Next Round: Investiranje v startup in scaleup podjetja se mora nadaljevati za ustvarjanje inovativne EU

21. 10. 2020

Next Round: Investiranje v startup in scaleup podjetja se mora nadaljevati za ustvarjanje inovativne EU

Letos se je na spletu srečalo 80 investitorjev iz Srednje in Vzhodne Evrope z najboljšimi startup podjetji iz Slovenije in 25 drugih držav.

Next Round je potekal v okviru aktivnosti Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), ki je v zadnjih desetih letih podprl več kot 800 mladih podjetij in projektov z več kot 70 milijonov evrov preko različnih finančnih mehanizmov. Slovenski startup ekosistem, s kombinacijo finančnih spodbud, konvertibilnih posojilih, tveganega kapitala, sodi med ene izmed najbolj razvitih v Evropi.

Next Round 2020 v številkah

  • 12 panelov
  • 50 govornikov
  • 103 investitorji (več kot polovica iz tujine)
  • 850 udeležencev
  • 670 ena na ena sestankov

Posnetek celotne konference si lahko ogledate na povezavi. 

Prvi dan dogodka, v torek 20. oktobra, je bil namenjen temam, ki so ključne za rast startupov: povečanje zasebnih investicij v tvegani kapital ter prenos znanstvenih prebojev na trg. S poudarkom na tesnejšem povezovanju znotraj CEE regije in lažjem, hitrejšem ter cenejšem vstopu mladih podjetij na več trgov.

Udeležence so nagovorili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič, podpredsednica Evropske razvojne banke Lilyana Pavlova ter predsednika obeh evropskih združenj poslovnih angelov Peter Cowley in Luigi Amati.

V nadaljevanju so sledili 20-minutni paneli s strokovnjaki, investitorji in odločevalci, ki so ponudili konkretne nasvete in odgovore na bistvena vprašanja, povezana z razvojem zagonskih podjetij v naslednjih letih.

Drugi dan dogodka, v sredo 21. oktobra, je bil namenjen individualnim sestankom med investitorji in mladimi podjetji. Investitorji, prisotni na Next Round konferenci, so zastopali zgodnje kapitalske sklade in zasebne angelske skupine, ki razpolagajo z več kot dvema milijardama naložbenega potenciala.

Soinvestiranje zasebnih in javnih investitorjev 

Najboljšim slovenskim startupom je na voljo sofinanciranje Slovenskega podjetniškega sklada, ki omogoča podvojitev zasebne investicije. S tem lahko podjetje poleg 600 tisoč evrov, ki jih je pridobil od zasebnega investitorja, pridobi dodatnih 600 tisoč evrov od Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), kar zniža tveganja za poslovne angele in omogoča startupu hitrejšo rast. Slovenski podjetniški sklad je vpet v sklad CEFOF, ki ima na razpolago 200 milijonov evrov investicij v naslednjih letih. Pripravljajo se tudi dodatni ukrepi za podporo startupov v fazi širitve na globalne trge, t.i. scale up faza.

Skozi povezovanje slovenskih investitorjev in deležnikov startup okolja s partnerji iz srednje in vzhodne Evrope, se krepijo možnosti za rast perspektivnih podjetij. V tem smislu Next Round dopolnjuje druge dogodke v slovenskem startup ekosistemu.

Slovenski podjetniški sklad vlaga v začetnih fazah razvoja

Pobudo in glavnino sredstev za izvedbo konference je prispeval SPS preko projekta »Vsebinska podpora prejemnikom sredstev (MSP) v obdobju 2018–2023«. Program aktivnosti je financiran s strani Republike Slovenije in EU iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov.  

SPS je najpomembnejši slovenski vlagatelj v startupe. Skozi različne produkte, od subvencij, do semenskega kapitala in tveganega kapitala, podpira slovenska podjetja pri razvoju izdelkov in storitev, lansiranju le-teh na trg in širitvi obsega poslovanja. Konferenca Next Round je del vsebinske podpore podjetjem v portfelju sklada, s katero želi mladim podjetjem približati potrebno znanje in kapital za nadaljnjo rast.

Organizacijo dogodka so izvedli: Tehnološki park Ljubljana, ABC pospeševalnik, Ljubljanski univerzitetni inkubator in Poslovni angeli Slovenije. Partnerja dogodka sta tudi evropski združenji poslovnih angelov EBAN in BAE.

Posnetek celotne konference si lahko ogledate na povezavi.  

Nazaj