Krožno gospodarstvo in modre tehnologije osrednji temi na letošnjem Forumu EUSAIR

19. 05. 2021

Krožno gospodarstvo in modre tehnologije osrednji temi na letošnjem Forumu EUSAIR

Pretekli teden se je odvijal dvodnevni dogodek 6. Forum Strategije Evropske unije za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), ki predstavlja sklepno dejanje enoletnega slovenskega predsedovanja Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo in Jadransko-jonski pobudi.  Tehnološki park Ljubljana je pri vsebinah letošnjega foruma prispeval s predstavitvami projektov podpore podjetjem pri prehodu v krožno gospodarstvo in vpeljavi modrih tehnologij.

Foruma s sloganom "Na obalah skupnega morja" (Along the coasts of the shared sea) se je preko posebne interaktivne platforme udeležilo skoraj 1.000 udeležencev. Štiri pomembne teme so bile fokus foruma, ki so ponudile številne razprave in okrogle mize s področij prometne in energetske povezanost regije, modra rast, kakovost okolja in trajnostni turizem.

Tehnološki park Ljubljana, smo kot vodilni partner projekta Circular4.0 z bogato razpravo na okrogli mizi z naslovom 'Zelena in krožna ekonomija v Jadransko – jonski regiji' predstavili projekt Circular4.0 (program Interreg Območje Alp) kot dobro prakso podpore prehoda MSP v krožno gospodarstvo s pomočjo digitalizacije.

V seji o trajnostnem modrem gospodarstvu je bil predstavljen projekt Blueair, v katerem partnerji, med katerimi ima pomembno vlogo tudi Tehnološki park Ljubljana, povezujemo razvojne in inovacijske potenciale v modrem gospodarstvu jadransko-jonske regije. V posebnem sklopu o razvojnem sodelovanju v jadransko-jonski regiji pa je bila predstavljena pilotna makroregionalna strategija pametne specializacije, ki smo jo pripravili partnerji v projektu Oisair, in jo sedaj v projektu Blueair podrobneje razvijamo v makroregionalno strategijo pametne specializacije za trajnostno modro gospodarstvo, torej za področje, v katerem imamo tudi v Sloveniji veliko tržnega in razvojnega potenciala, predvsem v biotehnologijah, modrih IKT in okoljskih rešitvah in v razvoju in dizajnu plovil.

V kolikor ste forum zamudili, smo za vas pripravili izsek posnetkov okroglih miz in predstavitev projektov Circular 4.0, Blueair in predstavitev pilotne makroregionalne strategije pametne specializacije (Oisair).

Prijeten ogled!

Nazaj