Kdo so talenti, ki bodo vašemu scaleupu pomagali narediti naslednji korak?

04. 10. 2023

Kdo so talenti, ki bodo vašemu scaleupu pomagali narediti naslednji korak?

„Kdo so talenti, ki bodo vašemu scaleupu pomagali narediti naslednji korak?“ je vprašanje, ki si ga premalokrat zastavimo, ga preskočimo. Razumljivo. Vsi želimo biti agilni in hitri, da dosežemo cilje in vpliv, ki smo jih sanjali. Preidemo k iskanju nekoga, ki nam bo čim prej zapolnil odprto delovno mesto… Narobe, pravijo pri startupu TribeScale, ki je član naše skupnosti. Opozarjajo, da je za dolgoročen uspeh podjetniške zgodbe je pomembno vedeti, kako ta, ki ga iščemo, sploh izgleda.

Torej, zakaj TribeScale, kaj vas je pognalo v to zgodbo?

Že od nekdaj se tako ali drugače ukvarjamo z iskanjem, vodenjem, uvajanjem in gradnjo talentov v podjetjih in se trudimo ustvarjati okolja, kjer posamezniki lahko zažarijo, dajo največ od sebe. Tako smo si rekli, zakaj ne bi na tej osnovi postavili softverske rešitve; SaaS.

Ali je talentov res premalo?

Ne, v resnici jih ne primankuje, le na napačnih delovnih mestih zdolgočaseno sedijo in ne morejo kreirati dodane vrednosti, ne morejo sodelovati pri rasti tistih podjetji, ki bi njihovo energijo res potrebovala. 

Zakaj pa ne poiščejo drugega okolja?

V trenutnem okolju jim je, kakorkoli se smešno sliši, dovolj udobno. Najverjetneje pogledajo kak oglas, morda se kam tudi prijavijo … vendar si ne želijo iz dežja pod kap. Nič jih ne pritegne dovolj. Tako ostanejo kjer jim je ne preveč hudo.

Zakaj jih druge priložnosti ne pritegnejo?

Pogosto jih opisi priložnosti ne nagovorijo. Ker podjetja ne vedo prav zares koga iščejo, tudi ne vedo kje ga najti.

Torej, pravite, da je pravi problem ta, da podjetja prav zares ne vejo koga iščejo, da bi ga lahko našli?

Drži! Tako kot moramo pri validiranju naše ponudbe vrednosti vedeti koga želimo nagovoriti in kaj mu ponujamo, prav tako moramo pri iskanju zaposlenih vedeti kaj mu lahko ponudimo (poleg plače in fitnesa, hehe) ter natančno opredeliti koga nagovarjamo. Temu mi pravimo talent-culture fit.

Zakaj startupi in scaleupi in ne korporacije?

Ker so hitri in drzni. Ker si upajo in ker imajo okolja, kjer posamezniki morajo dati vse od sebe. In nazadnje tudi zato, ker ima tu učinek našega truda največji vpliv. 

Kako vse skupaj izgleda v praksi?

Oblikovali smo lastno metodo za definicijo Scaleup CORE-a. In metodo nadgradili, da oblikujemo profil idealnega kandidata, skupaj z vsemi njegovimi muhami. Tako natančno vemo, kdo se bo v podjetju ujel in kako se bo znašel.

Profil idealnega kandidata, daje možnost virtualizacije …

Možnosti je tu neskončno, naj se skupnost malo poigra z idejami, morda pa pride kak dober predlog do nas.

Kje ste sedaj?

Trenutno smo v fazi validacije modela. Pogovarjamo se z različnimi podjetji in model testiramo na nekaj koncih. V letošnjem letu je v planu izgradnja prve verzije softvera.

Kako vam lahko pomaga naša skupnost in kako vi njej?

Kdor se je v naši zgodbi začutil in bi želel pomagati, se lahko prijavi na kratko, enourno win-win srečanje, kot mi temu pravimo. Kjer se pomenimo o tematiki in problematiki iskanja talentov pri gradnji startupa. Si tako vzajemno pomagamo.

Izbranemu članu skupnosti, ki si bo to uro vzel, bomo ponudili brezplačno generiranje profila idealnega kandidata za njihovega naslednjega člana tribe-a, še dvema pa polletno brezplačno uporabo našega softvera ... ko bo launchan. 

Kje se lahko člani prijavijo?

Prijavijo se preko tega obrazca

---

TribeScale je bil sprejet med najinovativnejša podjetja v Sloveniji in je član DeepTech skupnosti v TP LJ.

Nazaj