Iva Janković – gurujka grajenja skupnosti: od lokalnega ekosistema do sveta in širše

15. 04. 2022

Iva Janković – gurujka grajenja skupnosti: od lokalnega ekosistema do sveta in širše

Ko sta Iva in njena prijateljica dobili idejo za ustanovitev lončarske skupnosti Pottery Tribe, sta izkoristili trenutek svetovne pandemije, da izziv preneseta v realnost. Verjameta, da bo Pottery Tribe platforma, ki ne bo namenjena le učenju lončarstva, ampak bo to uspešna skupnost, ki bo povezovala vse vidike vrednostne verige in hkrati kreirala osnovo za prihodnost gradnje ekosistemov in ukvarjanja z obrtjo na spletu. V nadaljevanju pišemo o tem, zakaj je mlada podjetnica zagrabila priložnost programa Erasmus za mlade podjetnike in se potopila še globlje v očarljiv svet grajenja skupnosti, razvoja izdelkov in idejnega oblikovanja.

Gnala jo je želja po razvoju

Iva svoje znanje o grajenju skupnosti in ekosistemov že vrsto let poglablja v praksi z zagotavljanjem inovacij in grajenjem ekosistemov kot svojo storitvijo. Pottery Tribe je začetna pustolovščina, za katero sta se odločili s prijateljico. Ko sta razvili in preizkusili svojo idejo, sta ugotovili, da jima primanjkuje zmogljivosti in sredstev za nadaljnjo rast, in da si morata pridobiti znanje o pridobivanju investicij. To je bila prelomnica v Ivinem iskanju novih znanj in veščin. Čeprav je za program Erasmus za mlade podjetnike že slišala, je bil sedaj pravi čas, da ga preizkusi.

Nova znanja o pridobivanju investicij

Po toliko letih izkušenj Ivo zlahka imenujemo tudi guru grajenja skupnosti, a ji to ni preprečilo, da ne bi bila neutrudna raziskovalka novih možnosti in priložnosti za napredek. Programu Erasmus za mlade podjetnike se je pridružila, da bi bolje razumela investicije in investicijske kroge. Iva se prav zaradi svojega balkanskega porekla in strasti po spoznavanju manjših trgov in kulturnih vidikov juga ni odločila za sever ali zahod, ampak se je odpravila v Severno Makedonijo. Poleg tega je ugotovila, da bi bilo lažje priti do naložb v manjšem ekosistemu kot je balkanska regija. Gostili so jo v Business Accelerator UKIM (BAU), ki je poslovno-tehnološki pospeševalnik. BAU želi na različne načine podpreti rast najbolj obetavnih, tehnološko usmerjenih podjetnikov. Ena od stvari, ki jih je bila Iva deležna pri organizaciji, je njihovo strokovno znanje pri povezovanju start-upov z globalnim ekosistemom ter zagotavljanje orodij za dostop do potencialnih partnerjev in investitorjev.

Izmenjava izkušenj se je obrestovala

Medtem ko Iva ni imela znanja za zbiranje investicij, je BAU potreboval osebo, ki bi jih usmerjala pri strukturiranju njihovih programov, ustvarjanju trdne skupnosti in s tem zagotavljanju trajnostnih ekosistemov. Ta izmenjava izkušenj je bila obetaven korak v pravo smer za obe strani. Iva je s polno paro mentorsko svetovala pri izdelavi konkurenčnih analiz in na podlagi rezultatov pomagala ekipi BAU pri razvoju komunikacijske kampanje in strategije za izgradnjo skupnosti. Poleg tega je sodelovala pri izboljšavi njihove spletne strani (Business Accelerator UKIM). V zameno so strokovnjaki pospeševalnika BAU Ivi nudili mentorsko svetovanje pri razumevanju kompleksnosti poslovnega modela in obsežnih naložb.

Po Ivinih besedah ​​je za doseg uspeha potrebno vložiti vso svojo energijo in svoj čas. Ni nujno, da postaneš ustanovitelj nečesa, ampak je najpomembnejše, da s svojo inovativnostjo razviješ produkt, zgradiš nekaj novega.

Vredno je poizkusiti 

Iva nadaljuje svojo pot na področju grajenja skupnosti na regionalni in mednarodni ravni, razvoju izdelkov in oživljanju ideje Pottery Tribe. Prepričana je, da bi morali vsi zagrabiti priložnost in si prizadevati, da bi Erasmus za mlade podjetnike postal del določenega ekosistema. Kot pravi Iva, morda si niti ne predstavljate, kam vas bo popeljala izmenjava, zagotovo pa boste na koncu dobili kopico novih veščin, priložnosti in poznanstev.

Na koncu Iva dodaja: "Ni pomembno, ali prihajaš kot podjetnik ali pa samo kot poznavalec določenega področja, recimo psihologije ali katerega drugega, in te zanima, kako bi lahko svoje veščine in znanje uporabil in v svojo karierno pot vnesel malce podjetniškega duha."

 

Erasmus za mlade podjetnike je program izmenjave v EU, ki združuje nove in izkušene podjetnike ter podpira idejo vzajemnega učenja. To je priložnost za nove podjetnike, da najdejo hiter in učinkovit način za uresničitev lastne ideje ali prispevajo k uspešnemu razvoju že obstoječega podjetja. Medtem pa izmenjava ponuja nov navdih in prinaša drugačne poglede izkušenim podjetnikom.

Kontaktirajte nas po elektronski pošti na erasmus@tp-lj.si ali po telefonu +386 31 342 221.

 

 

Nazaj