Kdo so polfinalisti tekmovanja za najboljšo kolesarsko inovacijo Ljubljana Smart Pedal Pitch 2022?

10. 06. 2022

Kdo so polfinalisti tekmovanja za najboljšo kolesarsko inovacijo Ljubljana Smart Pedal Pitch 2022?

Znanih je težko pričakovanih deset polfinalistov tekmovanja v inovativnih idejah za izboljšanje ljubljanskega kolesarskega ekosistema - Ljubljana Smart Pedal Pitch, ki ga organiziramo Tehnološki park Ljubljana skupaj z Mestno občino Ljubljana in ostalimi partnerji! Strokovna komisija je imela težko delo pri izbiri najboljših, saj smo prejeli kar 32 prijav iz področja celotne Evrope in širše, tudi šest iz Slovenije. S tem rezultatom smo celo presegli število lanskih prijav na istem tekmovanju v mestu Lizbona.

Deset izbranih polfinalistov bo svoje ideje predstavilo pred lokalnim in svetovnim občinstvom v polfinalu na kolesarski konferenci Velo-city 2022 v Ljubljani, 15. junija. Trije najboljši se bodo uvrstili v finale naslednjega dne in se potegovali za bogate nagrade, tako finančne, kot tudi v obliki oglasnega prostora, medijske izpostavljenosti in udeležbe na konferenci Velo-city.

Zmagovalec si bo lahko prislužil nagrado v vrednosti 17.000 EUR bruto ter svojo idejo tudi implementiral v realnem okolju ljubljanskih ulic.

Predstavljamo 10 pol-finalnih zmagovalnih rešitev:

1. BicycleGo (Hong Kong/Slovenia)

Gre za mobilno aplikacijo BicycleGo, ki deluje kot digitalna kolesarska denarnica. Posameznik s kolesarjenjem pridobiva digitalne kovance, ki jih lahko v obliki kuponov vnovči v kavarnah, restavracijah, muzejih in ostali lokalni ponudbi v mestu. Ideja stremi k spodbujanju kolesarjenja ter povezovanju lokalnih ponudnikov različnih storitev.

2. BicyLift/Runner (Francija)

Gre za kolesarske dostavljalce za večje tovore. Posebno kolo ima prikolico z dvižnim sistemom, ki lahko naloži paleto s tovorom in jo dostavlja po mestu na težje dostopne lokacije (www.fleximodal.fr).

3. Block Bike Racks (Madžarska)

Gre za posamično samostoječe parkirno mesto/ključavnico, ki omogoča elegantno in udobno parkiranje koles v priročno držalo  (blockcity.tech).

4. Flare (Slovenija)

Gre za sledilno napravo v ročaju krmila kolesa, ki je povezana z mobilno aplikacijo in je namenjena lociranju kolesa, kar zelo pride prav v primeru kraje ali pa če ste zgolj pozabili, kje ste parkirali svoje kolo (getflare.eu).

5. Happy City (Norveška)

Gre za posebne parkirne cone, ki so namenjene parkiranju e-koles in skuterjev in so povezane z GPS aplikacijo, ki vsebuje zemljevid parkirnih con in uporabniku omogoča, da najde sebi najbližjo (www.sparkpark.no).

6. PeachyKeen (Velika Britanija)

Gre za osvetljeno pedalo kolesa iz recikliranih materialov. Pedalo se polni kot dinamo (1 minuta kolesarjenja napolni za 7 minut svetlobe) in oddaja močno utripajočo svetlobo, ki poveča vidnost kolesarja na večjih razdaljah (peachykeen.co.uk).

7. StreeT Systems (Velika Britanija)

Gre za kamero za nadzor prometa na osnovi umetne inteligence, ki je namenjena predvsem slepim in slabovidnim. Kamera z brenčalom na prehodu čez kolesarsko pot avtomatsko zaznava gibanje koles in s piskom opozori na bližajoč se kolo in s tem slepim in slabovidnim omogoča varno prečkanje (streets.systems). 

8. Unlock2Ride (Slovenija)

Gre za pametno ključavnico, ki s pomočjo aplikacije omogoča identifikacijo lokacije in tudi vsakršen morebiten premik kolesa (https://www.youtube.com/watch?v=uFPJT0o-img).

9. UpAndBike (Španija)

Gre za high-tech mestne kolesarnice/shrambe koles, ki so dvignjene nad pločnik. Kolesa se shranijo s pomočjo dvigala. (https://www.youtube.com/watch?v=UrD-zGT03mI)

10. ZICLA (Španija)

Gre za rešitev večje varnosti na stičišči med kolesarskimi stezami in avtobusnimi postajališči. Plastični moduli predstavljajo dodaten pločnik na avtobusnih postajališčih, ki prepreči, da potniki avtobusne stopijo naravnost na kolesarsko progo (www.zicla.com/en).

Za zmagovalce boste lahko glasovali na Velo-city konferenci

Izberite svojega favorita in se udeležite Velo-city konference na Gospodarskem razstavišču, kjer boste v finalu, 16. junija, lahko glasovali za zmagovalca, ki bo imel priložnost svojo rešitev tudi implementirati v realnem okolju.

Smart Pedal Pitch 2022 poteka v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana skupaj z Mestno občino Ljubljana v sodelovanju z European Cyclists' Federation (ECF), Cycling Industries Europe (CIE) in drugimi lokalnimi partnerji.

 

Nazaj