Mednarodna izmenjava mladih podjetnikov!

30. 11. 2022

Mednarodna izmenjava mladih podjetnikov!

Spoznajte Shiva Kumarja, ambicioznega mladega indijskega podjetnika, ki trenutno živi v Ljubljani in želi odpreti Shiv Heritage restavratorsko-izobraževalni center ter start-up mladinski center, ki bo namenjen izmenjavi izkušenj poučevanja o pomenu spomenikov kulturne dediščine in načinih njihovega varovanja po vsej Sloveniji. V okviru programa Erasmus za mlade podjetnike se je odpravil v Avstrijo, da bi okrepil svoje podjetniške sposobnosti in razširi svojo mrežo.

Tukaj je njegova zgodba.

Sem Shiva Kumar in se ukvarjam z obnovo zgodovinskih zgradb po Evropi. Iz Indije sem bil povabljen kot gostujoči raziskovalec na raziskovalni inštitut ZAG (Zavod za gradbeništvo Slovenije), da bi delal na UNESCO strukturah.

Ko sem prispel v Slovenijo, me je Ljubljana na letališču sprejela s čudovitimi Alpami. Zelo lepo mesto za bivanje z veliko zelenja in zelo čista država. Začel sem z raziskovalnim delom in opravil nekaj obiskov po mestu kot tudi večjih mestih po Sloveniji. Po večmesečnem delu razvijam svojo idejo o odprtju Shiv Heritage Restoration and Educational Centra in start-up mladinskega centra, namenjenega širjenju izkušenj poučevanja o pomenu spomenikov kulturne dediščine in načinih njihovega varovanja po Sloveniji.

Erasmus za mlade podjetnike ga je popeljal v Avstrijo

Slišal sem, da je program Erasmus za mlade podjetnike zelo priznan in cenjen projekt po vsej Evropi, ki pomaga ambicioznim podjetnikom, da izkoristijo usposabljanje v malem ali srednje velikem podjetju v drugi sodelujoči državi. Prijavil sem se in to je bil začetek moje poti.

Tudi moj gostitelj Kristjan Balažic iz Gradca se zanima za isto področje, kot je restavriranje in varstvo spomenikov po Avstriji. Ko sva se prvič srečala na konferenci Climate4u v Ljubljani, sva delila isto vizijo na področju restavratorstva. Zaradi tega sem se odločil, da ga izberem za svojega gostitelja. Dal mi je veliko novih inovativnih idej in metod, za katere upam, da jih bom vključil v svoje prihodnje poslovanje.

Povezovanje deležnikov in razvoj kulturnega turizma v Sloveniji

Učna pot med mojim bivanjem v Gradcu je vključevala pripravo raziskave, mreženje za povezovanje z mestno občino Gradec in poklicnimi restavratorji po mestu, uporabo družbenih medijev za ozaveščanje mojega gostitelja o mojem projektu. Izvedeni so bili redni spletni seminarji, delavnice o standardnih operativnih postopkih (SOP) z gostujočimi predavatelji in posebnimi povabljenci iz nevladnih organizacij, da bi posredovali informacije o pomenu spomenikov in njihovi nacionalni celovitosti iz preteklosti.

Ta program mi je pomagal tudi pri učenju osnov jezikov nemščine in slovenščine na spletu med programom izmenjave. Da bi povečali zavest o varstvu spomenikov za prihodnost, smo s pomočjo študentov priredili ulično igro. Ob koncu izmenjave sem izdelal poročilo - priporočilo lokalni občini o ohranjanju kulturne dediščine kot razvoju kulturnega turizma v Sloveniji.

Poleg tega sem razširil svojo mrežo stikov z nevladnimi organizacijami, lokalnimi občinami in sodobnimi konzervatorji, da bi pospešil razvoj kulturnega turizma in kulturne dediščine. Moj gostitelj mi je pomagal vzpostaviti kulturno sodelovanje med izobraževalnimi univerzami in drugimi deležniki družbenega razvoja dediščine in turizma po vsej Ljubljani.

- - - - -

Erasmus za mlade podjetnike evropskim podjetnikom ponuja priložnost, da delijo in pridobijo ustrezna poslovna znanja. Kot mladi podjetnik se boste učili od izkušenega podjetnika in imeli koristi od usposabljanja v malem ali srednje velikem podjetju v drugi sodelujoči državi. Kot podjetnik gostitelj pa lahko izkoristite sveže in inovativne ideje motiviranega mladega podjetnika. Bi želeli sodelovati? Kontaktirate nas lahko na erasmus@tp-lj.si ali na telefon +386 31 342 221.

Nazaj