Mednarodno srečanje izzivov in rešitev na URBAN TECH Ljubljana hackathonu

24. 11. 2022

Mednarodno srečanje izzivov in rešitev na URBAN TECH Ljubljana hackathonu

Inovacije za pospešeni razvoj in implementacijo novih produktov ali storitev je v Tehnološkem parku Ljubljana ustvarjalo 31 podjetji. Udeležba je bila mednarodna, saj so se odzvala podjetja iz 12 držav:  Luksemburg, Turčij, Španija, Bolgarija, Španija, Grčija, Ciper, Nemčija, Italija, Finska, Slovaška, Nizozemska. Tekmovalci so naslavljali rešitve za področja pametnih mest ter zelenih in zdravstvenih tehnologij, navdih za reševanje pa so prav gotovo bila 1:1 srečanja med tekmovalci na eni strani in lastniki izzivov na drugi strani.

V okviru zelenih rešitev so se tekmovalci med drugim poglobili v tematike vzdrževanja zdravih ribnikov, aktualno digitalizacijo in optimizacijo vodovodnega sistema kot tudi v zmanjševanje mikroplastike in porabe vode v pralnicah.

V aktualno področje zdravstvenih tehnologij se je poglobilo več podjetij. Delo v sedečem položaju, ki je značilno za pisarniške delavce lahko po dolgem času povzroči resne težave z mišično-skeletnim sistemom (3 ure sedenja na dan, skrajša 2 leti življenja). Rešitev lahko v prihodnosti doprinese k splošnem zdravju kot tudi k neposrednemu zmanjšanju bolniških odsotnosti ter povečanje produktivnosti zaposlenih. Izzivi so naslavljali tudi optimizacije pri spremljanju nivoja inzulina ali pri vnosu podatkov pri prvem kontaktu med pacientom in zdravnikom.

Tematike pametnih mest so naslavljale inovativne rešitve za prikaz izmerjenih podatkov in mejnih vrednosti onesnaženosti zraka, kot tudi rešitve za sledljivost prehranskega sistema in rešitve prikaza in nadzora udeležencev na večjih dogodkih.

Zmagovalci Ljubljana hackathona

  1. Sugarbyte, Luka Zupancic s.p. iz Slovenije, z reševanjem HEALTH izziva »Uporaba digitalnih rešitev za rešitev uganke samoobvladovanja sladkorne bolezni".
  2. Owners Partners S.L. iz Španije, z reševanjem SMART CITY izziva »Pametni turizem – mobilnostni izziv za mesto«
  3. Microbium d.o.o. iz Slovenije, z reševanjem GREEN izziva »Monitoring in zmanjšanje klora v pitni vodi«
  4. Waboost razvoj tehnologij d.o.o. iz Slovenije, z reševanjem GREEN izziva »Optimiziranje ravnanja z odpadno vodo z zelenimi rešitvami«
  5. Industrial analytics IA GmbH iz Nemčije, z reševanjem GREEN izziva »Digitalizacija in optimizacija vodovodnega sistema«

 

Podjetja, ki razvijajo rešitve (startup podjetja), bodo preko razpisov prejela finančno in vsebinsko podporo pri razvoju, nadgradnji in implementaciji rešitve.

Cilj URBANTECH projekta je pospešiti razvoj in implementacijo rešitev na področju pametnih mest ter zelenih in zdravstvenih tehnologij.

 

 

Nazaj