Kje iskati EU investicije

26. 02. 2020

Kje iskati EU investicije

Tehnološki park Ljubljana je v sklopu projekta ITTA (Program Erasmus+) prejšni teden organiziral celotedensko izobraževanje na temo vodenja evropskih projektov in iskanja investicij na mednarodnem odru. Udeležili so se ga predstavniki tehnoloških parkov in pisarn za prenos tehnologij iz Poljske, Bolgarije, Turčije, Hrvaške in Slovenije.

EU projekti so pomembno gonilo razvoja idej in vstopa novih tehnologij na trg, hkrati pa spodbujajo tudi prenos znanja, ljudi in izkušenj prek državnih meja. Podjetje Tiko-Pro, ki ima bogate izkušnje z udejstvovanjem na javnih razpisih, nam je predstavilo, katere vrste EU razpisov obstajajo, na kaj je potrebno biti pozoren pri prijavi nanje, kako po uspešni prijavi učinkovito voditi tovrstne projekte in kako promovirati njihove rezultate. Dejali so, da je pri prijavi na razpis nadvse pomembna kritična presoja pri izbiri partnerjev ter dobra zastavitev prijavljanega projekta.

Za pridobivanje povratnih in nepovratnih evropskih sredstev obstajajo tudi alternative evropskim razvojnim projektom, med katere spadajo EIC Accelerator (SME Instrument), EUREKA, EUROSTARS, FTI itd. V njihovo diverziteto nas je popeljal Kristjan Zemljič (Global Disruption), ki deluje kot vrhunski svetovalec za podjetja za inovativnimi tehnološkimi idejami, katerim pomaga pri iskanju najprimernejše poti za pridobitev kapitala.

Poleg javnih institucionalnih finančnih priložnosti za podjetja obstajajo tudi možnosti pridobivanja investicij prek zasebnih institucij, tj. angelskih investitorjev, skladov tveganega kapitala idr. V Sloveniji vsekakor obstaja zelo stimulativno okolje za mlada podjetja, njihov uspeh pa zavisi od številnih faktorjev, zato je potrebno imeti pregled nad tem, kaj lokalno okolje ponuja. Vpogled v start-upovsko kulturo v Sloveniji, v proces oblikovanja in trženja poslovnih idej, v to, na kaj so vlagatelji pozorni pri podjetjih in kako se navade evropskih vlagateljev razlikujejo od tistih čez lužo, so nam omogočile odlične organizacije iz tega področja, tj. Poslovni Angeli Slovenije, Kolektor Ventures, Fil Rouge Capital in ABC pospeševalnik, ki aktivno sodelujejo pri implementaciji podjetniških idej na našem trgu in širše.

V sklopu izobraževanja smo obiskali tudi uspešna visoko-tehnološka slovenska podjetja, ki so nam predstavila svoje prepoznavne izdelke ter storitve iz raznovrstnih področij od informacijskih tehnologij do medicine in farmacije: Sensum, Acies Bio, Xlab, Cosylab in Look Around 360 - Tehnološki park Ljubljana.

Njihove predstavitve so izžarevale osredotočenost in usmerjenost v cilje, brez katerega korak naprej ni mogoč. Zares smo se prepričali o tem, da se lahko prebojne ideje s pravo mero znanja, izkušenj in podjetniške žilice prelevijo v mednarodno uspešne zgodbe, ki so v navdih nam vsem!

Vsem predavateljem in podjetjem, ki so nas gostila, se iskreno zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi tega izobraževanja.

Avtor besedila: Boštjan Čibej

 

Nazaj