Intelektualna lastnina v dobi pospešene digitalizacije

29. 09. 2023

Intelektualna lastnina v dobi pospešene digitalizacije

Tehnološki park Ljubljana je obiskal Daren Tang, generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), skupaj z direktorico Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj. Namen obiska je bila predstavitev izbranih start-up podjetij in pogovor s scale-up podjetji o problematiki intelektualne lastnine in izzivih, s katerimi se soočajo na tem področju. Mag. Karin Žvokelj iz Urada RS za intelektualno lastnino je poudarila, da je njihov cilj ozaveščanje o pomenu pravic intelektualne lastnine ter podjetjem zagotoviti potrebno znanje in podporo.

Samo 20 % startupov je uspešnih na poti do dobičkonosnosti

Intelektualna lastnina in nezaščitenost le-te ne sme biti ovira. Večina vrednosti takih podjetij se pogosto skriva v njihovih neopredmetenih sredstvih. Če želite izkoristiti prednosti svoje intelektualne lastnine, jo morate zaščititi in upravljati.

Napovedala je tudi, da bo kmalu izšla nova publikacija - vodnik po intelektualni lastnini za startupe, ki opisuje slovenski trg in zakonodajo. V njej boste spoznali osnove intelektualne lastnine ter strateške načine njene uporabe in obvladovanja tveganj. Vključevalo bo tudi nasvete o tem, kako vaš izdelek izstopati na trgu in postati mednarodni.

Nadzirajte pot svoje inovacije

Imeti odlično idejo je šele začetek. Razviti in dati na trg je dolga pot. Pri tem ne pozabite zaščititi svojega najdragocenejšega bogastva – svoje intelektualne lastnine. Pravice intelektualne lastnine vam omogočajo nadzor nad usodo vaše inovacije. Dajo mu vrednost. Pomembno je, če želite ustanoviti podjetje, če iščete vlagatelje, če ga prevzamejo druga podjetja…. Uspeh start-upa je odvisen od razumevanja tveganja neupoštevanja intelektualne lastnine in znanja, kako jo uporabljati.

Urad RS za intelektualno lastnino si prizadeva biti partner podjetjem, inovatorjem in ustvarjalcem. Ponuja številne storitve, ki vam lahko pomagajo na vaši poti: Infotočka, dogodki, predavanja, predstavitve, IP First Information Service in še veliko več.

Pospešek digitalizacije

G. Tang je opozoril na nekatere svetovne trende, povezane z intelektualno lastnino. Pandemija je pospešila globalni trend in podjetja se usmerjajo k digitalizaciji. Države v razvoju, ki so bile odvisne od turizma ali infrastrukture, so morale gledati na inovacije, ustvarjalnost, tehnologijo in podjetništvo kot vire rasti. Številne države v razvoju v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki zdaj stopijo na plan in na intelektualno lastnino gledajo kot na motor rasti. Intelektualna lastnina postaja geografsko zelo raznolika.

Zaradi teh sprememb so se patenti, povezani z IKT, v zadnjih petih letih povečali za 170 %, trenutni svetovni podatki pa kažejo, da jih 70 % prihaja iz Azije, Afrike in Latinske Amerike.

Globalna vprašanja: AI in intelektualna lastnina

Podjetja Scaleup in gospod Tang sta imela plodno debato in izmenjavo mnenj o vse bolj razširjeni umetni inteligenci, ki preplavlja vsa področja poslovanja.

AI – veliki izzivi:

  • ali je AI lahko izumitelj/ustvarjalec? Ali ga je mogoče navesti v patentnih prijavah? V vseh pravnih sistemih na svetu lahko samo ljudje in podjetja ustvarjajo izume in vlagajo pravne zahtevke.
  • AI se uči z iskanjem po bazah podatkov. Ali je to zakonito brez dovoljenja, bi moralo biti to na glas? Zgodilo se je že; nekatera podjetja so tožila zaradi učenja iz njihove vsebine brez njihovega dovoljenja.
    Strinjali so se, da mednarodnega sporazuma o AI še ne bo kmalu, trajalo bo nekaj časa, vsaj 3 leta.

Zakaj bi startupi morali zaščititi svojo intelektualno lastnino?

Če se skupnost VC osredotoči na intelektualno lastnino kot pokazatelj kakovosti, bodo sledila startupa.

Ko zaprosite za financiranje v ZDA, se vam prvo vprašanje zastavi: kaj ste patentirali, kaj ste zaščitili, kakšna je vaša strategija industrijskega oblikovanja in avtorskih pravic? Če nimajo strategije IP, morda ne boste dobili sredstev.

Start-up sejem

G. Tangu so se predstavila izbrana start-up podjetja iz naše skupnosti, s katerimi sta se pogovarjala predvsem o izzivih in priložnostih zaščite njihove intelektualne lastnine, pa naj gre za znanje, dizajn, blagovno znamko ali patente.

  1. Ubiquity Robotics (Neja Einav) – platforme z mobilnostjo, navigacijo, močjo in računalništvom, ki delujejo že vnaprej.
  2. Beyond Motors (Domen Kočevar) - E-motorji z aksialnim pretokom so naslednji korak v rešitvah električnega pogona. Uporablja se v pomorski, letalski, avtomobilski in dirkalni industriji.
  3. Bias Variance Labs, (Panče Panov) – Vrhunske rešitve AI za modeliranje in analizo v vesoljskih raziskavah in tehnologijah.
  4. Microbium (Gregor Zupin) - odkrivanje in odstranjevanje mikroorganizmov v pitni vodi, odpadnih vodah in izdelkih kemične in živilske industrije.
  5. Savvy (Marino Samardžija) - Monitoring EKG - Atrijska fibrilacija - Preventiva pred kriptogeno možgansko kapjo.
  6. Mides Design (Erik Šifer) – Naval design.
  7. Skupina Podkrižnik (Simon Kulovec) – inteligentni pogonski sistemi, komponente za motorje, avtomati.
  8. MAMA (Martina Mlakar) – Unikaten ročno izdelan nakit.
  9. Remigo (Marko Vrtovec) – Električni izvenkrmni motorji.

 

Avtorica: Katja Čenčur

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija.

 

Nazaj