Erasmus za mlade podjetnike: Največja pridobitev je mreža poznanstev.

05. 08. 2022

Erasmus za mlade podjetnike: Največja pridobitev je mreža poznanstev.

Večina mladih podjetnikov ugotavlja, da so poznanstva in poslovna mreža eden izmed ključnih dejavnikov za razvoj in uspeh. Tako kot njen predhodnik, je tudi mlada Sabrine Jomni kot eno izmed največjih pridobitev tekom podjetniške izmenjave na Slovaškem izpostavila ravno pridobljeno poslovno mrežo.

Sabrine se je v Bratislavi udeležila podjetniške izmenjave v okviru programa Erasmus za mlade podjetnike pri podjetniku gostitelju Romanu Meršaku, ki ima v lasti podjetje, ki se ukvarja z uvozom in izvozom ter svetovalnimi storitvami na tem področju. Kaj je Sabrine počela na izmenjavi in kakšni so njeni vtisi ter prednosti izkušnje, preberite v intervjuju.

Nam lahko poveste kaj o sebi in svojem poslovnem načrtu?

Moje ime je Sabrine Jomni. Drugače sem iz Tunizije, vendar živim v Sloveniji. Rada bi postala posrednica med jugovzhodnimi in srednjeevropskimi trgi s francosko govorečimi državami v Evropi (kot so Francija, Belgija ali Švica). Med raziskovanjem sem opazila velik razkorak med tema dvema deloma Evrope in eden glavnih razlogov je jezikovna ovira.

Kakšna je bila vaša poklicna situacija pred sodelovanjem v programu Erasmus za mlade podjetnike?

Delala sem kot učiteljica in občasno kot zunanja svetovalka pri več projektih Slovensko-tunizijskega poslovnega kluba.

Kaj ste počeli med bivanjem na Slovaškem?

Opravila sem podrobno raziskavo glede potreb in zahtev frankofonskih trgov. Prav tako sem preverila in analizirala zakonodajo o uvozu blaga in storitev iz Slovaške na frankofonskih trgih v Evropi. Udeleževala sem se tudi različnih sestankov z gospodom Meršakom in poskušala okrepiti svojo mrežo na Slovaškem.

Katere veščine/znanja ste pridobili s tem programom?

Pridobila sem analitične sposobnosti, razumevanje razlik med različnimi trgi in kar je najpomembneje – razširila sem svojo poslovno mrežo.

S čim ste prispevali/koristili podjetniku gostitelju?

Moj podjetnik gostitelj doslej ni veliko delal s frankofonskimi trgi. Mislim, da sem mu prinesla nekaj zelo zanimivih informacij o trgih, ki jih moje jezikovno znanje lahko pokriva. Ena najpomembnejših stvari, ki sem jih prispevala, je ta, da sem mu pokazala, na katerih področjih v Franciji, Belgiji in Švici je veliko povpraševanje po določenih storitvah in blagu.

Katere so glavne prednosti sodelovanja v tem programu za sveže podjetnike?

Največja korist, ki sem jo pridobila, je mreža poznanstev. Mislim, da bom s podjetnikom gostiteljem sodelovala tudi v prihodnje.  

Bi program Erasmus za mlade podjetnike priporočili drugim? Zakaj?

Vsekakor. Gre za program, ki mladim podjetnikom resnično pomaga razumeti poslovne navade izkušenih poslovnežev. Hkrati pa program pomaga novim podjetnikom pri krmarjenju v tujini, kar ima po mojem mnenju velik pomen za uspeh.

V kolikor program zanima tudi vas, nas kontaktirajte po elektronski pošti erasmus@tp-lj.si ali po telefonu +386 31 342 221.

 

Nazaj