Kakovost zdravil preverja član naše tech skupnosti, podjetje Sensum

09. 02. 2021

Kakovost zdravil preverja član naše tech skupnosti, podjetje Sensum

Ste se kdaj vprašali kdo ali kaj zagotovi, da v škatlici protibolečinskih tablet ne najdete dveh rumenih namesto belih? Da ne najdete odkrušene tablete namesto gladke? Da si ne porežete jezika na pastilah za grlo?

Slovensko podjetje Sensum, član tehnološke skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana, izumlja in izdeluje naprave za pregledovanje trdih farmacevtskih oblik, kot so tablete, kapsule in v zadnjem času vedno bolj pogoste softgele. Gre za naprave, ki mehansko ponesejo produkte mimo kamer, te jih posnamejo, računalnik pregleda slike in sporoči napravi, kateri produkti so neustrezni, nakar jih naprava sortira med ustrezne in neustrezne.

Zgodovina podjetja

Prvi zametki naprav podjetja Sensum segajo v leto 2000, ko so vodilni raziskovalci Laboratorija za slikovne tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani razvili rešitev za pregledovanje tablet v pretisnih omotih. Zgodba se je hitro razvijala in sedaj podjetje šteje okoli 70 zaposlenih. Prisotni so na domačih tleh, v Evropi, ZDA, Kanadi, Indiji, Kitajski, Savdski Arabiji in tudi na Japonskem. Prodor na slednjo jim je v velik ponos, saj so edini zahodni dobavitelj takšnih naprav v močno tradicionalni in patriotski Japonski, ki ima najvišje zahteve po kakovosti na svetu. Prodor jim je omogočila razvita tehnologija, ki lahko zadosti »norim« japonskim zahtevam in s pomočjo naprave najdejo tudi do 50 mikrometrov majhne napake.

S pomočjo slovenske tehnologije lahko farmacevtska industrija pregleda tudi do 630.000 produktov na uro, rešitve iz portfolia podjetja Sensum pa omogočajo tudi neposredno vgradnjo v obrat proizvodnje linije. Tako na primer ponujajo rešitve, ki analizirajo delce zmesi prahov med granulacijo, kar je predstopnja tabletiranja. Po tabletiranju lahko odprašijo tablete, jih pregledajo in sortirajo na ustrezne in neustrezne ter z ustreznimi napolnijo flaške, ki odpotujejo dalje do etiket in pakirnice. Imajo tudi rešitve za pregledovanje in razvrščanje visokoaktivnih produktov, kjer so tveganja operaterja in okolja visoki.

Da je podjetje Sensum uspešno in vodilno v zagotavljanju kakovosti farmacevtskih trdnih oblik govori tudi dejstvo, da so dobavitelji za štiri od prvih šestih globalno največjih farmacevtov (Roche, Pfizer, Novartis in Eli Lilly). Do sedaj so prodali 100 naprav, v rokavu pa imajo še veliko idej, med drugim bodo letos predstavili napravo STREAM CORE, s katero razširjajo možnosti pregledovanja kapsul.

Ko boste naslednjič ob prehladu ali glavobolu vzeli tableto in bo le-ta brez napake, lahko pomislite, da je morda pregledana prav z eno od naprav slovenskega podjetja Sensum.

Avtorici: Pia Repše, mag. industrijske farmacije in Mateja Prinčič, TPLJ

 

Nazaj