Healthday.si – obeta se nov program, prilagojen zahtevam podjetij s področja zdravja

07. 12. 2018

Healthday.si – obeta se nov program, prilagojen zahtevam podjetij s področja zdravja

V ponedeljek, 3. decembra 2018 je v Tehnološkem parku Ljubljana potekal že peti dogodek o digitalnem zdravju - HealthDay.si. Rdeča nit je predstavljala financiranje inovacij in njihovih rešitev v zdravstvu. V štirih sklopih smo z več kot 30-imi domačimi in tujimi predavatelji zajeli izkušnje tujih ekosistemov za podporo zdravstvenih inovacij, predstavitve izkušenj podjetnikov, ki so uspeli pritegniti investitorje, pogovore s predstavniki zavarovalnic, s strokovnjaki za zdravstvene regulative in z investitorji ter razstavili tehnologije slovenskih digitalnih zdravstvenih produktov.

Slovenija je na 6. mestu po uporabi storitev e-zdravja (indeks digitalne ekonomije in družbe 2018, EC). Na vrhu lestvice sta Finska in Estonija, kjer več kot polovica prebivalstva uporablja zdravstvene storitve prek spleta. Nemčija, Madžarska in Malta so na dnu lestvice. Podatek je lahko v vzpodbudo vsem, ki delamo za to, da bi slovensko zdravstvo in socialna oskrba presegla trenutno stanje.

Izzivi nizozemskega zdravstvenega ekosistema

Jack van Lint iz NLC Healthtec Venture Builders je predstavil poglavitne izzive, s katerimi se srečuje zdravstvo na Nizozemskem. To so (pre)visoke cene zdravil, neučinkovitost bolnišnic, zahteve za dvig plač zdravnikov in osebja, nenaklonjenost inovacijam in plačevanje po storitvah in porabi, namesto po učinku. »Stroški zdravstvenega varstva so visoki, težko jih je nadzorovati in so politično zelo občutljivi. Prepričan sem, da inovacije lahko pripomorejo k njihovemu znižanju,« je povedal. Ker v današnjem času velika večina intelektualne lastnine (znanja, patentov) nikoli ne doseže pacienta, saj se je 95% v institucijah ne uporablja, cilj raziskovalcev je objavljanje v publikacijah, njihovo delo ni nikoli končano, zato ne razumejo koncepta MVP (minimum viable product) oz. najosnovnejši sprejemljivi produkt, ki ga je potrebno komercializirati oz. skupaj z uporabniki dopolnjevati.

Digitalni estonski zdravstveni sistem med najnaprednejšimi

Piret Hirv iz Tallinn Science Park Tehnopol je v nadaljevanju predstavila ključne podatke estonskega zdravstvenega ekosistema. Estonija je digitalna družba, kjer je dostop do interneta socialna pravica prebivalcev, prav vsak državljan ima digitalno osebno izkaznico, 99% vseh državnih storitev je digitalnih oz. na spletu in Estonci jim zaupajo.

Po njihovih podatkih digitalni podpis prihrani 5 dni na leto, vsi državljani imajo po vsej državi digitalni zdravstveni zapis ter 99% receptov je digitaliziranih. Hkrati je predstavila rešitev e-reševalnega vozila, ki je zaradi digitalnih zdravstvenih podatkov o vseh državljanih bistveno učinkovitejše, saj se podatki stekajo tako iz klicnega centra v vozilo in naprej v bolnišnico.

Izboljšave sistema zahtevajo vključevanje vseh deležnikov

Mateja Urlep iz TikhePharma je predstavila zakaj so inovacije v zdravstvu tako pomembne. »Inovacije so pomembne, ker je pričakovana življenjska doba vedno daljša in populacija se stara, naši zdravstveni sistemi pa pri takšni demografski sliki niso vzdržni. Nujno potrebujemo akcijski načrt, da poiščemo pravo pot do cilja. Slovenija je tako majhna, da jo lahko tretiramo kot pilot za globalni trg, tudi za področje digitalizacije zdravstva. Si drznemo?«

Na okrogli mizi, ki je sledila, so bili prisotni tudi predstavniki Triglava, zdravstvene zavarovalnice, d.d. in Adriatic Slovenica d.d., predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter predstavnika organizatorjev konference iz ECHAlliance in Tehnološkega parka Ljubljana. Beseda je tekla o partnerstvih za inovacije v zdravstvu in o pomembnosti inovacij pri izboljševanju zdravstvene oskrbe ter povečevanju učinkovitosti. Posebnost sodobnih digitalnih storitev sta vse večji poudarek na zgodnji diagnostiki ter preventivi. Cilj sodelovanja vseh akterjev je, da bi slovenska inovativna zdravstveno-tehnološka podjetja na eni strani, ter javne zdravstvene ustanove na drugi strani, bolje sodelovali.  

Nov program podpore, prilagojen zahtevam panoge

Tudi Gregor Cuzak iz ECHAlliance se zaveda pomena sodelovanja z zavarovalnicami in nujnosti večplastnega sodelovanja tudi v prihodnje: mentoriranja podjetij, pogovorov z regulatorji ter postavitev dobre komunikacijske platforme. »S Tehnološkim parkom Ljubljana bomo oblikovali konkreten program, ki bo pripomogel k uvajanju inovacij v slovenski zdravstveni sistem na sistemski ravni.«

Tehnološki park Ljubljana podpira veliko število zagonskih podjetij in ima pregled nad celotno sceno inovacij v slovenskem zdravstvu. Mojca Cvirn iz Tehnološkega parka Ljubljana pravi, da je v Sloveniji na voljo dovolj semenskega kapitala. »V našem parku start-upe podpiramo na generalni ravni, zdaj pa smo se odločili, da bomo zdravstvo podprli specifično, s programom prilagojenim zahtevam panoge. Testirali smo že storitve, drugo leto pa bomo predstavili nov program podpore. Ponosni smo, da smo odprli dialog z vsemi deležniki na trgu – tudi z zavarovalnicami,« je povedala.

Za prodor tehnoloških inovacij v zdravstveni sistem je nujen sistemski pristop

Organizatorji srečanja ugotavljajo, da sredstva niso več ključni omejitveni dejavnik pri razvoju slovenskega zdravstveno tehnološkega potenciala. Ko je bil HealthDay.si pred štirimi leti organiziran prvič, so bile med inovatorji potrebe po financiranju drugačne, veliko podjetij je bilo šele na ravni poslovne ideje. Danes je posamičnih uspešnih podjetij že veliko, a praktično vsi uspevajo nišno in globalno.

Sedaj potrebujemo sistemski pristop k uvajanju inovacij. Podjetja na eni strani je potrebno naučiti, kaj potrebuje zdravstveni sistem in kako je potrebno tehnologije certificirati, javne institucije na čelu z Ministrstvom za zdravje pa morajo omogočiti poenotenje pravil za vstop v javni zdravstveni sistem tudi tehnološkim rešitvam, pri katerih je še poseben poudarek potrebno dati pravilnemu in varnemu delu s podatki o pacientih.

Financiranje inovacij v zdravstvu

Na temo financiranja inovacij je potekala okrogla miza s ponudniki finančnih virov, in sicer Jack Van Lint - NLC, Jaka Vadnjal, Hranilnica Lon, Aljoša Domijan, Poslovni angeli Slovenije, Tomaž Gornik, Marand, Giovanni Loser, Biovalley Investments.

Okrogla miza je odprla vprašanja statusa »healthcare« start-upov v start-up ekosistemu, kjer se soočajo z daljšim in težjim pozicioniranjem naproti investicijam, kjer v njih investirajo točno fokusno usmerjeni investitorji. Pokazalo se je dobro sodelovanja deležnikov tako v prenosu znanja iz univerz v industrijo kot pri strateških podjetjih. Investiranje v tovrstne start-upe raste in povzroča dobro distrupcijo. 

Sledili so primeri realnega razvoja in komercializacije rešitev v zdravstvu podjetij:

  • Cosylab
  • Genialis
  • GenePlanet
  • Iryo
  • Marand
  • Mikropis
  • Feelif

Skupnost iz leta v leto raste

Se želite pridružiti “health” skupnosti? Si želite biti obveščeni o podobnih dogodkih in delavnicah, namenjenih tehnološkim podjetjem s področja zdravja (biotehnologije, nanotehnologije, življenjske vede, genetika)? Za vse informacije vam je na voljo Mojca Cvirn, 041 775 817, mojca.cvirn@tp-lj.si.

Foto galerija

Celotno foto galerijo iz dogodka si lahko ogledate na spletni povezavi

 

Zapisala:

Elvisa Basailović

------------------------------

HealthDay.si skupaj organizirajo Mesi, Xlab, Marand in Tehnološki park Ljubljana, dogodek pa poteka v okrilju aktivnosti Slovenskega ECHAlliance ekosistema, ki povezuje vse deležnike na področju e-zdravja in oskrbe v Sloveniji, po vzoru številnih ekosistemov v tujini.

 

 

 

 

 

Nazaj