Interreg Alpine Space Circular4.0 - Digitalne tehnologije, ki omogočajo spodbujanje prehoda majhnih in srednjih podjetij na krožno gospodarstvo na območju Alp

Interreg Alpine Space Circular4.0 - Digitalne tehnologije, ki omogočajo spodbujanje prehoda majhnih in srednjih podjetij na krožno gospodarstvo na območju Alp


Trajanje projekta: 01. 10. 2019 - 30. 06. 2022

Kontakt: Aleš Pevc

Telefon: +386(01) 6203474

E-naslov: ales.pevc@tp-lj.si


Tehnološki park Ljubljana je pobudnik in vodilni partner projekta Circular4.0, financiranega iz programa Interreg Alpine space. V projektu, s katerim si prizadevamo za okrepitev prehoda v krožno gospodarstvo s pomočjo digitalne transformacije, sodeluje 15 partnerjev iz 5 različnih držav.

Glavni cilji in aktivnosti projekta

Glavni cilji projekta CIRCULAR4.0 so krepitev digitalizacije malih in srednje velikih podjetij (MSP) za spodbujanje inovacijskih procesov in pospešitev prehoda na krožno gospodarstvo v alpskem prostoru. Uvedba novih tehnologij, zlasti interneta stvari in velikih podatkovnih orodij omogoča razvoj in uvedbo novih poslovnih modelov krožne ekonomije, ki pogosto temeljijo na delitveni ekonomiji, izposoji, a tudi ponovni uporabi in predelavi. Tehnične inovacije in orodja omogočajo sledenje izdelkov ali materialov v njihovi življenjski dobi, prav tako pa podaljšajo življenjsko dobo in ohranjanje najvišjo možno vrednost produkta.

Glavni rezultati

CIRCULAR4.0 bo povečal znanje in opozoril deležnike na prednosti krožnega gospodarstva ter razvil in preizkusil nabor orodij, s katerimi lahko vpliva na razvoj industrije4.0 za prehod MSP v krožno gospodarstvo.  Projekt bo posebno pozornost namenil modelom krožnega oblikovanja, modelom optimalne uporabe ter modelom za obnovitev vrednosti. Projekt nagovarja oblikovalce politik ter MSP, kjer bo poudarjen pomen procesa digitalizacije, pri čemer se  osredotočamo predvsem na: inovacije procesov, nove poslovne modele in potrebne investicije.

Partnerji

Tehnološki park Ljubljana d.o.o., SLOVENIJA (vodilni partner)
Technische Hochschule Rosenheim, NEMČIJA
Austria Wirtschaftsservice Gesellschaft GmbH, AVSTRIJA
Innovations- und Technologietransfer Salzburg GmbH, AVSTRIJA
Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, AVSTRIJA
Veneto Innovazione S.p.A., ITALIJA
Grand E-nov, FRANCIJA
Auvergne-Rhône-Al pes Entreprises, FRANCIJA
Institut Jožef Stefan, SLOVENIJA
Fondazione Torino Wireless, ITALIJA
Confindustria Bergamo, ITALIJA
Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Venezia Rovigo, ITALIJA
Trägerverein Umwelttechnologie- Cluster Bayern e.V., NEMČIJA
RISINGSUD - Agencede développement économique de larégion Sud Provence-Alpes-Côt e d’Azur, FRANCIJA
Bwcon GmbH, NEMČIJA

Celotni proračun projekta: 2.560.692,99 EUR

Circular4.0 e-časopis 1 (februar 2020)

 

Projekt Circular 4.0 je finalist natečaja REGIOSTARS 2023 v tematski kategoriji z»A competitive and smart Europe«.

Javno glasovanje je odprto! Vljudno vas vabimo, da do 14.11.2023 oddate svoj glas in pomagate Circular 4.0 postati zmagovalec REGIOSTARS 2023.

 


Nazaj