BRNoutID - Hekatonska rešitev, ki se ukvarja z izgorelostjo

25. 05. 2020

BRNoutID - Hekatonska rešitev, ki se ukvarja z izgorelostjo

Rešitev je razvila slovenska ekipa strokovnjakov z različnih področij, ki je bila pod imenom BlackBox podjetje prve generacije naše digitalne zdravstvene skupnosti DIH.HealthDay.si.

Ekipa je svoj projekt aprila letos prijavila na največji hekaton na svetu #EUvsVirus.  Z 21.000 udeleženci, 2.600 mentorji, 400 žiranti in preko 500 prostovoljci, ki predstavljajo 114 nacionalnosti iz EU in celotnega sveta, so razvijali inovativne rešitve za različne globalne izzive, izhajajoče iz pandemije COVID-19.

BRNoutId je osvojil srca hekatona z največ glasovi

Ekipo BRNoutID sestavljajo dr. Samo Božič iz startupa BLCKB, ki se ukvarja z nevromarketingom in demenco, vodilni strokovnjak na področju NLP in svetovalec EU komisije za področje tehnologije. Tim sestavljata še nevrolog dr. Bogdan Florea, ki je deloval v Sloveniji in vzpostavil telemedicino v Romuniji, sploh kot prvo v EU ter  Tilen Jeraj pa je del humanitarnega startupa epilep.si in spletne skupnosti Epilepsija.

"Samo v Italiji je zaradi covid-19 umrlo že 160 zdravnikov, okuženih je bilo 12.000 medicinskih sester. Pri nas je med vsemi okuženimi kar 20% tistih, ki skrbijo za druge. Če ne štejemo oskrbovancev domov za ostarele, je to kar tretjina vseh okužb. To pa je skrb vzbujajoče! Oni so v stiku z ranljivimi, oni so šolani in izkušeni, pa tudi opremljeni, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Odgovor pa se skriva v stresu, utrujenosti, izčrpanosti in izgorelosti," je prepričan gospod Božič. 

Aplikacija, ki ugotavlja stopnjo izčrpanosti

Ekipa BRNoutID se je na hackathonu lotila prav tega aktualnega problema, ker je prepričana, da bo tovrstnih ekstremnih situacij vedno več. Na samem začetku so si zamislili delovanje z možganskimi valovi, vendar so v nadaljevanju razvoja ideje uporabili znanstvena dognanja o, kot pravijo sami, !povezavi oči »okna v dušo« in nevrologije" ter v 48 urah med hackathonom razvili aplikacijo.

"Ponosni smo, da smo v pičlih dveh dneh razvili aplikacijo oz. delujoč prototip, ki brezdotično z opazovanjem reakcij oči ugotavlja stopnjo izčrpanosti in ta trenutek smo že v fazi dodatnih in poglobljenih raziskav in razvoja," so nam z navdušenjem povedali.

Trenutno se ekipa pogaja z investitorji, vsekakor pa nameravajo razviti in prilagoditi aplikacijo predvsem na področju »izgorelosti«. "Ker sodelujemo s specialisti, smo se odločili, da nadgradimo našo idejo v zelo koritsten izdelek," so še povedali in dodali, da so posledica utrujenosti, izčrpanosti in izgorevanja, lahko med drugim tudi nepozornost, zmanjšana hitrost odločanja in posledično spodrsljaji.     

Nazaj