Najbolj robotizirano podjetje v Sloveniji

07. 12. 2022

Najbolj robotizirano podjetje v Sloveniji

Imeli smo to čast, da smo slovenska scale-up podjetja peljali na ogled najbolj robotiziranega podjetja v Sloveniji, ki je za zunanje obiskovalce sicer zaprto zaradi strogega varovanja intelektualne lastnine. Robotiziranih in avtomatiziranih je 98% vseh procesov v podjetju, njihov evropski delež pa znaša kar 70%.

Gre za podjetje KLS Ljubno d.o.o., ki je specializirano za izdelavo zobatih obročev, ki jih avtomobilska industrija danes vgrajuje v motorje številnih avtomobilskih znamk.

Nekaj zanimivih podatkov:

  • Imajo 270 robotov, ki jih v eni izmeni obvladuje približno 60 oseb. Tudi servisirajo jih sami.
  • Dodana vrednost na zaposlnega v podjetju znaša 120.000 EUR. 
  • Robot zagotovi 50% učinkovitosti, preostalih 50% zagotovijo učinkoviti procesi. 
  • V industriji električnih vozil delajo le za vozila, ki stanejo več kot 100.000 EUR, v industriji fosilnih goriv pa za cel svet.
  • Imajo 18-odstotni svetovni delež in 70-odstotni delež v Evropi.

Le ena napaka na 3 milijone izdelkov

Posledica visoke robotizcije je tudi praktično nična stopnja reklamacij. Zgodi se jim ena napaka na 3 milijone izdelkov. Njihova dobičkonosnost je odlična, celoten dobiček pa vložijo v lastne razvoj ali pa v razvoj širšega ekosistema (kulturni domovi, šole, gasilske brigade, svetovno prvenstvo ženskih smučarskih skokov in podobno). Naredili so že več kot 170 milijonov izdelkov.

Sodelujejo le z vrhunskimi dobavitelji 

Zanimiva je tudi njihova nabavna strategija, saj so pri izbiri dobaviteljev izredno zahtevni. Miselnosti, da se nekaj ne da, ne sprejemajo. Sodelujejo samo z najboljšimi dobavitelji, kjer se vedno najde način in rešitev. Zagovarjajo stališče, da bi država morala bolje bdeti nad lastniki podjetij, ki morajo po mnenju vodstva KLS biti najbolj zavzeti in sposobni v podjetju. Samo takšna podjetja lahko osvajajo svet.

Bilo je izjemno prijetno in poučno druženje!

- - - - - - - -

Dogodek sta sofinancirala Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

 

Nazaj