Nore tehnologije, Airbus in Tehnološki park Ljubljana

01. 10. 2019

Nore tehnologije, Airbus in Tehnološki park Ljubljana

V francoskem Nantesu so se srečala tehnološka središča ter podjetja iz preko 70 držav, med njimi tudi slavni tehnološki centri, kot sta recimo v Texasu in Cambridgu.

Tehnološki park Ljubljana je dobil posebno čast, da so jih v tej družbi povabili k vodenju glavnega podjetniškega panela z Airbusom, kjer je bil gost Jens Gralfs, Airbusov Architect for overall Physical Design ter VP R&D; človek, ki dizajnira nova letala in nove Airbusove tovarne.

Airbus je velikan z visoko rastjo, ki mu preko kot dve tretjini portfelja sestavljajo tehnološki dobavitelji – vrhunska tehnološka podjetja, med katera bi lahko spadalo tudi marsikatero slovensko podjetje. Airbus že danes proizvede dve letali na dan, sedaj pa skačejo iz dveh na tri. Ta izziv je zaznamoval pogovor panelistov v smeri futurističnih letalskih tehnologij, dizajna novih letal, avtomatizirane proizvodnje ter digitaliziranega potnika.

Odličen panel je Tehnološkemu parku Ljubljana prinesel še dodatno čast, da so na koncu zaključevali in povzemali celotno konferenco ter z vsem tem postali znani celotnemu svetu tehnoloških in znanstvenih centrov, ki se združuje v organizaciji IASPInternational Association of Science Parks and Areas of Innovation.

Nore tehnologije inovativne prestolnice Nantes

Mesto Nantes, kjer je potekala konferenca, je v istem času dobilo laskavi naziv Evropske inovativne prestolnice 2019, ki ga upravičujejo z res nenavadnimi kreacijami tehnoloških živali, ki se premikajo. Nekatere celo vozijo turiste po mestu.

Udeleženci smo si ogledali Machines de l'ile "iznajdljive svetove" Julesa Verna, mehansko vesolje Leonarda da Vincija in industrijsko zgodovino Nantesa, vse na izjemnem mestu nekdanje ladjedelnice. Strojniki, ki si prizadevajo, da bi stroje postavili v pogon in jih oživeli, razložijo, kako mehanizmi delujejo in kako so bili razviti, so nas navdušili. 

Tudi Airbus bije bitko z digitalno transformacijo in išče rešitve izven okvirjev

Panel na temo industrije v digitalnem svetu je ponudil zanimive zaključke. Kljub temu, da ima Airbus na dosegu roke vso obstoječo svetovno tehnologijo, je pri digitalni transformaciji še vedno najbolj pomemben človeški kapital. Še vedno imajo veliko ročnega dela, saj letalska industrija ne dovoljuje popolne avtomatizacije. Zato iščejo vse načine, partnerstva, talente, z drugačnim razmišljanjem in kompetencami, ki ji bi jim lahko pomagali zgraditi tovarne prihodnosti. Za vse, ki bi vas zanimalo delo z Airbusom, vsi, ki imate rešitve, produkte, inovacije, ki bi lahko dodali vrednost njihovim obstoječim rešitvam, pišite na elvisa.basailovic@tp-lj.si.

Odmik od infrastrukturnih poslovnih con v povezane tehnološke skupnosti

Vse več tehnoloških parkov se zaveda, da se svet tehnoloških podjetij spreminja vse hitreje. Zaradi spremenjenega načina dela, vse manj podjetij potrebuje klasične pisarne, za tehnološke zahteve pa nimajo ustreznih kapacitet. Prednost, ki pa jo imajo tehnološki parki, je koncentracija tehnologij in talentov. 

Ker so tehnološki parki v preteklosti postali generalna podpora za vsa podjetja, se je njihova moč porazgubila. Zato je dr. Jernej Pintar v panelu o strateških in kulturnih spremembah predstavil zakaj ter na kakšen način se je Tehnološki park Ljubljana lotil gradnje tehnološke skupnosti. Skupnosti, ki združujejo tehnologije in znanje ter si ga med seboj delijo, so najmočnejše.

Digitalizacija je transformacija človeka

Skozi celotno konferenco smo našli skupni imenovalec in to je, da je v ospredju digitalizacije prav človek, ki poganja transformacijo. Digitalizacija prepogosto naganja strah v kosti ljudem, da jih bodo zamenjali stroji – ne, digitalizacija človeka ne bo zamenjala, ampak ga bo opolnomočila. Tehnološki park Ljubljana podpira tovrstno digitalizacijo.

Nazaj