnih nesreč. Vsaj pri eni je bila potrebna zdravniška pomoč, pri drugih zgolj asistenca. V vsakem primeru se je Vigo vedno hitro odzval, saj je v manj kot minuti poklical motorista ali potrebuje pomoč, in v kolikor jo je potreboval, nato na zaznano lokacijo že poslal reševalce.

Kaj pa če se motor v najbolj nesrečnih okoliščinah ne najde? V tem primeru zavarovalnica krije stroške ukradenega motorja, saj ima Vigo vključeno tudi zavarovanje proti kraji.

Preverite koliko stane mesečna premija za vaš motor na vigozavarovanje.si ali pa pišite na info@vigozavarovanje.si.

Nadgradnja in mendarodna širitev

Movalyse pa že načrtuje veliko novih stvari. V prvi vrsti širitev na tuje trge, istočasno pa nadgradnjo produkta. Razvija se že povezava s centralnim operacijskim sistemom, kjer bo mogoče spremljati vse ključne tehnične informacije o motorju. Število storitev preko aplikacije se bo z razvojem povečevalo. To bodo tako tehnične storitve, kot je na primer povezava z računalnikom motorja, opozorilo za mazanje verige, vremenski podatki, pa tudi dodatne bonitete, kot so relevantni dogodki, popusti, partnerstva ipd.

 

Nazaj