Znani so finalisti slovenskega državnega finala ClimateLaunchpad 2018

22. 06. 2018

Znani so finalisti slovenskega državnega finala ClimateLaunchpad 2018

Šest slovenskih ekip se je predstavilo na državnem finalu ClimateLaunchpad, ki smo ga organizirali skupaj s Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) in Kemijskim inštitutom Ljubljana.

ClimateLaunchpad je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej in poteka v 45 državah. Odkriva skoraj 1000 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel. Finalisti vsake države se bodo uvrstili na svetovni finale, ki bo novembra na Škotskem.

 

Vse prijavljene ideje so bile obravnavane z vidika vpliva na  podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Zmagovalec slovenskega finala je Trilobit -sistem za avtomatsko ločevanje barvnih kovin. Druga najboljša ideja je, Planetcare - filter za pralne stroje, ki ujame mikrovlakna, preden se izločijo v odpadno vodo in morje, in tretja, Milkywaste - biorazgradljiva jedilna plastika iz mlečnih proteinov.

Svetovni finale bo potekal novembra na Škotskem. Najboljših 10 ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij. Zmagovalec velikega finala prejme 10.000 €, druga nagrada je 5.000 € in tretja 2.500 €.

ClimateLaunchpad je del podjetniške ponudbe Climate-KICa, ki je glavna pobuda EU na področju podnebnih sprememb. Tekmovanje podpira več kot 100 partnerjev iz vse Evrope. Med njimi so podjetja kot so Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo in World Wide Fund.

Informacije glede CimateLaunchpada so na voljo na www.climatelaunchpad.org (hashtag #clp2018)

Kontakt:
maja.pivko@ki.si
jerneja.pirnat@ki.si

Nazaj