Kar dva zmagovalca Agrobiznis hi-tech natečaja prihajata iz naše skupnosti!

25. 11. 2020

Kar dva zmagovalca Agrobiznis hi-tech natečaja prihajata iz naše skupnosti!

Na letošnjem natečaju Agrobiznis hi-tech se je predstavilo 19 ponudnikov in uporabnikov novih tehnologij v kmetijstvu. Včeaj so na Agrobiznisovi spletni konferenci o novih tehnologijah v kmetijstvu razglasili štiri zmagovalce. Komisijo so prepričali pametni rekuperator za perutninski hlev, tehnologija, ki vodo obogati z dolgoživimi nanomehurčki kisika, in razvoj ekoloških pesticidov proti bakteriji, ki uničuje oljke. Nizozemsko veleposlaništvo pa je nagradilo tehnologijo za proizvodnjo rastlinskih zrezkov, ki imajo tako strukturo kot meso.

Kar dva zmagovalca prihajata iz naše tehnološke skupnosti!

Podjetje Acies Bio je bilo nagrajeno za najboljšo idejo na področju novih tehnologij v kmetijstvu in živilsko-predelovalni industriji. Podjetje sodeluje v evropskem projektu Biovexo, v katerem razvijajo ekološke pesticide proti patogeni bakteriji Xyllela fastidiosa. Ta uničuje nasade oljk po Italiji in Španiji, širi pa se tudi na mandljevce. Če agresivne bakterije ne bodo hitro zatrli, lahko Evropa izgubi veliko oljčnikov, pridelek oljk bi se zmanjšal za 35 do 70 odstotkov.

»Oljkarji iz slovenske Istre te bakterije k sreči še niso opazili. K nam pa se lahko razširi tudi prek sadik oljk in to je treba vedeti pri načrtovanju oljčnikov in izbiri sadik. Ko bakterija napade oljčnike, jih je treba uničiti, druge rešitve ni,« opozarja Martin Kavšček iz Acies Bia. Podjetje je odgovorno za proizvodni proces za izdelavo testnih ekopesticidov, vzorce pa mora dostaviti v Italijo in Španijo, kjer jih preizkusijo v oljčnikih. Testiranje kljub epidemiji poteka brez zamud. »Čez štiri sezone bomo imeli končne ekopesticide, saj preizkušanje traja več let. Bolje je, da ne hitimo preveč in da damo na trg učinkovite rešitve,« dodaja Kavšček.

Startup Bevo je nagrajenec nizozemskega veleposlaništva

Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske je nagradilo startup Bevo za inovacijo, ki vključuje elemente krožnega kmetijstva. Pri izboru so sodelovali še nizozemsko ministrstvo za kmetijstvo, Topsector Agri & Food in pospeševalnik Startlife. »Podnebne spremembe in pomanjkanje naravnih virov od nas zahtevajo, da spremenimo dosedanje metode za pridelavo hrane. Prihodnost zahteva nove inovacije in nove pristope, zato se Nizozemska usmerja v krožno in trajnostno kmetijstvo. Te cilje pa upošteva tudi rešitev startupa Bevo, ki je s svojo tehnologijo hrano rastlinskega izvora zelo približal mesnim izdelkom,« pravi nizozemski veleposlanik Marco Hennis.

Startup Bevo bodo prihodnje leto odpeljali na strokovno ekskurzijo na Nizozemsko, kjer bodo obiskali Foodvalley in spoznali inovatorje v prehrani in kmetijstvu. »Radi bi spoznali nizozemskega tekmeca Vegetarian Butcher, ki svoje izdelke prodaja Unileverju, a nimajo tako realističnih nadomestkov mesa, kot jih imamo mi, « je povedal direktor Beva Tilen Travnik. Pred enim letom so se lotili razvoja procesa in naprave, s katero koščke rastlinskih beljakovin spremenijo v zrezke, ki imajo podobno strukturo kot meso. Čez pol leta bodo svoje nadomestke mesa dali na trg. Morda najprej v ZDA, od koder je veliko zanimanja za njihove izdelke. Najprej morajo razviti dovolj velik stroj, ki bo omogočal industrijsko proizvodnjo, še pravi Tilen Travnik.

Povzeto po Časniku Finance, 25. november 2020.

Nazaj