Borza Terjatev: Bančništvo delamo lepše in bolj simpatično

01. 04. 2021

Borza Terjatev: Bančništvo delamo lepše in bolj simpatično

Borza Terjatev je bila ustanovljena leta 2011. Prvo MVP platformo so naredili poleti 2012, sledilo je zatišje do jeseni leta 2015, ko so na trg lansirali »market« verzijo platforme.

Njihovi uporabniki so podjetja in samostojni podjetniki kot prejemniki financiranja in pa kdorkoli, ki ima denar in ga želi naložiti malo bolj donosno kot na banki, ampak še vseeno ne preveč tvegano (vlagatelji).

V praksi poteka tako, da ko podjetje dobi novo naročilo od stranke in potrebuje hitro financiranje. Zaradi nabave materiala, ne more čakati na banko. Na Borzi terjatev odpre trgovalni račun in z minimalno birokracije in le nekaj kliki pridobi posojilo.

Vlagatelju gredo na živce negativne obrestne mere na bančne depozite. Na Borzi terjatev odpre trgovalni račun, nastavi svoj investicijski profil (bonitete, ročnosti, razpršenost, vrste poslov…) in nakaže denar. Za vse ostalo poskrbi Borza terjatev.

»Sodim med tiste ljudi, ki so 24 ur na dan vpeti v delo in se jim vedno mudi. Borza terjatev mi omogoča, da se sama odločam, kdaj bom storitev uporabljala in brez nepotrebnega komuniciranja ter administracije dostopam do sredstev, ki bi mi jih kupec nakazal šele čez nekaj mesecev. Z Borzo terjatev imam denar na svojem računu že v času, ko je kamion s proizvodi še na poti k mojemu kupcu.« - Vanja Fras, direktorica podjetja Mapi Pipe.

Promet lani obsegal 88,3 milijona EUR sklenjenih poslov preko BT finančne platforme – od tega so zaslužili 862k EUR provizij. V letu 2020 so poslovali v Sloveniji. Decembra pa so že lansirali BT platformo tudi na Hrvaškem pod blagovno znamko P2P Finance – prvi posli so se odvili januarja letos.

Kaj je njihov največji uspeh? »Preživeli smo leto 2020«

Kaj največja napaka? »Nedvomno jih bo še veliko.«

Njihova vizija za prihodnost je, da ostanejo še naprej zdravi, močni in srečni.

Zaupali so nam tudi smešno anekdoto:

Februarja 2018 smo izvedli nadgradnjo BT finančne platforme za drobljenje oziroma »frakcionalizacijo« terjatev. S tem smo omogočili sindiciranje več vlagateljev v posamične posle, kar pred tem ni bilo možno.

Ko smo nadgradnjo lansirali in dali »LIVE« je naša platforma vzela posel in iz 100 EUR osnovne terjatve vestno nadrobila za 200 EUR frakcij te iste terjatve … (Ups!)

www.borzaterjatev.si

Nazaj