Hackathon: Življenje s podnebnimi spremembami

Hackathon: Življenje s podnebnimi spremembami

Datum dogodka: 26. 09. 2020 ob 08:30 - 27. 09. 2020 ob 19:30

Se spomniš zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki si jih mirno lahko preživel v betonski džungli in brez klimatske naprave? Vabljeni na 3. tradicionalni hackathon odprtih podatkov!

Pozimi se lahko sončimo, spomladi nas pretresajo mraz, žledolom, visoke temperaturne razlike, zadnjih nekaj poletij pa spremljajo dež in poplave ter na drugi strani neznosna vročina in suša, kar povzroča uničujoče nevihte in požare. Večkrat letno je prepovedano zalivanje vrtov ter pranje avtomobilov s pitno vodo. Slovenija je ena izmed redkih držav, kjer je vode v izobilju in kjer se še ne zavedamo problema pomanjkanja vode.

Sodeluj v informacijskem izzivu, v katerem bomo na osnovi odprtih podatkov Agencije za okolje in Direkcije za vode iskali odgovore na vprašanje: Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije?

Poiščimo rešitve in odgovore skupaj! Vabimo te, da sprejmeš enega od izzivov na hackathonu »Življenje s podnebnimi spremembami«:

  1. Pomoč pri vzpostavitvi boljšega odnosa do vodnih zalog ter soočanje s sušo.
  2. Strateška igra podnebnih sprememb – kako blažti podnebne spremembe in kako se jim prilagajati.
  3. Soočanje s poplavami – da nas ne poplavi ter kam in kako z viški vode.

Podrobnosti o hackathonu, izzivih, nagradah za najboljše rešitve in povezavo na spletno prijavo, ter še mnogo zanimivega, lahko najdeš tukaj.

Zakaj hackathon »Življenje s podnebnimi spremembami«?

V Sloveniji se je podnebje v zadnjih šestdesetih letih močno spremenilo. Povprečna temperatura zraka se je povišala za 2 °C, na zahodu države imamo manj padavin, manj je snega.

Vedno pogosteje se srečujemo z obema hidrološkima ekstremoma, s sušami in s poplavami.

Projekcije kažejo, da se bo podnebje tudi zaradi naših dejavnosti tekom stoletja še naprej spreminjalo. Vedno pogosteje se bomo soočali z daljšimi in močnejšimi vročinskimi valovi in s sušami.

Bolj pogoste bodo izjemno močne padavine, v zimskem času bomo imeli vedno manj snežne odeje.

Kako velike bodo te spremembe konec stoletja, je odvisno tudi od odločitve prav vsakega od nas.

Kdo lahko tekmuje?

Vsak, ki mu ni vseeno! Idejniki, ki verjamejo, v boljši jutri. Programerji, ki bodo ideje spravili v delujočo obliko. Grafični oblikovalci, ki bodo poskrbeli, da bo rešitev lepa in uporabna. Podjetniki, ki bodo zagotovili, da bo rešitev pila vodo. Govorci, ki bodo kar se da najboljše predstavili idejo.

Hackathon bo potekal kot spletni dogodek (online) v soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra 2020 (urnik). Rok za prijave je sreda, 23. september 2020.

Kje?

Online na platformi Ideascale.

Izzivi

Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije? To je eden izmed razlogov, zakaj sta ARSO in Direkcija za vode razpisala ta hackathon. Na agenciji in direkciji imajo ogromno količino podatkov. Potrebujejo pa tvojo pomoč in ideje kako bi vse te podatke lahko uporabili za boj proti podnebnim spremembam. Izzivi so razdeljeni v tri sklope in sicer:

1. ODNOS DO VODE TER SOOČANJE S SUŠO
2. STRATEŠKA IGRA PODNEBNIH SPREMEMB
3. SOOČANJE S POPLAVAMI

Za več podrobnosti o problemih in izzivih se podaj v zavihek “Več o izzivih“.

Podnebne spremembe so že v teku in vsaka akcija je praktično že prepozna. Ker verjamemo, da jih je moč vsaj malo omiliti, smo v Tehnološkem parku Ljubljana združili moči z Ministrstvom za javno upravo ter projektom OPSI (Odprti podatki Slovenije), Agencijo RS za okolje, Direkcijo RS za vode, Transformation Lighthouse  in tehnološkimi partnerji ter pripravili hackathon Življenje s podnebnimi spremembami.

 


Nazaj