Navdihujoče ideje mladih na regijskem predizboru POPRI v Ljubljani

07. 03. 2024

Navdihujoče ideje mladih na regijskem predizboru POPRI v Ljubljani

V prostorih Centra Rog smo v vlogi regijskega partnerja tekmovanja POPRI izvedli polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej v treh starostnih skupinah, in sicer osnovnošolci, srednješolci in mladi do 29. leta. Podjetniška žirija je imela težko nalogo, saj je morala med 28 podjetniškimi idejami izbrati devet najboljših, ki se bodo predstavile v finalu tekmovanja, ki bo 4. aprila 2024 v Novi Gorici.

Mlade je uvodoma nagovoril Matevž Frangež, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je poudaril, da je pred človeštvom velikanski izziv. »Osmisliti moramo, kako bomo kot človeštvo zadovoljevali svoje potrebe, vendar z jemanjem čim manj resursov iz naše narave. Želim videti fantastično energijo novih generacij, ki ne bo obupala pred izzivi, ampak jih s svojim znanjem, ustvarjalnostjo, inovativnostjo in trudom, spremenila v priložnosti«.

Dr. Jernej Pintar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana je mlade navdihnil z videom slovenskih izumov skozi zgodovino ter jih spodbujal: »Začnite z majhnimi koraki in ne obupajte nad padci, enako kot takrat ko ste se začeli učiti hoditi. Bodite drzni, tvegajte, ne bojte se neuspeha. Tudi če padete, boste s pridobljenimi izkušnjami naslednjič naredili boljše. Kot podporni ekosistem smo tukaj, da vas dvignemo ko padete, pokažemo novo pot in priložnosti, ter vas spodbudimo, da nadaljujete še z večjim zagonom.«

Vsaka ekipa je imela možnost svoje inovativne ideje predstavili s petminutnim predstavitvami, nakar je imela tudi komisija, sestavljena iz podjetnikov, mentorjev in investitorjev, priložnost za vprašanja, ki niso bila odgovorjena med predstavitvijo.

Vse ekipe so vidno pripravljene komisiji hitele razlagati zakaj je njihov izdelek boljši od konkurence, kako bodo promovirali svoj izdelek, predstavili so tudi finančno strukturo, vloge in raznolikost znanj v ekipi ter zakaj si prav njihov poslovni model zasluži finalni nastop.

Letošnje tekmovanje POPRI je bilo popoprano z odličnimi podjetniškimi zmagovalnimi idejami iz osrednjeslovenske, gorenjske in zasavske regije:

  1. EasyCPP: Spletna aplikacija za učenje cestno prometnih predpisov, namenjena voznikom začetnikom in izkušenim voznikom.
  2. Eko svečka ZOJA Starter Kit: Komplet za izdelavo ekoloških svečk, prilagodljiv glede na želje in potrebe uporabnikov.
  3. ZALIJME Plants: Plešoča rožica, ki opomni na zalivanje rastlin s pomočjo aplikacije na telefonu.
  4. ExploreLJ: Aplikacija za turiste v Ljubljani, ki nudi "offline" zemljevide, članke, video vsebine in AI vodiča po mestu.
  5. Kolesarsko polnjenje telefona: Ideja, kjer dijaki med kolesarjenjem proizvajajo električno energijo za polnjenje mobilnih telefonov.
  6. ShakeWake: Nadvložek za posteljo z vgrajeno pametno napravo, ki z vibracijami zbudi osebo.
  7. Babili: Samozalivalni lončki z LED svetlobo za gojenje jedilnih rastlin skozi vse letne čase, primerni za vsako kuhinjo.
  8. Law Brainer: Spletna platforma za poenostavitev čezmejne mobilnosti in zmanjšanje administrativnih ter pravnih ovir.
  9. SEEDKO: Biorazgradljivi lončki za sadike iz sekundarnih surovin, osredotočeni na trajnost in vključitev kavnih ostankov.

Milan Lazarevič, osrednji steber skupnosti startup podjetij v Tehnološkem parku Ljubljana, pripoveduje o priložnostih, ki jih ponuja program POPRI. »Ta program ni le odskočna deska za mlade, polne sanj in ambicij; ampak jih vodi vodi pot skozi izzive javnega nastopanja, timskega dela in vzpostavljanja stika z ljudmi iz vseh sfer življenja. Udeleženci, ki se povzpnejo na zmagovalni oder, ne le pridobijo dragocene točke za prestižno Zoisovo štipendijo in zagonska sredstva, ampak jih tudi pot popelje na mednarodno prizorišče podjetniških tekmovanj po vsej Evropi in svetu.«

Če želite stopiti v stik s katero od ekip, pišite na milan.lazarevic@tp-lj.si.

Nazaj